Nejste přihlášen/a.
Zdravím, ohledně tohoto komunikuji s personalistou v naší firmě. Dělala jsem v březnu docela dost přesčasů. Vzhledem k tomu, že mě na výplatnici, kterou jsem obdržela v dubnu, nebyly přesčasy vyplaceny, tak jsme se s personalistou domluvily, že mi budou vyplaceny v dubnové výplatě, tj. na květnové výplatnici. Problém je v tom, že pokud si sečtu všechny přesčasy, které jsem za březen a duben odpracovala (dle výkazu hodin), tak mi to nesedí s údaji, které mám na výplatnici. Čísla, která teď napíšu jsou smyšlená, ale potřebuji, aby mi to někdo principiálně vysvětlil. Dejme tomu, že jsem odpracovala za březen celkem 60 hodin přesčasu (z toho 29 hodin o víkendu a 31 hodin v pracovní dny). A za duben 20 hodin přesčasu (z toho 11 hodin o víkendu a 9 hodin v pracovní dny).
Svoji úvahu vycházím zakládám na tomto. Mám na výplatnici uvedený průměrný výdělek. Dále mám v kolonce "práce přesčas" uvedený určitý počet hodin, a to 53 hodin a částka, která mi za těch 53 hodin náleží 53 hodin x průměrný výdělek. Dále následují tři řádky, které jsou "příplatek za práci ve svátek", "příplatek za práci v so a ne" a "příplatek za práci přesčas". U příplatků jsou uvedené hodiny a opět částka. Problém je ten, že jsem psala personalistovi, tak nesedí počet hodin v kolonce "práce přesčas", s tím, co jsem skutečně odpracovala. Skutečně jsem dejme tomu odpracovala 60+20 hodin (80 hodin) práce přesčas, ale mám tam uvedeno pouze 53 hodin. Jinak součet hodin za příplatky dává těch 60+20, ale logicky nesedí kolonka "práce přesčas". Řešila jsem toto celý pátek s personalistou.
V prac. smlouvě mám sice, že moje mzda je sjednána s přihlédnutím k práci přesčas, ale i takto by mi to nedávalo smysl (na proplacení přesčasu jsem se domluvila s nadříženým a personalista o tom ví). To bych pak veškeré příplatky nedostala vůbec. Nebylo mi jasné, kde se vzalo těch 53 hodin (když jsem ve skutečnosti odpracovala 60+20 hodin), tak jsem se na to personalisty zeptala. Uvažovala jsem nad tím, že mi prostě proplatili z těch 60+20 hodin pouze těch 53 hodin, ale i tak bych chtěla mít na výplatnici napsáno, že mám proplacených 53 hodin a zbylých 27 hodin není proplaceno v rámci zahrnutí do platu v rámci přesčasů.
Chtěla jsem se ujistit, že je moje uvažování správné. Za mě jsou logické tři scénáře, buď, že mi proplatí veškeré přesčasy, a to budu mít uvedené i na výplatnici, takže tam bude 80 hodin, nebo že mi neproplatí žádné přesčasy, a to by tam ale také mělo být poznačené, protože si je sčítám do celkových 150 hodin, nad které nemohu už neplacené přesčasy konat a nebo že mi tam vypíšou, kolik přesčasů mi proplatili a kolik se započítává do neplacené práce přes čas. Není pro mě košér postup, že mi na výplatnici mrsknou nějaké číslo (53 hodin) a já pak musím něco předpokládat. Chtěla bych v tom mít pořádek.
Díky a názory a rady.
Personalista postupoval správně. Počet přesčasových hodin v měsíci je max. 32. A to 8 hodin týdně ve čtyrech týdnech.
Pokud je ve smlouvě uvedeno, že mzda je sjednána s přihlédnutím k práci přesčas, tak to je jen takový nezávazný blábol. Ve skutečnosti pak musíte mít přesně vypsanou dohodu, kolika přesčasových hodin se to týká. Navíc i taková dohoda jde mimo u přesčasů ve svátky nebo práci o víkendech, kdy přísluší zákonné příplatky a tyto přesčasy nelze započíst do dohody. Toho ale zaměstnavatelé zneužívají k práci zdrama ! Vykonávejte pouze zákonné délky přesčasů a máte klid a o starost méně.
Personalista mi napsal:
Březen: X hodin o víkendu; Y v pracovních dnech
Duben: X hodin o víkendu (včetně Velikonoc); Y v pracovních dnech
Řeknu to takhle, můj celkový součet přesčasů za březen + duben (víkendy + pracovní dny) je víc než stovka. Součet Y+Y (březen a duben) dává právě číslo, které stojí v kolonce "práce přes čas". Ale to je o maličko více než polovina ze skutečné doby, kterou jsem pracovala přes čas.
Když to řeknu ještě více jednoduše, tak mi za práci přesčas o víkendu (včetně Velikonoc) zaplatili POUZE příplatky. V podstatě jsem o víkendech pracovala za 10 % mé hodinové mzdy. Jestli je to v pořádku, tak už odmítám pracovat o víkendech, protože za toto by nepracoval nikdo.
Přesčasy jsou vždy trochu problém. Je lépe je nedělat, mají být jen vyjímečně. Řekl bych, že to je právě u vás způsob, jak udělat práci př ušetření mzdových nákladů...
Ale je moje uvažování správné, že bych za přesčasy měla dostat základní hodinovou mzdu s příplatkem za přesčas, který může mít různou výši - 10 %, 25 % nebo třeba 100 % (ve svátek)?
Pokud vám zaměstnavatel vyplatil u části přesčasů pouze příplatky, pak je za tyto hodiny povinen vám dát náhradní volno. Na způsobu "vyúčtování" přesčasů by se zaměstnanec se zaměstnavatelem měli dohodnout.
Omlouvám se, zamotala jsem se do toho, protože jsem si vymýšlela fiktivní čísla.
Ještě jednou a přehledně: moje skutečné odpracované hodiny jsou 80 hodin přesčasu.
Na výplatnci stojí:
Základní plat ... XY Kč za odpracovaných XY hodin
Práce přesčas ... 53 hodin za XY Kč.
Příplatek za práci ve svátek ... XY hodin za XY Kč.
Příplatek za prác v sobotu a v neděli ... XY hodin za XY Kč.
Příplatek za práci přesčas ... XY hodin za XY Kč.
Když sečtu na výplatnici červeně vyznačné hodiny, tak mi to dá 80 hodin, ale v kolonce práce přes čas (zeleně vyznačené), mám zapsáno jen 53 hodin a tím pádem i proplaceno. Skutečně jsem odpracovala 80 hodin práce přes čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.