Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neopravněná půjčka statutáru obč. sdružení

Od: marcel* odpovědí: 1 změna:

V občanském sdružení ve kterém jsem členem si statutární orgán převedl několik stovek tisíc korun na účty nesouvisející s předmětem činnosti sdružení.Defacto jsou to účty různých exekutorů z čehož se dá dovodit že cílem je zprostit dluhů jednoho z nich (1člena 5členného statutárního orgánu 4radni+1predseda).

Co mi na tom vadí je že je to nehoraznost jak něco takového mohli bez souhlasu členské schůze udělat.V zápisu rady toto také není zmíněno (ikdyž ten si mohou následně dovyrobit" stejnetak jako patricnou smernici o pripadne pujcce) .Samosebou ve stanovách nic o půjčkách nemáme.Momentálně tápu ve třech možných řešeních a potřebuji poradit vpodstatě se nevylučuje ani jejich vhodná kombinace:

1. Trestní oznámení na zpronevěru při zprávě cizího majetku.

U tohoto si nejsem jist že to funguje jako u akciovek ci s.r.o. kdy je rekneme "pujcka" clenu statutarniho organu nutna PREDSCHVALIT na valne hromade a co jsem nasel vyklad je vcelku jasny bohuzel u obcanskych sdružení si nejsem tak jisty :(

2. Zaloba na to same

Tady me to bude coby clena stat asi i nejake penize a vice casu v soudnim sporu predpokladam mozna je to adresnejsi nezli trestni oznameni v dane veci ci se odvolat na pragraf 15 o obcanskych sdruženich.Nevim.

3. Vyvolani clenske schuze

Coz je proces ktery se muze vleci i skoro rok samosebou mohu to dat i ve znamost vsem clenum sdruzeni,ale asi to neni nejucinnejsi forma spise vhodne kombinovat s bodem 1 ci 2 .

Prosim tedy o zhodnoceni zda takovyto skutek statutarniho organu je napadnutelny nebo trestny.Pripadne jakou formu by jste volili vy.Co jsem se ptal pravnika bojovatelne,pripadne dany ukon neplatny to je,ale kazdy pravnik jiny nazor asi.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

8976*
hodnocení

0x

volil bych v každém případě bod č.1 / současně s bodem 3/ pokud nebude trefeno meritum věci orgány činné vás odkážou na obč.zákoník, trestní oznámení adresujte státnímu zastupitelství / spis je založen na státním zast. a je důsledně sledována činnost policie - které nedává možnost k průtahům/ při zahájení soudního řízení trvat v počátku na náhradě škody - aby vám / sdružení/ náhradu nepřekulili do občansko právního - což ale mohou učinit - zaleží na soudci...ne všem v tomto státě je měřeno stejně - pokud jsou vazby někoho z představenstva na policii, justici - žádat o přidělení věci jinému st . zastupitelství pro možnost ovlivnování...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]