Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dvě související otázky ohledně soukromých pozemků.
1) Jak je to se soukromým pozemkem. Jaké kroky musí majitel podniknout, aby byl vstup cizí osoby na jeho pozemek nelegální? Stačí cedulka s nápisem (Vstup zakázán, Soukromý pozemek) nebo musí ještě být pozemek oplocen?
2) Když cizí osoba vstoupí na soukromý pozemek (třeba les) v neoploceném místě bez cedule nebo jakéhokoliv upozornění z veřejně přístupné komunikace, jedná si i tak o přestupek?
Díky
Dobrý den. Na odpověď stačí zdravej selskej rozum. Cedule Vám nevytýčí hranice pozemku,ať už v lese,nebo kdekoliv jinde. Takže zbývá jediné-oplotit. Pokud nebudu překonávat nějakou překážku,tak se těžko dopustím přestupku.
les bych jako příklad nepoužíval, tam je jiný postup.
není pozemek jako pozemek.
nepomůže ani plot ani cedule, ale musí se jednat o konkrétním případě.
Třeba "zloděj" nejde krást, ale jen Vás požádat o pomoc páč se mu udělalo nevolno...
už rozumíte definici?
les opravdu není dobrý příklad protože, mám takové tušení, ten až na vyjímky, školky, obory, rezervace ... má být přístupný všem protože slouží rekreaci či co.
To @pavka : no tuhle sedlačinu asi neznali příslušníci PS, to stačilo jen říct nahlas slovo Šumava a už člověka legitimovali.
les a louka má jiný statut než zahrada a nádvoří. Do lesa v podstatě nemůžeš zakázat přístup, stejně jako sbíraní lesních plodů. Pokud jakýkoli soukromý pozemek oplotíš nesmí tam nikdo lozit překonáním zábran. Ono ale stačí mít dobré vztahy, selský rozum a bude méně problémů. Cedule je stejně směšná jako nápis : já jsem politik, který vás zachrání. Všechny pozemky totiž někomu patří! Všechny! Ať to je soukromá osoba nebo institut. A na každém cizím pozemku se musíme chovat stejně slušně. Cedule, Tohle patří Novákovi není o nic lepší, než Tohle patří obci Jilemnice.
Bez konkretního dotazu nejde konkrátně odpovědět. Jen takový příklad pro zamyšlení : Tehle země má jeden unikát. Jedny z nejlepších turistických cest a značení. Pokud označíte všechny lesy cedulemi a ploty budeme totálně v pr...i . Jinak i cesty kolem vašeho baráku a lesa někomu patří. Co kdyby vybírali vstupné a zakázali vám přístup. Na zahradu Vám nikdo nesmí, ale do lesa?
Pokud se nepletu do lesů nesmí být vstup zakázán a pokud nemá speciální důvod nesmí být oplocen. Jako majitel lesa máte své povinosti. Například ho čistit, prořezávat, nevykácet, aby se ostatní ve vašem lese cítili jako doma ...
Fidonet pěkněj ste to rozebral.Mám chalupu ke které je přístup lesní cestou částečně patřící nejmenované obci.Jestliže chci k chalupě autem musím platit vstupné a ne malé(3000,-ročně).Nepomohl mi žádný starosta,hejtman ani Motejl.Odůvodnění vždy bylo,že o vstupu na soukromý majetek rozhoduje majitel.
Dobrý den, mám pozemek - něco jako louka, sousedé zahrádkáři se na něm otáčí autem,nebo přes něj jedou se otočit na sousední pozeměk, který patří pozemkovému fondu a já mám přes pozemek autostrádu v šíři 5 m, protože je to mírný svah .Problém je také v tom, že se přes něj musí dostat jiní ke svým pozemkům, v tom jsem jim nikdy nebránila. Ovšem oplotit si vlastní zahrádku a používat pro pohodlí cizí pozemek, protože se mi nechce couvat, to se mi opravdu nelíbí. Navrhovala jsem, že jim tedy část parcely prodám, nemají zájem. Jak to řešit? Uzavřít vjezd a dát klíče jen těm, kdo se musí dostat na vlastní pozemek.? I k věcnému břemenu je třeba geometrický plán, poplatky notáři, za vklad do katastru ap. Přece to nebudu ještě financovat ze svého. Za Vaše názory děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.