Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompenzace za úraz v MHD

Od: nimha® odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

přítelkyně byla právě přítomna drobné kolizi v MHD (Praha). Nic vážného - busu tam vjelo auto, řidič musel prudce zabrzdit a pár lidí různě popadalo. Přítelkyni si nějak poranila ruku v oblasti palce, teď sedí na chirurgii a čeká na RTG. Napadlo mě žádat následně nějaké bolestné, nicméně je to vůbec možné, když sama odešla k lékaři a nečekala na místě na vyšetřování ev. ošetření? Případně jak o to žádat. Právníky (soud) do toho zapojovat nehodlám, přece jen je to prkotina.

Předem díky za Vaše rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Opravdu to chcete požadovat? V tomto případě?

Když jsem měl dopravní nehodu (srazilo mne auto z kola), otevřená zlomenina prsteníčku pravé ruky..a ještě nějaké další veci..

Víte kolik jsem dostal? 230Kč...A to mi ještě lékař řekl, že kdyby to bral striktně dle tabulek, tak za posudek zaplatím víc než za to co od pojišťovny dostanu (ne, nebyl to lékař pojišťovny). Kdyby ta nehoda nešla k soudu, tak bych se na to vykašlal...

hodnocení

Tak já právě nemám ponětí, kolik by mohla dostat... a to byl jaký rok? Není to x let zpátky?

Ano, je to již dost let...Ale nedělal bych si iluze, že to dnes bude extra jiné...I kdyby přítelkyně dostala desetinásobek (pochybuji), stojí to za ten čas? Ale je to Váš (její) čas..samozřejmě.

hodnocení

3x
Cestující jsou při přepravě pojištěni. Musíte kontaktovat DP. Při nouzovém brždění by měl šofc zjistit, jestli se někdo nezranil a toto zapsat do výkazu a nahlásit dispečerům. Jestli paní mlčky odešla, bude se těžko prokazovat, kde si to způsobila.
hodnocení

Tak samozřejmě se mu hlásila. Jestli to někam zapsal, neví. Byl tam zmatek, víc lidí. A čekat tam 1-2h a pak ještě u doktora - půl dne pryč. Stalo se to právě před zastávkou, kdy lidi vstávali ze sedaček a v tom přišlo prudké brždění. No nic, naštěstí to nemá zlomené, takže napíše na DP a uvidíme.

asd1
hodnocení

3x

Jak píše Ernie - šlo o dopravní nehodu (to že se nesrazili neznamená že to neni nehoda). Úraz = povinnost zavolat policii. Škoda jde z POV viníka, příp. z pojistky cestujících pokud je viník autobus (bez pojistky by se vymáhalo po řidiči).

= pojišťovna vás odpálkuje (nebylo šetřeno policíí) a hrozí sankce za opuštění místa nehody/ neoznámení nehody se zraněním.

Pokud to je prkotina tyk bych se na to vykašlal, pokud ne tak porada s právníkem (záleží na každém slově co se řekne nebo napíše, např. odešla v šoku apod...)

Srazit se nemusejí§ 47(1) Dopravní nehoda je událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu.

hodnocení

2x

Řidič kolizi nezavinil,měla počkat (když nešlo o život) na sepsání protokolu o úraze. Jak teď bude dokazovat že se jí to stalo v autobuse to opravdu nevím. Možná tam mají kamery a podívají se i na to zda se držela a nebo se např.věnovala spíše telefonu jak to většina mládeže v dopravních prostředcích dělá. ;)

Pokud to nesepsali, bude dokazování na ní. Pojišťovna se bude cukat.

hodnocení

2x

Odškodnění úrazu u dopravních nehod se řeší z povinného ručení viníka nehody. Jaká bude výše plnění záleží na okolnostech, ale pokud není sepsán záznam o úrazu při nehodě, tak smůla. Aby přítelkyni nedali flastr za to, že jako účastník místo nehody opustila :) Ve správku je to dva a půl až dvacet litrů.

(4) Dojde-li při dopravní nehodě k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, Jsou účastníci povinni

c) setrvat na místě dopravní nehody až do příchodu policisty nebo se na toto místo neprodleně vrátit po poskytnutí nebo přivolání pomoci nebo ohlášení dopravní nehody.

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích

i) při dopravní nehodě

4. v rozporu s § 47 odst. 4 písm. c) nedovoleně opustí místo dopravní nehody ...

hodnocení

To je hezký, to ji tím potěším :)

Takže já bych se v tom moc nešťoural. Erár teď potřebuje každou korunu. :)

Taky se může stát, že jednoho dne zaklepou na dveře a dobrý den, vaše přítelkyně je svědek nehody. A proč vlastně místo opustila, hm?

hodnocení

0x

Ano, lze to žádat, ale muselo by se to asi přes soud. Ale hlavně byste špatně prokazovali, že se to stalo v té tramvaji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]