Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka - přeplatek se mi odečte z daní?

Od: riska odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer loni jsme koupili stavební pozemek a stavíme dům, z úspor a peněz od rodičů.

Na část domu budu muset vzít hypotéku.

Vím že se jakási část z hypotéky odpočítává z daně z příjmu. Mám i jednu kalkulaci na hypotéku z jedné banky...

Ale nikde tam není napsáno, kolik z toho mi to odečte na dani.

Vidím například půjčenou částku, a celkovou částku co zaplatím bance za celou dobu trvání. Tedy snadno vidím kolik přeplatím.

Ta částka, kterou přeplatím je to co se mi odečte z daně z příjmu?

Děkuji

Ris

doplněno 20.05.20 22:00:

Doplňující otázka:

Věděl by někdo o ukázkových kalkulacích, kolik tedy reálně lze odečíst? (kolik to dělá)

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x

odpocitavaji se uroky, kazdy rok vam okolo ledna - unora banka posle soucet uroku, a ten si vepisete do priznani, to je vse (zaroven musite potvrzeni o zaplacenych urocich prilozit k priznani jako prilohu)

joudic*

nedela to nic, pac uroky jsou par desitek tisic a odecita se to od zakladu dane

ngss
hodnocení

0x
No tak zaprvé se to neodecita z daně z příjmu, ale jenom ze základu pro výpočet daně z příjmu. A za druhé se to teď bude rušit, ale nevím přesně od kdy.

donpapa
hodnocení

0x

Zjednodušeně - suma úroků krát 15%. To je "úspora".

danys*
hodnocení

0x
Nebudete platit daň z nabytí nemovitych věci, kterou byste stejně u novostavby neplatila, ale už si ani základ daně o úroky nesnižite.

vilik*
hodnocení

0x
Funguje to tak, že vy splátkou hypotéky splatíte část dluhu a část sjednaných úroků.
Celkovou zaplacenou částku za úrok v kalendářním roce si následující rok můžete odečíst od základu daně z příjmů fyzických osob, a vrácená daň je 15 % z této částky, až do výše 45000 korun ročně. To odpovídá maximální výši 300000 odpočtu z daňového základu ročně.
Funguje to například tak, že při půjčení 1000000 korun budete mít sjednanou splátku 5000 měsíčně. Z toho bude v prvním roce 20000 úrok a 40000 snížení dluhu.
Z 40000 vám nevrátí nikdo nic, o to vám však dluh klesne, ale o 20000 si v následujícím roce můžete snížit základ daně a v tom případě dostanete 3000 zpět na ušetřené dani.
V druhém roce při stejné měsíční splátce o trochu víc splatíte samotný dluh, méně zaplatíte na úrocích, protože od loňska máte dluh již menší, takže třetí rok neuplatňujete slevu 20000, ale trochu méně, proto i vrácená daň je trochu menší. A znovu a znovu.
Pokud vím, sleva na dani se uvažuje zrušit, ale již sjednaných hypoték by se rušení týkat nemělo. Tedy při včasném sjednání by měla možnost odečtu úroků být zachována. Jak se však zadlužená vláda s vlastním návrhem skutečně zachová je otázka.
Při odpočtu nyní musíte splňovat několik podmínek, například úvěr je přímo určen pro pořízení bydlení, musíte alespoň z části vlastnit danou nemovitost, mít v ní trvalé bydliště někoho z členů rodiny apod.
Na závěr bych chtěl mimo téma podotknout, že jsem překvapen, že se do stavby pouští někdo, kdo není schopen si vyhledat základní informace o financování nebo nemá někoho, kdo se o něj postará. Měl bych obavy o zdárné dokončení a hlavně o hospodárné užívání majetku a celkové hospodaření rodiny. Nezlobte se, ale na těchto věcech se vyplatí zajímat se o všechny dostupné možnosti a pokud se zamýšlím nad dotazem, mám pochybnosti, že jste to před zahájením stavby udělali. O kolik tak nevědomky přijdete peněz je otázka.
riska
hodnocení

Děkuji za odpověď. Právě tyhle informace se mi dřív nepodařilo najít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]