Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
když blesk uhodí dostatečně blízko může hrom vysklít okno? Alespoň teoreticky? Setkali jste se s tím někdo?
Děkuji
Teoreticky ano, zvuk je vlastně mechanické vlnění vzduchu, které v případě dostatečné intenzity může pohybovat věcmi.
Nezapomenu, jak jsem si kdysi na vesnické bigbítové zábavě odložil kelímkové pivo těsně před reprobednu. Stačilo úvodní brnknutí na baskytaru a bylo po pivu...
Ale osobně jsem se s takto rozbitým oknem ještě nesetkal...
Samozřejmě, že může. Hrom není nic jiného, než akustické vlnění. Při jeho dostatečné síle může dojít k tomu, že sklo nevydrží akustickou vlnou vyvolané vibrace a praskne. Příkladem mohou být např. "vysklená" okna poblíž místa jakéhokoli výbuchu.
@lukas32: Materiál rámu oken na to nemá žádný vliv.
Před lety mi uhodilo do baráku. Škody byly celkem velké, ale okna vydržela.
Soused přišel indukcí o nějaké elektro. Okna vydržely. Vzdálenost cca 20 m.
Od hromu ne, ale může to prý udělat kulový blesk. Babička nám jako dětem vyprávěla, že při bouřce vlítla ohnivá koule oknem do sálu vesnické hospody, kde bydleli. Chvíli se prý točila po místnosti a pak jiným oknem vyletěla ven. Oni se jako děti na to dívaly z výčepu. Ale nevím, jak to bylo. Sama jsem nikdy kulový blesk neviděla. Je to tak lepší. Jaga.
To jste mi připomněla, jak u nás byl před pár lety kulový blesk. Byla bouřka, já jsem šla po chodbě a najednou vylétla z rozvodné skříně taková malá bílá zářící koule asi jako větší pomeranč a po chvíli zmizela naproti ve zdi. Já v šoku, nic se nestalo, ale kdysi jsem četla, jak to někde v minuloém století zabilo ve chlévě krávu.
Před 40 roky prásklo do jízdního kola která leželo na trávě od okna tak 5 metrů a okna zustala celá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.