Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Penzijní připojištění

Od: aksoj® odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, chtěl bych se prosím optat zda to má smysl tam spořit. Kamarád 40 let si to založil a vkládá 1500 Kč měsíčně a tvrdí jak je to výhodné. Já tvrdím že za 25 let než mu bude 60 let tak bude rád že to pokryje inflaci a bez výdělku. Chtěl bych se optat zda to opravdu pokryje inflaci nebo to i vydělá? Je něco do čeho by se dalo investovat 25 let a mělo to větší zhodnocení peněz? Zlato, mince, nebo nějaký jiný produkt třeba stavební spoření? Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano

Ano, smysl to určitě má.

Navíc nevíte, co bude za 20let, jestli nebudete potřebovat třeba zůstat doma, potom můžete volit buď předčasný důchod, nebo předdůchod -ten dokonce 5 let před hranicí odchodu do starobního důchodu. U předdůchodu čerpáte peníze z penzijka. duchody-duchodci.cz/...

Řešila jsem něco podobného narychlo vloni, kdy jsem nutně potřebovala přestat pracovat, člověk míní, život mění .. penzijko je velmi příjemmná rezerva k důchodu. Stavební také máme oba, také doporučuji.

doplněno 07.05.20 10:29: ještě bych doplnila, že dostáváte státní příspěvek a máte úlevu na dani, viz odkaz prispevky.cz/... navíc někteří zaměstnavatelé přidávají na penzijko v rámci benefitů

hodnocení

1x

Ne

Černá díra. Inflace sežere víc než je výnos. Který státem garantovaný produkt vám dá víc než je inflace? Zlato, mince k čemu? Dává to úrok, dividendu, zhodnocení? V době kdy tiskárny peněz jedou naplno. Co třeba akciové indexy? Dlouhodobě si vedou skvěle. Nebo třeba dividendove akcie? Ty mi dávají okolo 10% ročně bez práce. A co třeba nemovitosti, energetika? Tam máte inflaci započtenou. Jinak řečeno kopírují kupní sílu a třeba pronájem pak nese zisk navíc. Taková renta k důchodu, kterou vám penzijko nikdy nedá.

hodnocení

0x

Smysl to rozhodně má. Nicméně, některé jiné formy investování jsou výhodnější (na PP vám budou peníze ležet několik desítek let bez užitku a prakticky bez zúročení)

hodnocení

0x

Smysl to určitě má,když to tam nedá,tak to stejně třeba utratí. Je tam nějaký úrok 1-2 % podle toho kde to má a od 1000,- dostává měsíčně ještě 230,- od státu. Navíc si může částku nad 12000,- ročně uplatnit ve vyrovnávce daně. Některé podniky také dávají měsíčně příspěvek k penzijku. My si dáváme s manželem po 3000,- podnik taky přidá,stát rovněž a každý měsíc nám přibude zajímavá částka.

Pokud to má smysl, tak do limitu kdy vám stát přidává (příspěvěk, daňový odpočet). Nad to už je v každém případě vhodnější spořit jinde - třebas do drahých kovů. To se dá i po menších částkách. Je to krok k diverzifikaci úsport.

hodnocení

Řešili jsme právě s manželkou zlaté mince ČNB, od roku 2021 začíná nová série , prodejní cena bude kolem 18000 a budou dvě do roku. Myslíte si že by to bylo lepší než penzijní připojištění?

Mince asi ne, spíše pravidelné spoření do drahých kovů. Dá se to realizovat i po několika stovkách měsíčně. Po naspoření příslušné hodnoty dostanete fyzický slitek, zavařený ve folii s certifikátem.

hodnocení

Mohl by jste mi prosím napsat nějaký odkaz kde to zlato postupně kupovat? děkuji

Samozřejmě že vás s tím mohu seznámit, ale pouze privátní poštou.

figurek*
hodnocení

0x

spořit na důchod smysl má, protože i hodně málo peněz je o hodně víc, než nic.

Jestli chcete opravdu investovat a vydělat, kupte nějaký zatím ještě nepředražený pozemek. Nebo jiná možnost, na aukcích umění kupujte obrázky Joži Uprky. Jejich cena jede nahoru spolehlivě a rychle.

lipanek
hodnocení

0x

Myslím že ne, ale záleží na podmínkách, jak to má kamarád nastavené.

Já ho mám, protože jsme byli přece jenom tlačeni v zaměstnání, abychom si tyto produkty založili /pošta/.

Nyní v důchodu si říkám, že bych ho mohla využít, ale zjistila jsem, že je v podmínkách kromě nyní nevýhodného zrušení, tak abych o nic nepřišla, tak počkat až do 70 let. Coč mi nepřipadá moc šikovné. Ten 300 - 500 korunový příspěvek nebude mít v tu dobu asi moc velký užitek kvůli inflaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]