Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bydlení a dědictví

Od: pavelfort odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, jsem rozvedený a žiji s paní též rozvedenou. Paní má domek do kterého se chceme stěhovat. Taky má 2 dcery které v případě umrtí paní budou dědit domek. Co je potřeba udělat aby po smrti paní mě z domku nevyhodily. Fořt

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Asi by bylo nejlepší se s tou paní domluvit ještě před nastěhováním na tom, jak si přeje, aby bylo s domkem po její event. smrti naloženo. Vzhledem k tomu, že domek je její a vy budete jen "přistěhovalec", je to jejich rodinný majetek, a dcery by ho měly po právu zdědit a naložit s ním podle svého uvážení. Vy na něj nemáte právo ani dědické, a už vůbec ne morální. Vyptejte se jí hned. Pokud je cílem vašeho stěhování získání jejich domku či možnosti i po její smrti dům (potom už) jejich dcer obývat, prohovořte to hned, abyste při jejím nesouhlasu s vašimi plány neztrácel čas a mohl se poohlédnout po jiné oběti. Ida

Toto je asi nejlepší odpověď. Za mě osobně si nedovedu představit, že bych po smrti partnera bydlela nadále v domě, kde by mě trpěly jeho děti. Začněte si raději něco shánět.

haca
hodnocení

4x

Co třeba zřídít k nemovitosti "věcné břemeno", které Vám umožní v domku bydlet po určenou dobu i po smrti Vaší družky?

hodnocení

2x

A jak víte že partnerka umře dříve než vy? Dle statistiky žijí ženy déle. ;)

idanova*

Že by součást plánu? ;) Ida

hodnocení

1x

O podobné situaci jsme před časem uvažovali já a partner mé kamarádky. Oba majitelé nemovitosti, oba s dospělými dětmi - dědici. Oba s milovaným partnerem, ale zároveň milovanými dětmi. Kamarádka je nakonec znovu vdaná a další bydlení jí zajišťuje snad čtvrtinový podíl na nemovitosti. V mém případě vše urychlilo partnerovo úmrtí. Ale vymyšlené jsem to měla následovně:

Pokud zemřu první, děti dům prodají. Ze získaných peněz pořídí garsonku v místě, kde by si partner přál. V původním bydlišti, v rodišti, ve stávajícím městě nebo kdekoli jinde. V garsonce by žil jako podnájemník s nulovým nebo velmi mírným nájmem, ale na vlastní náklady, co se týče energií. Po letech by se vidělo, jestli se garsonka prodá, nebo přejde na některé vnouče.

Ve vašem případě je pravděpodobné, že dům během společného soužití nějak zhodnotíte. To mějte ošetřeno účty a podobně. Ale nedoporučuji další dlouhé bydlení v cizí nemovitosti. I kdyby se nyní vztahy zdály ideální, může přijít finanční problém. I když budete mít "věcné břemeno", mohou Vám dědičky bydlení znepříjemnit vysokým nájmem, prodejem domu a všelijak jinak.

etana*
hodnocení

0x

Vzít si tu paní za ženu, ona pak napíše závěť, jak se domluvíte. Holt na hromádce je sice svoboda, ale nároky pak budete těžko prokazovat.

hodnocení

0x
Oženit se!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]