Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším takový malý problém. Před 3 měsíci jsem řešil dědictví po mé zemřelé matce. Rodíče než nežili spolu ale vedle sebe, otec měl jinou babu se kterou se scházel, ale v momentě kdy matka tragicky zemřela tak on samozřejmě "MANŽEL" má nárok ze zákona na půlku. Bohužel, jaký měli vztah nezajímá ani notáře ani zákon.
Ve zkratce - nechal jsem se vyplatit z bytu, z matčiného podílu. On teď rozhlašuje jakej jsem haj*l. Vzdát se toho v jeho prospěch... to jsem nechtěl, protože do konce života v tom bytu bydlet nebudu a on za 10 let si může najít nějakou jinou ženskou, celé to na ní přepíše a já budu mít smůlu. Chtěl jsem jen to, na co mám nárok po mamce.
Nicméně, podle toho rozhodnutí mi má ještě poslat zbylé peníze. Do konce tohoto týdne. No a on se chvástal před tou svoji ženskou, že se na posílání peněz vy*ere a že se radil s právníkem a že ho můžu dát k exekuci. Asi teda chce zkusit, jestli to fakt udělám.
Připomínat se mu nechci, měl by své povinnosti znát. Mě napadla nejvhodnější varianta počkat do té lhůty a když to nesplní tak druhý den zavolat notáři. Fakt by mě zajímalo jestli jen machroval před ženskou, že chce znovu v*jebat se svým synem a nebo chce riskovat, že mu to nový auto za čtvrt mega co si koupil z toho dědictví sebe exekutor. (Což se jasně nestane, ale víte, jak mi bude trapný volat notářce, že se na to vykašlal pokud mi ty peníze fakt nepošle?) A vzhledem k tomu, že u notářky házel rukama, že chce půlku na pohřeb, protože to je soudně vymahatelný, tak tohle budu chtít do posledního halíře.
5x
Dobrý den. Na dědictví máte nárok. Tudíž - pokud by se s Vámi otec nevyrovnal ve lhůtě, kterou má určenou, komunikujte nejdříve přímo s ním. Písemně (s dodejkou) mu zašlete dopis, ve kterém ho upozorníte, že Vám v termínu nevyplatil peníze, které Vám náleží. Dejte mu náhradní termín (týden, dva) a upozorněte ho, že v případě, že Vám peníze nedoplatí ani tentokrát, budete se muset bez dalších odkladů obrátit na advokáta, aby v té věci za Vás podnikl další kroky. Napište mu, že tím by se ovšem zbytečně navýšily jeho výdaje, což nechcete. A že věříte, že věc pečlivě zváží a zachová se tak, jak mu to ukládá povinnost. Aby to vaše vztahy zbytečně ještě více nenabouralo. Kopii si schovejte.
doplněno 14.05.20 11:56:
Notář toto za vás řešit nebude. Nebude Vašeho otce upozorňovat že Vás má vyplatit. On už svoji práci odvedl, dál už je to na vás dvou...
Děkuji za odpověď,
Bohužel, s otcem bydlíme v jedné domácnosti, on se teda on mně vůbec nezajímá, ani o mé studium. Ale žijeme v jednom bytě. Takže posílat mu dopis, to je mimo. Napadlo mě se připomenout. Ale notářka vypočítala kolik mě má poslat, on si tu 3 měsíční lhůtu vymyslel sám a já stím neměl problém. Své povinnosti by měl znát a očividně jejich si vědom, jen se mě snaží podělat, takže přípomínat se mu nechci.
Ale napadlo mě, se nejdřív obrátit na notáře, že prostě peníze neposlal a aby ho upomenul on.
Poslat mu dopis, jak uvádí kapka, je důležité. Musíte mít v ruce dokument o tom, že jste ho upomínal, aby mohl případně advokát konat dál. Nezáleží na tom, že bydlíte v jednom bytě. Každý proces má svoje náležitosti a kroky, které je nutno učinit, aby bylo možno pokračovat v řízení.
To je korektní postup, ale moc slušný. Já jsem byl v situaci, když jsme byli domluvení ohledně toho řízení a o dva dny později se mnou pokoušel vydrbat přímo u notářky. Což bylo nefér od něj, ale snažil jsem se to všechno vyřídit korektně a slušně. Věděl jsem na co mám nárok a to jsem také dostal.
Podruhé si to ale nezaslouží. Takže vyřešit to lidsky v podobě nějaké ostudy v rodině, to je myslím lepší postup, moc ale nevím co na tyhle "lidi" platí.
2x
Bohumile, promiňte, ale nejlepší rady jste dostal a vy si melete pořád tu svou. Tak proč jste se ptal? Doporučený dopis s dodejkou lze zaslat i když bydlíte v jednom bytě. Takový doklad budete potřebovat, ať se později obrátíte na kohokoliv. Na všechny rady máte jiný názor, tak konejte podle sebe. Máte OP a jste svéprávný. Přesto držím vám palce a doufám v šťastný konec.
0x
Snad se v dotazu a doplňcích orientuji správně. Bydlíte v bytě, který nyní patří pouze otci. Studujete. Jak se finančně podílíte na chodu domácnosti a platbách za energie? Není možné si (třeba notářem) nechat tu dlužnou částku rozepsat jako pravidelný příspěvek? Nezávidím špatné vztahy. Ale chcete v bytě ještě nějakou dobu bydlet. Může se stát, že čím horší vztahy budou, tím vyšší částku bude otec za užívání bytu požadovat.
@id - Nevím, netuším, naše rodinné vztahy bývaly vždy velmi dobré. Jen tak z doslechu a třeba i zde z poradny vím, že lidé v jednom bytě si dovedou mimořádně znepříjemnit společné bydlení i celý život. Proto to tazateli doporučuji ke zvážení.
Otec peníze poslal aniž bych ho musel upomenout. Avšak udajně se ptal dvou advokátů a jednoho realiťáka jestli je nějaká šance aby mě je posílat nemusel. Tak je poslal a přestal se s mnou bavit...tichá domácnost :D
To ano :D ale nechápu tu reakci, když má do 3 měsíců zaplatit 9 tisíc. Ví o tom. Poslední týden začne hledat způsoby, jak mě podělat a když zjistí, že nemůže. Přestane se bavit. :D Nejhorší je, že spolu bydlíme. Nicméně ať se nebaví, já nic špatného neudělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.