Nejste přihlášen/a.
Ano
Ano, smysl to určitě má.
Navíc nevíte, co bude za 20let, jestli nebudete potřebovat třeba zůstat doma, potom můžete volit buď předčasný důchod, nebo předdůchod -ten dokonce 5 let před hranicí odchodu do starobního důchodu. U předdůchodu čerpáte peníze z penzijka. duchody-duchodci.cz/...
Řešila jsem něco podobného narychlo vloni, kdy jsem nutně potřebovala přestat pracovat, člověk míní, život mění .. penzijko je velmi příjemmná rezerva k důchodu. Stavební také máme oba, také doporučuji.
Ne
Černá díra. Inflace sežere víc než je výnos. Který státem garantovaný produkt vám dá víc než je inflace? Zlato, mince k čemu? Dává to úrok, dividendu, zhodnocení? V době kdy tiskárny peněz jedou naplno. Co třeba akciové indexy? Dlouhodobě si vedou skvěle. Nebo třeba dividendove akcie? Ty mi dávají okolo 10% ročně bez práce. A co třeba nemovitosti, energetika? Tam máte inflaci započtenou. Jinak řečeno kopírují kupní sílu a třeba pronájem pak nese zisk navíc. Taková renta k důchodu, kterou vám penzijko nikdy nedá.
Smysl to určitě má,když to tam nedá,tak to stejně třeba utratí. Je tam nějaký úrok 1-2 % podle toho kde to má a od 1000,- dostává měsíčně ještě 230,- od státu. Navíc si může částku nad 12000,- ročně uplatnit ve vyrovnávce daně. Některé podniky také dávají měsíčně příspěvek k penzijku. My si dáváme s manželem po 3000,- podnik taky přidá,stát rovněž a každý měsíc nám přibude zajímavá částka.
Pokud to má smysl, tak do limitu kdy vám stát přidává (příspěvěk, daňový odpočet). Nad to už je v každém případě vhodnější spořit jinde - třebas do drahých kovů. To se dá i po menších částkách. Je to krok k diverzifikaci úsport.
Myslím že ne, ale záleží na podmínkách, jak to má kamarád nastavené.
Já ho mám, protože jsme byli přece jenom tlačeni v zaměstnání, abychom si tyto produkty založili /pošta/.
Nyní v důchodu si říkám, že bych ho mohla využít, ale zjistila jsem, že je v podmínkách kromě nyní nevýhodného zrušení, tak abych o nic nepřišla, tak počkat až do 70 let. Coč mi nepřipadá moc šikovné. Ten 300 - 500 korunový příspěvek nebude mít v tu dobu asi moc velký užitek kvůli inflaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.