Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem sociopat nebo sociálně inteligentní?

Od: hippocrates odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, tuto otázku směřuji zejména psychologům.

Pohybuji se v oblasti prodeje a marketingu, ale také ve zdravotnictví. Za tu dobu jsem prošel mnoha školeními a kurzy manipulace s lidmi. Pozoruji, že při jednání s lidmi již nepociťuji tak silné emoce (kromě občasné nervozity). Zkrátka jsem se chování naučil a vím, kdy mám co říct a jak dotyčnou osobu okouzlit, podpořit a dát ji pocit důležitosti, ale nevytváří to ve mě žádné emoce. Stejně tak dokážu být manipulativní a získat co potřebuji. Příjde mi, že jsem strašně necitlivý a už to nejsem já, ale jako bych hrál nějakou roli. Okolí mě vnímá, jako zajímavého intelektuála, starostlivého člověka a ve společnosti jsem oblíbený. Nebojí se mi i svěřit se svými problémy, ale ve zkutečnosti nejsem schopen empatie a opět jsem herec.

Zajímá mě tedy, pokud se člověk jako já učí sociální dovednosti, to jak reagovat, co říkat a naříkat, mohou u něj vyhasnout emoce? Nebo jsem jen sociopat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Pěkný den, spíš si myslím, že je to profesní deformace, sociopat si obvykle svou odchylku neuvědomuje

hodnocení

4x

Dobrý den. Dle toho co píšete, máte psychický problém a neuškodilo by Vám zkonzultovat to s psychologem. V práci jste profík bez emocí (hrajete dobře svoji roli) ale v soukromí (kde nemusíte nic předstírat a hrát) to nezvládáte (neovládáte se, jste výbušný, nepříjemný, bez nálady atd.) Je jen otázka času, kdy se přestanete přetvařovat a ovládat i v práci. Spousta lidí si takto zadělává na deprese a syndrom vyhoření. Napsala jsem Vám jen svůj postřeh a pohled na věc.

hodnocení

2x

Dobrý den.

Vezměte si to asi takhle... úspěšní politici a další, vysoce postavení lidé se také museli naučit správnou psychologii člověka tak, aby ho získali na svou stranu, tzn. manipulace ve svůj prospěch.
Své role hrají dobře a vychází jim vše, co potřebují k tomu, aby byli úspěšní.
Na druhou stranu ale, když se ocitnou v privátním prostředí, tak jsou opět sví a emociálně naprosto v pořádku.
Udělejte si jednu zkoušku...na jeden či dva dny se pokuste být svůj...
Půjde to? Domnívám se, že ano.
Od toho dne budete sám znát svou pravdu *cteni*

hippocrates
hodnocení

Děkuji za radu, ale obvykle je to ještě horší. Občas, když vystoupím z "role", a jsem v soukromí s rodinou, tak působím protivně, neochotně, naštvaně, vztekle, direktivně. Plně si to uvědomuji, což je celkem paradox :) Takto mě zná pouze nejbližší rodina. Ale popravdě si myslím, že marketing ve zdravotnictví nemůže dělat normální člověk, ale zvrhlíci jako já. Takže raději jsem "herec" než sám sebou. Což mě ničí.

V tomto případě to není v pořádku, navštivte psychologa.

hippocrates
hodnocení

Asi to tak udělám. Mám trochu hloupý dotaz, ale co, když zblbnu i toho psychologa :) Přesněji řečeno, co když mi to nebude věřit, protože na něj budu působit přirozeně, zdvořile a příjemně? Arogantní a necitlivý na něj nechci být, protože je to člověk, od kterého chci pomoc.

Pokud to bude kvalitní psycholog, ne jakýsi s odpuštěním zobák, nebo prominentní fracek, který vystudoval díky protekci,
tak toho nezblbnete ani náhodou *smich*

72mona

K odborníkovi, od kterého chcete pomoc, musíte být upřímný. Pokud ne, je to jako si dát nohu do sádry, když máte zlomené zápěstí. M.

mate59
hodnocení

2x

Je to přeně tak, jak příspěvek nade mnou, vaše profese vás dokonale zdeformovala.

hodnocení

1x
Neberete nějaké léky antidepresiva, sedativa, psychofarmaka? Tyto léky mohou způsobit stav, který popisujete.
hippocrates
hodnocení

Nene, psychofarmaka neužívám, jen leky na arterialní hypertenzi :)

hodnocení

0x

A jste si tím vším, jak se zde sám popisujete opravdu jistý? ;) Asi se Vám to jaksi plete všechno dohromady, protože například sociopati mají úplně jiné chování. Ale jestli chcete mít jistotu, tak navštivte dobrého psychologa, podle mne se ve skutečnosti budete hodně divit. A nebojte se, že ho zmanipulujete. :) Píšete, že jste prošel několika semináři, kde jste se učil "sociální inteligenci". Pokud jste tomu správně porozuměl, tak byste si tuto otázku vůbec neměl pokládat, protože by Vám mělo být jasné, na jakých principech to funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma sociopat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]