Nejste přihlášen/a.
S přítelem čekáme mimčo. Nejsme manželé a chceme, aby se jmenovalo po něm. Kde se prosím vás obrátit, aby to bylo vyřízené ještě před porodem a nejmenoval se po mě, jsem rozvedená. Zatím s tím nemám zkušenost. Jinak ho poženu před oltář a hotovo :D
Zdravím, přesně tak jsem to měla v roce 2008, s přítelem si musíte zajít na matriku určitě sebou vzít OP ( oba ) a myslím, že i rodný list, to už si nejsem jistá a tam to vše sepíšete a je to. Nic jsem za to neplatila. Nevím jak je to teď.
Je potřeba si právně vše ověřit.Moje vnučka po rozvodu žila s přítelem a měla s ním dítě.Automaticky dítě dostalo příjmení po rozvedeném manželovi a mohl to změnit pouze soud.Takže pozor na to!
JABRAKA
A byli PŘED porodem na matrice? Nenarodilo se jí miminko brzy po rozvodu? Tam je opravdu velký problém. I když biologický otec se k malému hlásí a bývalý manžel s miminkem nemá nic společného, tak ze zákona je za otce považovám bývalý manžel
Nežijeme spolu 2 a čtvrt roku a rozvedení jsme skoro 2 roky, takže takový problémy mi snad nehrozí. Trvalé bydliště mám dávno někde jinde...
ale tady to asi bylo myšleno tak, že nedostane jméno po Vašem bývalém manželovi, ale po Vás né? Jestli bývalý byl Novák a vy Nováková a po rozvodu jste si nechala jeho jméno-Nováková, tak by se dítě mělo taky jmenovat Novák, ale asi po Vás, né ale to by byl otec neznámý-neuveden? Pokud neuvedete příjmení přítele a nezajdete to s ním vyřešit na matriku. Je to tak?
Ano, je to tak. Pokud se tazatelce narodí miinko, dostane automaticky příjmení po ní. A jako otec bude uveden přítel. Nebo před porodem dojde na matriku, vyplní tiskopis a miminko se bude jmenovat po příteli.
Ano to je správná interpretace.Dítě se při narození bude jmenovat po matce tudíž i po bývalém.Pokud bude skutečný otec chtít,aby se jmenovalo po něm,musí o to požádat.Předem to nejde,dokud se dítě nenarodí,právně neexistuje.
JABRAKA
My jsme s tehdy přítelem zašli na matriku před porodem - potřebovali jsme OP, rodné listy a těhotenskou průkazku. Do 30 min to bylo a ted nevím jestli to bylo zdarma nebo do 50 Kč. Ten papír co nám tam dali byl ve 3 provedeních (dva pro matku a otce a jeden se odevzdával v porodnici).
Jd to i po narození dítěte ale je s tím více lítání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.