Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem. Předmět otázky směřuje k těm kterých se to týká. V současné době cestovní kanceláře v souvislosti s virovou krizí nabízejí u zájezdů s termíny mezi 2. 2. a 31. 8. 2020 různé poukazy (vouchery) v ceně zaplacených záloh nebo nutí klienty do poměrně drahého storna (často až ve velikosti zaplacené zálohy - tzn. např. 1/2 plné ceny). Pokud zájezd nebude moci být uskutečněn a klient náhradní nabídky nepřijme, CK má právo mu "vnutit" díky vládnímu nařízení tzv. Lex voucher který klienta opravňuje vybrat si jiný zájezd v termínech do 31. 8. 2021 v ceně všech dosud zaplacených prostředků. Pokud klient tento Lex voucher nevyužije ani do 31. 8. 2021, musí mu CK, aniž by o to sám žádal, peníze nejpozději do 14. 9. 2021 vrátit.
Minulý rok jsem se bohužel nechal uvrtat do dovolené s CK (jinak vždy jezdíme na vlastní pěst) i když to zrovna nepreferuji protože s CK jsou zpravidla vždy problémy. Uvedené se tedy týká přímo i mě. Mám v plánu buď vybrat jiný zájezd později a nebo chci příští rok vrátit plnou zaplacenou částku. Vzhledem k aroganci CK při komunikaci s ní budu patrně preferovat druhou možnost. Jste někdo v podobné situaci? Kterou možnost byste zvolili vy (voucher na zálohu, storno, budoucí lex voucher)? Vzhledem k "porušení pravidel" vládou v podobě Lex voucheru se obvávám ani ne tak toho že peníze nevrátí sama CK jako že nějaký chytrolín vydá opět nové státní nařízení například příští rok, které umožní cestovkám třeba i propadnutí zaplaceného (nevrácení peněz). Nicméně ani tak nemám osobně v plánu jakkoliv couvat.
Docela se divím, že se Vám CK ozvala. Máme zajištěnou dovolenou s odjezdem 20. 8.. od Čedoku, přes Invii. A je ticho po pěšině. Když jsem Invii sama oslovila, poslali mi jenom nějaký neurčitý článek připravený pro všechny klienty, ale konkrétního nic. Budu asi muset napsat znovu. Zajímalo by mě, od jaké CK dovolenou máte, protože, jak píšu, Čedok + Invie - to je mrtvý brouk. Jaga.
Dobrý den, máme taky Pantour a přesně toto nám nabídly. Chci se zeptat, jak to myslíte, že budete čekat na vrácení peněz. Já s nimi komunikuji a už se vytasili, že chtějí doplatek zájezdu. Přitom odjezd je plánován až v srpnu.
Já mám také CK Pantour, nevystavili mě ale Lex voucher,pouze voucher s platností do 31.10.2020 a když jsem se ohradila, že jsem samoživitelka a spadám do skupiny dle paragrafu, tak mi bylo paní z Invie oznámeno, že jsem zrušila dovolenou já a ne cestovka a tak nemám na Lex voucher právo. Přitom jen chci, aby voucher měl platnost do příštího roku. Nemůžu si plánovat dovolenou rok dopředu. Pouštím se s nimi do boje a lituji, že jsem do Invie kdy vstoupila.
Má někdo podobnoou zkušenost? A jestli ano, tak jak uspěl.
To co zažiui a uvidím, mi nikdo nevezme. Vybrala bych si jiný zájezd ještě letos. Neměla bych jistitu, že příští rok cestovka bude ještě existovat. I když pojištění určitě jsou. Vaše peníze byste možná viděl za dva roky.
I kdyby cestovka existovala, dobrovolně vracet peníze nebudou. Stojí vám vymáhání za ty nervy? Máte-li možnost, peníze procestujte.
Já sama stornovala / zájezd měl být v červnu / v březnu s tím, že mě telefonicky ujistili, že storno bude jen 1500,- kč. Poté jsem tedy poslala ofiko mail. Dlouhou dobu se nic nedělo a pak mi po cca 14 dnech napsali jestli opravdu na stornu trvám. Takže jsem opět řekla, že ano. Po dalších cca 10 dnech mi napsali, že storno bude 7500,- kč dle skutečně vynaložených nákladů, ale pokud chci, tak mi dají voucher na zaplacený zálohy. Takže jsem na to klikla a do druhýho dne jsem jej měla. Podmínky byly dobrý. Teď jsem za něj ráda, protože když čtu jaký mají problémy jiní lidi...
Jsem ve skupině na fb a tam jsou na tom lidi mnohem hůř. Dnes byl jeden pán z této skupiny i v televizi. Nemá peníze, voucher... Mmch. ck Pantour je v této skupině asi nejhůř hodnocená. Já měla mít zájezd od Blue style.
O tom, že cestovky budou v zákonu Lex voucher hledat kličky, není pochyb. Mají na to, aby si, narozdíl od většiny jejich klientů, platily armádu právníků. A ti ty kličky v zákoně, ušitém na koleně a horkou jehlou, bezpochyby najdou. Dotčení klienti CK by se měli spojit a hledat pomoc u Ústavního soudu, v právním státu je naprosto nepřípustné, aby byla schválena legislativa se zpětnou platností - nouzový stav a epidemie na tomto principu nic nemění. Stát přinutil klienty poskytnout CK bezúročnou půjčku, v přímém rozporu s platnou legislativou EU tím tedy chrání vybrané soukromé podnikatelské subjekty na úkor jejich klientů, kteří jsou tím nejslabším článkem a nemohou se bránit. Zákon obsahuje ničím nedefinované pojmy jako "zájezd stejné jakosti" a "zájezd vyšší jakosti" což povede jen k tomu, že si tyto pojmy budou CK vykládat tak, jak to pro ně bude výhodné a klienti zapláčou, ti tvrdohlavější skončí u soudu. Jsme tedy v situaci, kdy občan, který sám musí čelit následkům korona krize, je státem nucen sponzorovat podnikatele, kteří se ještě nedávno veřejně vychloubali fantastickými zisky - bohužel nebyli natolik zodpovědní, aby si z těch úžasných zisků vytvořili rezervu na horší časy a jejich nezodpovědnost jsou teď nuceni sanovat klienti. Tak takhle si tu žijem, přátelé.
Zájezd se měl konat v dubnu,kupované u Student Agency CK ETI,celý uhrazený.SA nabídla voucher v hodnotě 120% ceny zájezdu,souhlasil jsem.Voucher ještě nedošel.Na zahraniční dovolenou poletíme až to bude možné a bezproblémové..
Voucher v hodnotě 120% ceny zájezdu je zdánlivě výhra, ovšem může to být také vychytralá klička že strany CK. Voucher podle zákona Lex voucher totiž musí splňovat dané náležitosti - a jednou z nich je hodnota voucheru, která musí odpovídat klientem uhrazeným platbám. Jakmile je hodnota voucheru odlišná, nejedná se o voucher podle zákona 185/2020 Sb. To umožní CK, aby se tímto zdánlivě velkorysým počinem vůči klienovi zcela vyvázala z povinností, které jí ukládá zmíněný zákon, není ani povinna v případě nevyužití voucheru po skončení ochranné doby vrátit klientovi poukázané platby! V každém případě je na místě velká ostražitost, nejedná se o malé peníze.
Dobrý den, tak my si zaplatili dovolenou přes Zájezdy.cz a odletět do Tunisu jsme měli 19. 6. 2020. Do dnešního dne se nám z cestovky nikdo neozval, ale zájezd jsme 20. 5. 2020 museli doplatit celý. Nespadáme do žádné skupiny dle neskutečného Zákona Lex Voucher. Cestovka nám na naše mejly neodpovídá, naposled nám napsali 20. 5. 2020, že děkují za platbu a že zájez nebyl zrušen. Dnes je 22. 6. 2020, my jsme nikam nevycestovali a dle cestovky - zájezd nebyl zrušen. Je to opravdu velice solidní jednání. Daďka
Dobrý den všem,měla jsem zájezd u Pantour s odletem v červenci. Ve zkratce..nekoná se, už měsíc se dohaduji o vrácení peněz, protože jako samoživitelka mám nárok. Tvrdí mi, že jen polovinu mi vrátí, za zbytek cestující ne. Lex voucher je ve znění na veškeré platby a částka je uvedena poloviční. Zatím nemám těch 50% na účtě a voucher jsem odmítla. Už si s nima píšu od 7.7. přeposlala jsem jim vyjádření z ministerstva i ze združení spotřebitelů...nic. Není to totiž vymahatelné jinak než soudní cestou. Proto začínám zvažovat, že v těchto diskuzích bych svolávala lidi, jestli nepodáme hromadnou žalobu, zkusila bych najít i právní poradnu zdarma, vím, že takové existují, jen nevím, jak to funguje při zastupování u soudu. Zatím jsem podala na ČOI mimousoudní řešení, ale není to vymahatelné, takže si myslím, že neuspěji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.