Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyřízení příjmení miminka po otci

Od: hancamamca odpovědí: 20 změna:

S přítelem čekáme mimčo. Nejsme manželé a chceme, aby se jmenovalo po něm. Kde se prosím vás obrátit, aby to bylo vyřízené ještě před porodem a nejmenoval se po mě, jsem rozvedená. Zatím s tím nemám zkušenost. Jinak ho poženu před oltář a hotovo :D

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

madla*
hodnocení

2x

U nesezdaných rodičů nestačí otce dítěte nahlásit v porodnici, matka si tím může způsobit nemalé komplikace. Otcovství _ rodičovství je třeba určit na matrice, a to za přítomnosti obou rodičů. Za předpokladu, že jsou oba dva svobodní, přinesou si každý svůj platný občanský průkaz a rodný list (kvůli údajům o rodičích). Nastávající matka také má předložit těhotenský průkaz, že dítě již bylo opravdu počato (nelze určovat otcovství, pokud není žena těhotná). S matrikářkou sepíší zápis, dohodnou se na příjmení nenarozeného dítěte a zápis oba dva před matrikářkou podepíší. Matka si tento zápis vezme s sebou do porodnice, kde ho při příjmu odevzdá. Dítě i neprovdané matky tak bude mít ve svém rodném listě uvedeného otce.
Určení rodičovství lze také provést u již narozeného dítěte. Opět musí přijít oba rodiče, mít své doklady a rodný list narozeného dítěte. Sepíše se Zápis o určení rodičovství k narozenému dítěti. Matrikářka jej spolu s průvodním dopisem a původním rodným listem odešle matrice, která vyhotovila rodný list dítěte. Zde bude učiněn dodatečný zápis o otci a vyhotoven nový rodný list dítěte a odeslán na udanou adresu matky či otce.
sebod*

Madlo *palec*. Vyčerpávající odpověď. Není víc co dodat...

madla*

díky sebod, mám to totiž taky za sebou i když je to už vlastně tak dááávno :)

sebod*
hodnocení

0x

Neteř tohle vyřídila na matrice. Nebyl žádný problém. *houpy*

marenka*
hodnocení

0x

Přesně tak, na matrice. ;) Ale před ten oltář ho klidně požeňte *pusa*

nikky215*
hodnocení

0x

Zdravím, přesně tak jsem to měla v roce 2008, s přítelem si musíte zajít na matriku určitě sebou vzít OP ( oba ) a myslím, že i rodný list, to už si nejsem jistá a tam to vše sepíšete a je to. Nic jsem za to neplatila. Nevím jak je to teď.

hancamamca
hodnocení

Je tuto záležitost možné vyřídit např. měsícem před termínem porodu? Nerada bych pak po návratu z porodnice běhala po úřadech.

nikky215*

určitě, ale aby jste náhodou neporodila měsíc před Vaším termínem.

sebod*

Radši si tam dojdi hned. Nebudeš na to muset myslet.

jabraka*
hodnocení

0x

Je potřeba si právně vše ověřit.Moje vnučka po rozvodu žila s přítelem a měla s ním dítě.Automaticky dítě dostalo příjmení po rozvedeném manželovi a mohl to změnit pouze soud.Takže pozor na to!

JABRAKA

sebod*

A byli PŘED porodem na matrice? Nenarodilo se jí miminko brzy po rozvodu? Tam je opravdu velký problém. I když biologický otec se k malému hlásí a bývalý manžel s miminkem nemá nic společného, tak ze zákona je za otce považovám bývalý manžel *zed*

hancamamca
hodnocení

Nežijeme spolu 2 a čtvrt roku a rozvedení jsme skoro 2 roky, takže takový problémy mi snad nehrozí. Trvalé bydliště mám dávno někde jinde...

sebod*

*smich* tak to opravdu nehrozí, že by Váš bývalý manžel byl otcem dítěte. To bude v pořádku. ;)

ola®

ale tady to asi bylo myšleno tak, že nedostane jméno po Vašem bývalém manželovi, ale po Vás né? Jestli bývalý byl Novák a vy Nováková a po rozvodu jste si nechala jeho jméno-Nováková, tak by se dítě mělo taky jmenovat Novák, ale asi po Vás, né ale to by byl otec neznámý-neuveden? Pokud neuvedete příjmení přítele a nezajdete to s ním vyřešit na matriku. Je to tak?

sebod*

Ano, je to tak. Pokud se tazatelce narodí miinko, dostane automaticky příjmení po ní. A jako otec bude uveden přítel. Nebo před porodem dojde na matriku, vyplní tiskopis a miminko se bude jmenovat po příteli.

jabraka*

Ano to je správná interpretace.Dítě se při narození bude jmenovat po matce tudíž i po bývalém.Pokud bude skutečný otec chtít,aby se jmenovalo po něm,musí o to požádat.Předem to nejde,dokud se dítě nenarodí,právně neexistuje.

JABRAKA

sebod*

Jabrako, žádá se o to předem.. Než se jde do porodnice. Jakmile se maličké narodí, dostane jméno po mamince a pak jsou s přejmenováním problemy a dokonce se za to platí.

antynka*
hodnocení

0x

Hlavně pozor, musíte to stihnout před porodem. Pak by mohly nastat problémy a mohlo by se to řešit soudně!

zuzee*
hodnocení

0x

My jsme s tehdy přítelem zašli na matriku před porodem - potřebovali jsme OP, rodné listy a těhotenskou průkazku. Do 30 min to bylo a ted nevím jestli to bylo zdarma nebo do 50 Kč. Ten papír co nám tam dali byl ve 3 provedeních (dva pro matku a otce a jeden se odevzdával v porodnici).

Jd to i po narození dítěte ale je s tím více lítání.

hancamamca
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]