Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závislost na drogách - lze přestat bez léčby?

Od: jita* odpovědí: 70 změna:

Nevím kde se zeptat,na koho se obrátit proto píšu sem.Syn mé kamarádky několik let bere drogy.Píchá si petrvitin.Kamarádka ho vyhodila z domu a rok zil jako bezdomovec.V zimě ho vzala domu s tím že začne pracovat a přestane brát drogy.Pracuje ale kamarádka si myslí že drogy bere dál.Toho kluka znám a je mi ho líto.On tvrdí že už nic nebere maká od rána do večera někde na stavbě ale má prý občas divné chování.Myslíte že je možné aby přestal brát drogy ze dne na den bez léčby?Na něm je vidět že se snaží ale taky nevěřím že přestal díky všem co něco poradí nebo napoušou svůj názor.Zajímalo by mě jestli je možné brát drogy a pracovat nebo naopak,přestat s drogou a pracovat

70 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slonbonjohn*
hodnocení

2x

Na kecy o pevné vůli v případě tvrdých drog zapomeňte. Tak silnej je málokdo. Moji dva velice blízcí kamarádi tomuhle svinstvu propadli, jeden z nich takovýto život psychicky neunes a i přes podporu rodiny si hodil mašly, druhý za stejných podmínek po ročním léčení a pobytu v komuně je dnes už OK. Je to už asi 6-7 let, ale sám říká, že je to pořád boj a ruku by za sebe do ohně nedal. No a pár týpků znám, co v tom jedou fest, do práce chodí, aby byly peníze na denní dávku, protože jenom z drobných krádeží by si nevystačili. Sice je to smutný, ale prohlášení jednoho mě upřímně rozesmálo : Ty se máš, přijdeš z práce domů, koukáš na bednu nebo paříš hry a mě začíná druhá šichta.

jita*
hodnocení

To je hrozný,chce se mi brečet když čtu jak je nemožný přestat.Můžete mi někdo napsat jaký jsou stavy když si tu drogu nevezme?Prosím pište..

raadek*
Zalezi jak dlouho v tom lita. Vetsinou je velmi nervozni az agresivni ke vsem a hlavne k nejblizsim. Pri schaneni davky prestava chodit do prace. Nasleduji absence a vyhazov. Pri odvykani hodne pomuze soud za distribuci nebo vareni a nasledna podminka. Ten strach z kriminalu hodne pomaha. Jestli s tim chce opravdu prestat, tak by mel vyhledat odbornou pomoc, zmenit pratele a vubec cely styl zivota. R.
marenka*

Jito, není nemožné přestat! I po hodně letech velmi těžké závislosti TO JDE ;)

A stavy? První člověk začne být naštvanej, nervozní, bolí klouby, kosti, pocit hrozné žízně a únavy. Někdy se dostavují slyšiny a vidiny, takzvaná "stíha"-pocit že člověka někdo sleduje, někdy halucinace. Člověk má pocit že když si nedá tak se zblázní. Když v tomhle stavu nic nesežene, tak únava, ale hrozná. To mluvím o pervitinu.

U heroinu je to horší, tam při "absťáku" nastupuje průjem, zvracení, hrozné pocením, zimnice, křeče.

jita*
hodnocení

to je vážně hrozný.jak dlouho trvají tyhle stavy?Nejsou na to nějaký léky?Aby ty stavy nebily?

marenka*

No tak u heroinu je metadon. U pervitinu není nic. Třeba u pervitinu to tak hrozné není, člověk než jde do léčebny tak většinou na detoxu stráví týden, dva. Fyzicky se z toho vyspí za dva, tři dny. Tam je průšvih v psychice ;)

marenka*
hodnocení

2x

Jito, vy jste z kterého města? Můžeme se podívat po nějaké poradně ;)

doplněno 07.04.10 21:18:

Jito, ty poradny opravdu pomůžou, věřte mi. Kromě zkušených psychologů a psychiatrů v poradnách pracují i narkomani, kteří se vyléčili a předávají své zkušenosti a rady dál. A je to anonymní, když si to budete přát.

jita*
hodnocení

čelákovice.To je Praha-východ.On tvrdí že nepotřebuje poradnu ani léčebnu ze umí přestat sám,ale my nevěříme že přestal.Snaží se,Byl dlouho na ulici a je vděčný za pomoc.Dnes je ještě v práci.Pracuje od rána do večera,ne každý den ale on sám chce pracovat tak dlouho.Přibral,byl strašně hubený.Ted jí a vypadá dobře.Někdy je nám divný jak je nervozní a potí se.Má stále červené oči a říká že ho bolí oči.začal asi před 5 lety.Je mu 28 let

marenka*

drogy-info.cz/... tam si vyberte co je k Vám nejblíž, nenuťte ho, neříkejte mu zatím o případné návštěvě. Doporučuji abyste si Vy domluvila schůzku a probrala to tam s nimi nejdřív sama. Jestli v tom lítá, tak by se zapřel, že mu nevěříte a udělal by pravý opak toho, co chcete. Zavolejte si na místo které si vyberete, oni Vás možná přesměrují jinam, v Praze koukám je toho hromada ;) A opravdu se nebojte, oni Vám pomůžou! *mala*

papene*
hodnocení

0x

:) Myslím, že je to možné.Ale musí mít pevnou vůli.Jestli to zvládl, klobouk dolu.*palec*

google.cz/...

repak*
hodnocení

0x

Švagr se pokud vím bez léčby zbavil dost slušné závislosti na alkoholu. Dneska si dokonce občas dá pivo a nespadne do toho.

kytka*

Vše je o vůli.A nějaké výmluvy že to nejde jsou plané.

repak*

Někdy vůle nestačí. Pokud vznikne fyziologická, nikoli jen psychická, závislost na droze je už vůle málo.

raadek*
Muj kamarad si prosel pervitinem. Nejdriv snupal, pak bomby a nakonec si pichal. Trvalo to asi tri roky. Pracovat samozrejme muze. Bude mit hodne energie a treba nebude tri dny v kuse spat. Bude hodne hubnout a prestane se o sebe starat. Vsechno mu bude jedno. Bude nevypocitatelnej a nespolehlivej. Myslet bude jenom na to aby mel davku, ostatni veci budou vedlejsi. Ve vetsine pripadu maji zavisli po davce rozsirene zornicky a jsou hyperaktivni. Zatim je kamarad cistej, ale bohuzel do toho muze kdykoli spadnout. R.

Silně nesouhlasím.

doplněno 14.04.10 08:55:

Vůle, nepo přesněji vlastní motivace, chuť s tím přestat, je vstupní nutnou podmínkou, ale nic víc.

Tak to nebyla závislost na alkoholu. Vyléčený alkoholik neexistuje, existuje jen abstinující alkoholik.

marenka*
hodnocení

0x

Absolutně nevím jak začít, ale snad to přijde samo. První doporučím. Zkuste si půjčit v knihovně knížku

Matka Davida S., /...

je to nádherná kniha, která popisuje čím si prošla matka feťáka. Jeho sliby, jeho úspěchy a opětovné pády, celou jeho kariéru. Já jsem tu knihu přečetla jedním dechem.

A teď z druhé strany. Jsou občasní uživatelé drog a jsou závislí. Mezi ty první patří v dnešní době velká skupina mladých. Dají si na párty tripa (papírek napuštěný LSD), dají si špeka (marihuanu), dají si taneční (extaze). Tyhle drogy se dají zvládnout v kontrolované míře, opravdu si je dají např. o víkendu, prospí se z toho a v týdnu chodí do práce, do školy. Bohužel někdo jde dál, a tam je průšvih. Šňupání dřív nebo později přejde v injekce. To proto, že nástup drogy při nitrožilním podání je rychlejší a dá se dát větší dávka. Tohle stadium se již bez léčby zvládnout nedá *bum*To není závislost na nikotinu, nebo alkoholu, i v léčebnách mají úspěšnost kolem 30%. Přesně jak píše radek, pervitin z počátku nepoznáte, ten člověk je veselý, pracovitý, má hlavu plnou nápadů. Potíž je v tom, pokud dávku nesežene, pak dokáže prospat x dní.

Jenže je tu další potíž. Dokud toxík neudělá malér, musí jít na léčbu dobrovolně. (při maléru je nařízena ústavní léčba). Tady je záludné to, že z dobrovolné léčby se může kdykoli zbalit a odejít. Musí chtít sám. *nevi*Doporučuji Horní Beřkovice ;)

taran*
hodnocení

0x

Chtěl bych se s vámi podělit o zkušenosti s lidmi protidrogově léčených v PL. Ne, nejsem jeden z nich.Pracoval jsem v jedné takové PL jako občanský zaměstnanec .Pouhé 3 měsíce než mě samotného skosila vážná nemoc. Když tam vidíte ty mladé lidi, zničené drogou , je to velice smutný pohled. Vyléčí se jen malé procento/ 6-8 %/.U většiny ostatních po čase nastává recidiva a znova v tom lítají.Nevěřte tomu, když tvrdí, že už drogy neberou. Jsou to většinou dobří lháři a nikdo neví tolik o drogách jako oni. Někteří , když jim dojdou peníze na drogu , jsou schopni zabít a okrást i vlastní babičku. Pracovat při užívání drogy? To je velice naivní představa.Stejně tak aby přestal brát drogy ze dne na den bez léčby.Nevěřte jim.Tahají vás za fusekle.Tyto informace jsem získal od dlouhodobě zaměstnaných pracovníků v PL, kteří s nimi pracují roky.Někteří pacienti tam byli i 3x a bez výsledně.

PL- Psychiatrická léčebna

marenka*

Ano, a někdo tam byl jednou a uspěl ;)

jita*
hodnocení

Právě že nevěřím že přestal.Alevím že do práce chodí dělá se známim a s ním je kamarádka v kontaktu každý den.Takže víme že dělá.Ted chce kamarádka udělat to,že mu nedají výplatu do ruky.6e mu zaplatí a koupí co bude chtít ale peníze do ruky nedostane.Mě se to nezdá,myslím že to není dobrý nápad,Jaký na to máte nazor.

marenka*

Pardon, ale to je totální blbost.Naštve se a půjde bydlet jinam a ztratí se vám úplně.

pt®

Mařenko, Vy jste velký bojovník, věříte v člověka, že drogy dokáže zvládnout, já si myslím také, že to jde a všem takovým držím palce, aby mohli žít normální život. A teď pro Jitku, neberte mu peníze. Je to ponížení. To je můj názor. PT /stařenka/

marenka*

Sakra já to nechtěla říkat, ale dobrá.. věříte v člověka, že drogy dokáže zvládnout zvládla jsem to

pt®

Mařenko, teď nemám slov. *palec* Posílám *pusa* PT /stařenka/

jita*
hodnocení

ja to nechci udelat,to kamarádka,ale už jsem ji napsala at si přečte vaše názory taky se mi to nezdá,aby neviděl peníze.Taky si myslím že ho to ponížilo.

pt®

Pokud je mladík na dobré cestě, bylo by škoda to pokazit. Nevím, myslím si, když ho budete povzbuzovat, že mu věříte, tak snad se mu to dostane pod kůži a vydrží. PT /stařenka/

doplněno 07.04.10 22:06:

Moc, moc, moc nám zde chybí Dejavu, ta by to dokázala rozebrat odborně.

To jsou stránky, kde se ještě nachází. Nakoukněte tam:

dejavu-clanky.estranky.cz/...

marenka*

Jito, teď jsem koukala na ty stránky od dejavu, mrkněte tam do poradny, hned myslím druhý dotaz odshora je přesně váš problém *sok* to je krásná náhoda ;)

Pt- i já děkuju za ten odkaz, já o tom vůbec nevěděla a pročtu si to. Hodně mě ta naše dušička zajímá ;)

jita*
hodnocení

hned tam juknu.chci mu pomoc je mi ho lito a mam strach aby zase neskončil na ulici.moc všem děkuji za příspěvky a budu ráda za každý názor rterý si ještě přečtu.On si vážně už moc vytrpěl byl pomalu celou zimu na ulici.Ani nechci pomyslet že by tam skončil znovu.

marenka*

Jitu, Vy ani netušíte, jak moc mu svou důvěrou pomáháte a ještě můžete pomoct. Když mě všichni odsoudili a právem! a otočili se zády, jediný kdo vytrval byl táta a babička. Kvůli sobě jsem to zpočátku nechtěla, člověk který bere na sebe kašle, je mu to jedno. Ale tihle dva človíčkové zlatí mi za to stáli. Bylo mi stydno a chtěla jsem přestat kvůli nim. Kvůli sobě ne, přišla jsem díky tomu o všechno.

jita*
hodnocení

Jsem moc ráda že jste tady,moc mi to pomohlo když vím že je tu někdo kdo to dokázal a moc moc Vám přeji aby už bylo jen dobře.Snad mu pomůžu jen se bojím že pokud nedostane peníze který si vydělal tak se na to vybodne.Myslím že mu bude vadit že si nemuže nic koupit sam.Ale oni to s ním myslí dobře.Oni se bojí že když mu dají peníze tak si koupí drogu.No nevím,Musím mu pomoc.

marenka*

Já vím že to s ním myslí dobře. Jsou dvě možnosti .. buďto bere drogy a to že mu seberou peníze nepomůže, ukradne si je jinde, prodá něco.. Nebo je nebere a potřebuje důvěru, zázemí, a oni mu to tím vezmou. Může ho to natolik sebrat, že jenom kvůli tomu si něco dá. Pokud nebere půl roku, je to málo. To, že si člověk myslí, že je z toho venku může říct až tak po 5ti letech.

jita*
hodnocení

púl roku to vůbec ne.To byl ještě na ulici.Co já vím tak tvrdí že nebere teprve dva měsíce.A ty dva měsíce pracuje a to je ověřený.Snažej se ho držet doma nebo spíš v práci pracuje do večera a prý i chce.Minulý týden ale prý byl viděn s kamarádem fetákem.Tvrdil že ho potkal a jen si pokecali což se mi nezdá.Chtějí ho udržet v práci co nejdéle aby neměl čas jít ven a mezi ty fetaky.Ted už asi tři dny prý neměl šanci jít ven protože z práce přišli až v deset večer.Všichni se snaží ale vím od známích že kdž byl na ulici tak měl takový stavy že se schovával za křoví a prý že ho honí policie že ho obklíčili a přitom tam nikdo nebyl.On je viděl ale nikdo tam nebyl.

marenka*

Jitu, to píšu hrozně nerada a strašně mě to mrzí, ale tohle co píšete

tak měl takový stavy že se schovával za křoví a prý že ho honí policie že ho obklíčili a přitom tam nikdo nebyl.On je viděl ale nikdo tam nebyl.

on ty drogy bere. *plac*Tohle je přesně ten stav, kdy si člověk vezme pořádně velkou dávku. Tzv. stihomam. Víte co, až bude v práci, podívejte se mu do věcí, musíte tam něco najít. Psaníčko - papír složený do malinké obálky, igelitový pytlíček, takový ten s tím zavíráním. Lžičku- jestli najdete lžičku, tak jí olízněte - bude hořká.

A zavolejte do kontaktního centra!

jita*
hodnocení

tyto stavy měl v době kdy byl na ulici.A to jsme všichni věděli že bere drogy.Ted co je doma tak tak ty stavy nemá nebo alespon o nich nevíme.Jen jsem chtěla vědět co je to za stavy.Myslela jsem si že je to tak jak píšete.

pt®

Jito, napište ještě dnes Dejavu. Pokud máte o chlapce vážný zájem, pište. PT /stařenka/

coracos@seznam.cz

doplněno 07.04.10 23:33:

Tak to je jen dobře. PT /stařenka/

jita*
hodnocení

už jsem psala.a jsem zvědavá co mi odepíšou.

marenka*

Moc Vám držím palce a ráda znovu pomohu alespoň poznatky z "praxe". Jsem přesvědčená, že pokud to vezme do rukou odborník, bude vše na dobré cestě. Přeci jen už se dnes o drogách ví víc, než před x lety a i odborníci mají vyzkoušené co funguje a co ne. Můžu Vám upřímně říct, že já na léčebnu vzpomínám s láskou, opravdu. Bylo tam hrozně fajn. I to, jak vás psychiatři rozeberou do posledního centimetru. To co nám radili a co nám řekli o životě, z toho čerpám dodnes. Já bych si tam zajela klidně na 14 dní odpočinout, rozebrat myšlenky, pocity, takové psychoterapeutické lázně. ;) Nechápu, proč je mezi lidmi léčebna zakořeněná jako něco šíleného *nevi*

pt®

Mařenko, ať se Vám dnes dobře spinká. Dobrouuu, PT /stařenka/

marenka*

Pt, moc děkuji, to jsem si nestihla přečíst, tak děkuji dodatečně *pusa*

jita*
hodnocení

možná jste mi to psala ale příspěvků je moc nechci to číst znovu,jakou léčebnu by jste mi doporučila?Ptám se že by případně byla nutná a chtěl by tam.Moc moc všem děkuji a hlavně Vám za vaši upřímnost.

marenka*

Horní Beřkovice ;) plhberkovice.cz/...

taran*

marenka Přemýšlíte více emocionálně než racionálně, budiž jste žena.Pobyt v léčebně pro drogové závislosti je velice rozdílný oproti PS klasické.Nejen odborníci vědí o drogách vice, ale pacienti také.V PS kde jsem pracoval,se s pacienty nemazlí. Vládne tam velice pevný a nekompromisní řád. Vojna oproti tomu je procházka růžovým sadem. Stačí malý prohřešek oproti tamějšímu řádu a letí.Nemohu to zde vyjmenovávat veřejně.Když budete mít zájem , tak soukromě vám to popíšu.Určitě by se vám tam nelíbilo a utekla by jste za pár dní.Co se týče zadržování mzdy pro toho chlapce, byl by to fatální omyl.Nejen, že by se ho to dotklo psychicky, ale pokud drogy dále bere, peníze si na ně sežene.Třeba půjčkou od kamarádů nebo i trestnou činností.Už to , že nedokončil léčbu a setkává se s kamarádem fetakem,je alarmující.

Přeji vám dobrou noc

marenka*

Tarane, já Vám to, co říkáte nevyvracím, to ani náhodou, taky máte pravdu.PL v Horních Beřkovicích byla druhá, soudně nařízená, nešla jsem tam dobrovolně, tenkrát by mě tam nikdo nedostal (protože ano, jako narkomanovi mi to bylo fuk) První, dobrovolná, kdy se ve mně hlo svědomí, také jsem potřebovala zachránit jednu věc (což se právě kvůli tomu nepovedlo, že jsem šla do špatné léčebny). První Lojovice, to byla hrůza. Ráno sprcha v ledové vodě, rozcvička venku, pak režim. Přístup jak na vojně, cizí, zlý. Jak od spolupacientek-honili se tam body za práskání,za podlézání, tak od personálu. Jednaly s vámi jak s prašivým psem, s lidským odpadem. Jedna cigareta denně. To víte že jsem utekla po týdnu a cestou zpět jsem si dala pořádnou dávku.

V Beřkovicích bylo taky uzavřené oddělení, alkoholici s narkomany pohromadě, kouření bylo povoleno (nevěřil byste jak to pomůže), ráno úklid, pak snídaně, pak se šlo cvičit, pracovní terapie, oběd, psychoterapie, vycházka,psychoterapie,večeře,úklid.. Režim tam byl taky, ale neuvěřitelně příjemný kolektiv lidí-odborníků. Soudně jsem to měla nařízené na 3 měsíce a dobrovolně jsem si pobyt prodloužila na 5 měsíců, dokud jsem se necítila dostatečně silná. Dokonce jsem po propuštění dostala do ruky cigaretu s marihuanou. Vykouřila jsem jí a poté co vyprchal "rauš" tak jsem si to uvědomila. Průšvih! Odstěhovala jsem se do týdne do malé vesničky, na ubytovnu, kde jsem pracovala v rodinné firmě. Nikam jsem další 2 roky nechodila, byla jsem jen já, Ukrajinky co bydlely se mnou a práce. Asi i to bylo plusem do dalšího života.

A to co píšete o chlapci, tazatelce, v tom máte naprostou pravdu. Peníze si sežene a musí pryč od kamarádů.

jita*
hodnocení

taky si myslím že by měl změnit úplně prostředí,ale už ted je mi jasný že to co vy píšete by on nedokázal.Odejít úplně pryč a začít jinde.On se snaží ale tvrdí že by nemohl bydlet sám že se bojí.

marenka*

A víte jak strašně jsem se bála já? Proto jsem si to tam nechala i prodloužit. Pokud by ani potom nebyl dost silný, oni ho tam tak rozeberou, že to sám pozná ;), může po léčebně nastoupit do komunity na rok, a poté ještě docházet do ambulatních center. ;) To třeba na psychoterapii si člověk připravil povídání, jak to bude dál. No a já si napsala, že budu chodit do kina, pěstovat rybičky, chodit do knihovny a do posilovny a hromadu jiných věcí. Psychiatr mi odpověděl "a můžeš mi říct, jak bys to stihla?" a celé jsem si to musela v hlavě znova přerovnat. *nevi* Tam jsou fakt lidi na svém místě. Mimochodem, alkoholici se tam vrací dobrovolně, když selžou ;) On má hodně velkou šanci i kvůli svému věku, hodně narkomanů co selže se pohybuje ve věku 15-25 let ;)

jita*
hodnocení

Doporučte mi nějakou dobrou léčebnu.Kdejste byla.Taky by mě zajímalo jestli se to platí a kolik Děkuji moc.

marenka*

Jitu Horní Beřkovice plhberkovice.cz/... Je to zadarmo ;)

hodnocení

0x

Pokuste se co nejrychleji spojit s dejavu. Ta vám poví, jak to poznáte, co máte udělat a jestli to máte udělat. *hej*Kontakt na ni najdete na www.utulky.stranky.cz Ale určitě vám totéž poradí na kterékoliv poradně*placni*Protože, když se budete zbytečně angažovat, budete mít nedobrý pocit, když to nevyjde nebo se to obrátí proti vám.*plac*Nemůžete chtít a hledat pomoc vy, musí chtít a hledat pomoc on.*modla*Moje zkušenost s alkoholikem (to je stejná závislost) je ta, že on je šťasten, že ho konečně někdo chápe, že se o něho stará, že má s kým podiskutovat, že má o něho někdo péči, že mu dělá alibi před okolím, že někdo hledá náhradu za jeho drogu. Konečně je naplněn, šťasten. Protože konečně někdo chápe, jak to má těžké.;) Jen vůbec nechápe, proč by měl přestat!

doplněno 08.04.10 15:54:

Nechci být protivná a zrazovat vás. Ale víte, že to rčení Neházejte perly sviním, má ještě pokračování? Celé to je takto: Neházejte perly sviním, otočí se a kousnou vás. *plac*

pt®

Jito, dostala jste odpověď ohledně va šeho známého? Jak to s ním vypadá? Je mu nějaká pomoc? PT /stařenka/

jita*
hodnocení

No,snaší se ale nevydržel.Tvrdí že nic nebere ale měl prý hodně rozšířené zornice tak si určitě píchnul.Dneska jsem mu volala,byl v práci do 18hod.a říkal že je strašně unavený až vyčerpaný.Mám zjištěno že tři dny nebyl venku ani na chviku tak to je jistota že si ty tři dny nic nevzal.Kamarádka se bude objednávat do poradny aby ji poradili jak s nim jednat aby vydržel.Jen mám strach aby jim nedošla trpělivost a on zase neskončil jako bezdomovec.

nahoda
hodnocení

0x

Máme firmu,kde jsme zaměstnávali kde koho.Je to práce na kterou se nepřihlásí někdo s titulem a s IQ 160,ale to je vedlejší. Samozřejmě jsme měli zkušenost s různými individui a po těch zkušenostech spolehlivě poznám,jestli dotyčný bere drogy. Nadměrné sebevědomí,podivné chování v tom,že se najednou jakoby zastaví na jedné činnosti,která mu trvá nezvykle dlouho,atd.Jsou nevýkonní,nespolehliví,lžou a jsou sobečtí.Expřítelkyně mého bratra rovněž brala heroin a tak moc dobře vím jaké je to se dostat ze závislosti.Pokud někdo neví atˇvzpomene třeba jak je těžké dodržet třeba to,že každý den budete cvičit...Podle toho co píšete s největší pravděpodobností tajně bere drogy dál.Pomoci mu můžete chtít,ale pokud se jemu samotnému nebude chtít přestat, je ztracen.To je realita.Záleží jestli si uvědomuje,že je v háji,nebo ne.Musí pochopit,že není střední cesty.Buď "pojede" dál a nebo s tím braní drog skončí.Pokud už má vypěstovanou chemickou závislost,tak to ať při něm stojí všichni strážní andělé.Pak je to velice tžké.Ze dne na den s tím zaručeně nepřestane.Doporučuji v každém případě konzultaci s odborníkem.Brát drogy a pracovat nejde dohromady.Dřív nebo později se to provalí.Feťákům či smažkám to nejde.Když to řeknu hodně natvrdo,jsou blbí jak poleno,ač si to oni o sobě nemyslí, a jsou to prudící samolibí sobečci.U nás ve firmě okamžitý vyhazov bez nároku na peníze.Ještě jedno doporučení pro Vás.V žádném případě mu NEVĚŘTE! Udělá všechno aby mohl brát dál.Jakékoliv podezření v tomto případě znamená na 99% důkaz.

Je to smutné, ale je to tak, usím jen souhlasit. S tím, že to "musí sám chtít" je vstupní nutná podmínka, a že další vyžaduje ODBORNOU pomoc. Laická pomoc je dobrá, ale on bude potřebovat, mimo jiné, i farmaka (substituční léčbu abstinenčních příznaků) a další. Ale zase, ta podpora přátel, ač sama nestačí, je velice důležitá. Držím palce.

marenka*

Taky souhlasím. I s podporou přátel, ale až ve chvíli léčení ! Dokud člověk fetuje, jsou mu přátelé a bohužel i rodina úplně ukradení. Bohužel, je to tak.

jita*
hodnocení

Vím,moc mu nevěřím.Je to taková zkouška,Vím že si píchne pokud se dostane ven.Protože sotva vyleze tak potká fetaka na každym rohu.Kamarádka si myslí že když ho nepustí ven a bude ho držet v práci tak si odvykne.Já si to nemyslím,myslím že doma ho neudrží dlouho a když bude chtít tak si píchne.Do práce chodí každý den a pracuje až do večera.Prý je v práci dobrý ale přijde úplně vyčerpaný-unavený.On tvrdí že už nic nebere že není zavislák že může kdykoliv přestat což se mi nezdá.Nevím jestli ho dostaneme do poradny on tvrdí že ji nepotřebujeme a tak tam jde zatím kámožka sama.

marenka*
K té Vaší větě On tvrdí že už nic nebere že není zavislák že může kdykoliv přestat což se mi nezdá.
Buďto je to překlep, nebo si v té větě ten člověk odporuje. Píšete že tvrdí, že nic nebere a že může kdykoli přestat. Vidíte to? S čím může přestat, když podle něj nic nebere?
To totální vyčerpání patří k takzvanému DOJEZDU. To je doba, kdy účinek drogy vyprchává úplně. Takže bere. Jsem o tom přesvědčená z věty že může kdykoli přestat. Člověk který přestal tohle neřekne. To už je jen jeho přesvědčování sám sobě. Nalhává si něco.. a pokud tomu věří, tak sám nepřestane. První krok v sobě je totiž právě to přiznání. Ano, mám na to chuť, bojím se že to nezvládnu, potřebuji pomoc. Nejhorší na tom je, že neexistuje možnost, jak ho do léčebny dát "dobrovolně", pokud on nebude chtít. I když ho tam dovlečete, oni ho tam nemohou držet. Něco jiného je soudem nařízená ústavní protidrogová léčba, ale to už by musel spáchat nějaký trestný čin pod vlivem drog.
jita*
hodnocení

co je děje s člověkem který si třeby 5 dní nic nevezme.Je nervozní?Unavený?Má depku?Jak se cítí?děkuji za odpověd a obdivuji Vás-vaší pevnou vůli

marenka*

To záleží na tom, jak dlouho bere. Kolik let, jaké dávky. Jsou lidi co si dají v klidu jeden gram- pro začátečníka to je deset dávek a za hodinu po vyprchání rauše začnou shánět další. Pokud ho vezmu jakože si dá jednou denně, tak po pěti dnech bude unavený, vzteklý, výbušný, nebude jíst, nebude moc spát. Cítí se jako zvíře v kleci. Jediná myšlenka je si něco sehnat s pocitem že se jinak zblázní. Na nic jiného nemyslí. Zkuste mu navrhnout víkend někde v horách. Nepojede, vymluví se na práci. Víte, feťákovi opravdu nejde věřit, musíte ho nějak donutit aby zašel do poradny, jinak na té ulici skončí. Je mi to líto, ale je to tak. Já ho nezatracuju, je mi Vás líto, ale tady jiné řešení než léčebna není. A jestli bere... já jsem za své "éry" dokázala jít k rodičům na návštěvu a na záchodě si dát. Nikdo to na mě nepoznal! Bavila jsem se o tom poté, co jsem byla zpět mezi normálními lidmi s tátou, a potvrdil mi to. Hrozné *zed*

jita*
hodnocení

PRO MARENKU!moc prosím o rychlou odpověd.Včera jsem navštívila toho chlapce a už první dojem byl nádherný,Přibral,je upravený,Chodí do práce každý den,hned bylo vidět že se snaží přestat s drogou,má plány do budoucna,chce udělat řidičák atd.O drogách jsem s nim nemluvila ale poznala jsem že on sám chce přestat ale BOJUJE S Tím.Je vážně ověřěné že si z hruba 5 až 7 dní nic nevzal ale je strašně nervozní podrážděný,Dneska byl v práci tak unavený že musel zkončit dřív.Rozhodí ho i maličkost třeba otazka na něco a hned vypění.Je na něm vidět velká nervozita.Prosí napište mi jak dlouho trvají ty abstinenční příznaky.Za jak dlouho se začne cítit líp pokud vydrží moc prosím..

marenka*

Jito, podle popisu tomu docela začínám věřit ;) To přibrání je výborné, já osobně přibrala za měsíc 10 kilo *hi*Ale to ostatně v léčebně všichni. Unavený bude, i podrážděný minimálně měsíc. S tím počítejte. Plány jsou hezké, ale nesmí zůstat jen u plánů, nemůžete popíchnout rodiče, jestli by mu nepomohli? Přihlásit ho do autoškoly, pomoct s penězi. Ne jemu do ruky, dát do autoškoly jako zálohu. Jen by bylo dobré ho upozornit, ať si dá nejen teď, ale i do budoucna ohromný pozor i na léky na chřipku. Nesmí obsahovat efedrin. Nám to bylo vysvětleno tak, že v našem organismu fungují jakési židličky, na kterých normálním lidem sedí endorfiny-hormony štěstí. Narkoman si endorfiny vypěstuje uměle, drogou. Ale když přestane brát, židličky jsou prázdné a hrozně dlouho trvá, než si sám to štěstí bez drogy umí navodit. A židličky lačně čekají, kdy dostanou svojí drogu. Pak stačí jednou, malinko a je konec. Já třeba ani nepiji energy drinky, je v tom hromada umělých nabuzovadel a já se prostě bojím. Alkoholici třeba při abstinenci nemají užívat ani Bromhexin na kašel, protože je v něm alkohol.

K Vaší otázce, opravdu počítejte minimálně s měsícem, než bude alespoň trochu funkční, a tak se třemi, než se bude cítit v naprosté pohodě.

jita*
hodnocení

pro marenku,proboha měsíc je moc dlouhá doba.a bude se to zlepšovat nebo to bude měsíc takhle zlí nebo ještě horší?Myslíte že zvládne práci?Dneska padal únavou.S řidičákem si bude muset počkat 3 roky.Jak jistě víte tak byl na ulici hodně dlouho a bez přůserů se to neobešlo.Děkuji moc za rady ale mám strach že měsíc je moc!Myslíte že by měl zůstat pár dní doma a třeba to zaspat nebo já nevím mám strach že měsíc nevydrží je opravdu strašně nervozní.

marenka*

Právě proto je téměř nemožné přestat sám. Byla jsem v nemocnici s trombozou, za 5minut 12, ředili mi krev a já nevím co ještě a pustili mě po 14 dnech. Musela jsem si dát, byla jsem úplně vyřízená. Jitu, je to opravdu běh na dlouhou trať, vemte si, že 3 měsíce je základní doba v léčebně, a hromada toxíků ještě volí život v komunitě, což je na ROK. S čím nás pouštěli, tak to bylo doporučení chodit 5 let ambulatně do center, až po 5ti letech je to prý téměř zaručené, že je z toho člověk venku. Jenom týden mu bude trvat fyzické vyčerpání, takový stav jako když máte chřipku a je vám zle. Bohužel, je mi to líto.

Teď ještě hledám, podívejte se na tohle, možná Vám to pomůže ;)

Informace o závislostech najdete i v knize Alkohol, drogy a vaše děti, volně ke stažení na drnespor.eu/..."href="http://www.drnespor.eu/"class="linkification-ext">www.drnespor.eu, je tu i příručka, jak svépomocně přestat brát

doplněno 20.04.10 20:34:

Doporučuji pročíst celou tu stránku, pobrouzdejte... já tam teď pár článků přečetla a je tam hodně užitečných informací. drogovaporadna.cz/...

jita*
hodnocení

moc vám děkuji.A my si myslely že je z nejhoršího venku.Je to hrozný,možná on sám ví jak je to složitý ale do léčebny nechce tvdí že to dokáže sám ale po tom co jsem ho včera vyděla jak je nervozní vyčerpaný tak nevim jak to dopadne.Je mi z toho zle,Před měsícem byl troska,ted přibral asi 12 kg ale ta nervozita byla hrozná.Navíc říkal že ho bolí oči ale na téma lečebna se bavt nebude,navíc byl tak strašně neklidný že jsem to téma radči dala stranou.hezký den

marenka*

Nevnucujte mu už tu léčebnu, navrhla jste mu jí, nebojte že na to zapomene. Je nervozní, to víte že ano, protože sám cítí, že to zas taková sranda není *plac* Možná k tomu dojde sám, že bez toho to nejde, možná se z toho sám dostane... Zkuste ten odkaz jak přestat sám, snad tam něco najdete.

jita*
hodnocení

jdu to čist,Ted mi zrovna psala kamaradka že mu navrhla aby zítra nešel do práce psala mi že je na něj hrozný pohled,A že do práce chce tak nevim jak to zvládne.je mi ho moc líto musím říct že mi začíná být líto každýho fetaka a bezdomovce.Mám o něho strach,

To tvrdí každý, že může kdykoli přestat. Takové tvrzení není validní.

bena*
hodnocení

0x

Minimálně na rok jít pracovat do dolu nebo kamenolomu. To je jediná léčba pro feťáky.

hodnocení

0x

Už jednou jsem se ptala: Proč by měl přestávat, když ho všichni chápou. Když s ním diskutují, umetají mu cestičku. Teď dodávám: Maminka mu říká, ať se šetří, ať nejde do práce. Teta ho lituje. *haha* Nemá jediný, ani jeden důvod přestat. A mít rozum? Ve vyfetovaném mozku?*smich*Opravdu jste mě rozesmála.

bena*

Jestli to píšete mě, já jsem muž, nikoliv žena ;).

nene, píšu to pro Jiťu. Ta je celá naměkko, jak chudák feťák, vypadá. *modla* S vámi já souhlasím na stopro. *jasne*

A jito, když tak litujete bezdomovce a feťáky, nelitujete snad i jejich ženy, které musí živit a vychovávat jejich děti? A taky jejich maminky, které udělali první poslední, aby se jejich syn měl lépe, než ony? *sok*A nelitujete taky všechny, kteří jim věřili, milovali je a dočkali se jen sklamání a hanby? Myslím, že byste měla. *sok* Je obrovská spousta lidí, kteří to v životě měli velice těžké a ještě se museli postarat o své blízké. A třeba i o ty, které bezdomovci a feťáci za sebou zanechali bez pomoci, bez výčitek svědomí.*plac*

doplněno 21.04.10 16:23:

Omlouvám se-maminky udělaly *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]