Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dvě otázky
1) V březnu 2020 jsem dostal přeplatek na dani jelikož jsem minulý rok marodil, chtěl jsem se zeptat když to dostanu do vyplaty od zaměstanavatele, musím ještě něco dále řešit(nějaké přiznání,nahlášení atd.) nebo je to tím vyřešené?
2) ze zajímavosti jak se člověk dozví o nedoplatku na dani? Přijde dopis o zaplacení nebo se to zjistí třeba až po letech?
Omluvte mojí neznalost. Děkuji předem za odpovědi.
Zálohy na dani, které platíte za své mzdy, lze po uplynutí zdaňovacího období (kalendářního roku) vyúčtovat dvojím způsobem: buď požádáte zaměstnavatele o roční zúčtování daně, nebo si sám podáte daňové přiznání na FÚ. Nebudu se rozepisovat, kdy nemůžete žádat zaměstnavatele a musíte si podat přiznání sám. Pokud Vám udělal zúčtování daně zaměstnavatel, přeplatek vyšší než 50 Kč dostanete nejpozději ve výplatě za březen. Případný nedoplatek neplatíte.
Kdybyste si podával přiznání sám, předepíše Vám FÚ i případný nedoplatek. Jestliže ale máte pouze příjmy ze zaměstnání, je nedoplatek málo pravděpodobný.
Ročním zúčtováním, které provedl zaměstnavatel, je vše vyrovnané, nikam se nic nehlásí.
Pokud Ti daňové přiznání dělal zaměstnavatel, tak jsi již dostal (?) přeplatek ve výplatě ne? To se dozvíš normálně na výplatní pásce... Nic Ti nikam nedojde, pokud jsi zaměstnaný a dělá Ti výplatu zaměstnavatel, tak je to ve vyúčtování daně ...
Spíš si tak nějak pohlídat, aby to účetní nezmastila a bylo to tak jak má být...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.