Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
chtěla bych se zeptat, co může způsobovat takto suchou a rozpraskanou pokožku? Jedná se o ruce muže ve věku 40 let. Kůže nejprve vysychá a následně popraská. Subjektivně udává, že se to zhoršuje, jakmile má větší fyzickou aktivitu a zapotí se (či se stresem). Když se to nějak hydratuje, olejem nebo vodou, tak se vysychání zlepší, kůže je přechodně pružnější, ale jen do té doby, co je aplikovaná hydratace například v podobě oleje.
Co by to mohlo být? Co to může způsobovat a jak to podle vás nejlépe léčit. Ideálně nějak celkově , tzn. i vnitřně, ale i navenek. Díky moc.
Ahoj, je mi líto, když se někdo takhle trápíte. Předám vlastní zkušenost- manžel má podobný problém už roky. Osvědčené je máchání v roztoku z možské soli. Bez neustálého mazání to nejde, ale muž také nesnáší umaštěné ruce, proto od Ježíška dostal krém Natural Beauty Arad. Vybírala jsem na základě recenzí a radši jsem koupila ten bez silikonu a fakt je supr. Ruce nejsou ani trochu upatlané ale opravdu jsou promazané. Je to sice s poštou drahé, ale je to velká tuba. Mažeme oba a vydrží dlouho. A na noc mažeme různé druhy rostlinné vazelíny od Bione. Modrá indulona je taky docela dobrá, ale ty rostlinné vazelíny jsou mnohem příjemnější a více pomáhají. Nejlepší se mi jeví rakytníková. A také vydrží velmi dlouho. Modrou indulonu máme hned pryč a už teky dávno není levná- naopak. Když se vytvoří prasklina, velmi pomůže na jeden celý den zalepit náplastí a pod ní máznou trochu Bepanthenu plus (ten desinfekční, hojivý). Opravdu se to jako kouzlem zacelí). Snad tyto rady někomu s tímto problémem trochu zpříjemní život.
Jedna se o variantu AE, konkretne dishydroticky ekzem. Pravdepodobne ti vadi nejaka potravina
(me drazdi strouhani brambor, pomerancova stava, atd). Take ti vadi detergenty - cistici prostredky,
mydla, tekuta m., sampony,...
Nejlepe mi na DE pomaha belogent (kombinovany kortikosteroid a antibiotikum). A take pomaha vyhybat se mydlu,
strouhani brambor, atd...
Zeptej se sve kozarky, zda by nesel odebrat vzorek tve kuze, a pokud by se rozborem potvrdilo, ze
je pritomen pan Staphylococcus Aureus, zda by nesla vytvorit autovakcina proti SA.
Za tím může být nějaký ekzém a často plísně. Podstatné je s čím pracuje, jak se stravuje?!? Olej nehydratuje, nýbrž promastí.
Asi bych první vynechala cukr ve stravě, abych nepřikrmovala plísně. Obecně na kvalitu kůže má vliv Zn, Fe, vitaminy B a A, vše nejlépe ve stravě. Upravila bych stravu- více zeleninu, ryby, ořechy, klíčky, vločky, melasu... Ruce bych koupala v hypermanganu a mazala je krémy s E vitaminem z lékárny.
Zkuste natrhat pampelišky, přejít je varem a denně rukama ždímat. A ideálně ještě pít pampeliškový čaj z kořene z lékárny..
Nepracuje v hlíně?
Díky. A jak udělat onen odvar z pampelišek? Zaujalo nás to, a přesně nevíme, co sbírat, listky, květy, kořen. A jak to pak udělat? Jen spařit nebo vařit a jak dlouho?
To mi vyprávěla paní, že jí tohle zabralo na letitý ekzém, při kterém jí takto praskala kůže. Ze dělala pampeliškový med z květů pampelišek, ždímala je a ejhle, že se jí ruce začaly hojit. Vyprávěla jsem to v lékárně a lékárník řekl, že se nediví, že pampelišky obsahují léčivé látky na ekzémy a doporučil ještě ten čaj z kořene. Pampelišek všude plno, tak co to nezkusit. Přesto si myslím, že velká část problému je uvnitř těla. Proto se rozepisuji o výživě bez cukru, konzervantů, průmyslově vyráběných potravin, laciných uzenin,...
Právě řeším se svou kožařkou velmi podobný problém - mně praskaly stejným způsobem špičky prstů až do krve. Řekla mi, že je to chronický ekzém, a pozvala mě na testy kvůli alergii (náplasti na záda). Na vyhojení prasklin mi předepsala mast Belosalic, třetí den se mi prsty začaly zacelovat a tvrdé šupinky kůže zmizely. Nepropadám nějakému extra nadšení, zkoušela jsem za těch cca 20 let, co tím trpím, kdeco. Všechno skvěle zabíralo - prvních 14 dní. Pak to zabírat přestalo už natrvalo. Tak se nechám překvapit, jestli nejsem na něco alergická.
Jděte co nejdřív ke kožnímu.
Kolega z práce, když začal koronavirus a musely jsme si piplat na ruce desinfekci, tak mu začaly opuchat nepříjemně ruce-tělo tu desinfekci velmi špatně snášelo, prostě kůže mu nabobtnala a byla velmi náchylná na cokoliv. Osobně si ruce desinfekcí taky nemažu..další sajrajt do těla!
Osobně mám taky sušší ruce, hlavně přes zimu a musím častějc mazat..ale olejem? To fakt ne. Nejlepší je modrá indulona, která se tak nevstřebává dovnitř pokožky, ale udržuje jen jemný film na pokožce a o to přeci jde. Mám zkušenost, že pokavad se víc mažu nebo se mažu jinýma mastičkama, které se jakoby víc vstřebávají do pokožky..pak jsou ruce sice jakoby vláčné, jemné atak, a právěže jsou nasáklé jako houba a s takovýma rukama vykonávat např fyzickou práci moc nejde. Jo, kdyby člověk seděl v kanclu, to je něco jiného.
Ale každopádně to chce na kožní..kor v tomto stadiu.
Sedím v kanclu a můžu si vybrat - buď zamastím papíry namazanýma rukama, nebo je orazítkuji krví z prasklinek. Obojí je velmi nepříjemné. Modrou indulaonu jsem stejně jako spousty dalších věcí zkoušela. Fungovala mi na popraskané ruce asi 14 dní, pak bez účinku. Obličej si modrou indulonou mažu 30 let a jsem spokojená.
Au au au, to musí bolet. Všimnul jste si, že to praská, tam, kde je vysoká vrstva suché kůže? Já bych to odmočila, nejraději v teplé vodě se solí a nějakým způsobem, nevím sice jakým, ale bych přebytečnou kůži odstranila. Nejspíše ostrými nůžtičkami, které mají ženy na manikůru, bych sestříhala.
Sůl by ale mohla pálit, ne? I když zase ekzematici se léčí mácháním v moři a pobytem na slunci.
Dobrý den,bolí mě i se na to koukat. Také jsem mívala atop.ekzém a praskinky se mi také dělaly,ikdyž ne tolik. Osvědčila se mi lékárenská vazelína,ta čistá . Navážili mi ji do kelímku,ale hlavně důslednost a trpělivost. Pořádně vtírat i do prasklin,snažit se zbytečně neohýbat postižená místa,aby se to spojilo. Opravdu třeba několikrát za hodinu promastit,na spaní silnou vrstvu a do igelitu. Zbytečně nenamáčet a vyhnout se třeba Jarům a pod. Když mi došla vazelína,dobře posloužil i obyč Jelení lůj, kousek udíbnout a vetřít. Je to běh na dlouhou trat,ale mě to praskliny zahojilo. JISKRA
Předám vlastní zkušenost- manžel má podobný problém už roky. Osvědčené je máchání v roztoku z možské soli. Bez neustálého mazání to nejde, ale muž také nesnáší umaštěné ruce, proto od Ježíška dostal krém Natural Beauty Arad. Vybírala jsem na základě recenzí a radši jsem koupila ten bez silikonu a fakt je supr. Ruce nejsou ani trochu upatlané ale opravdu jsou promazané. Je to sice s poštou drahé, ale je to velká tuba. Mažeme oba a vydrží dlouho. A na noc mažeme různé druhy rostlinné vazelíny od Bione. Modrá indulona je taky docela dobrá, ale ty rostlinné vazelíny jsou mnohem příjemnější a více pomáhají. Nejlepší se mi jeví rakytníková. A také vydrží velmi dlouho. Modrou indulonu máme hned pryč a už teky dávno není levná- naopak. Když se vytvoří prasklina, velmi pomůže na jeden celý den zalepit náplastí a pod ní máznou trochu Bepanthenu plus (ten desinfekční, hojivý). Opravdu se to jako kouzlem zacelí). Snad tyto rady někomu s tímto problémem trochu zpříjemní život.
Nemuzu to teď najít, bylo to z takového méně seriózního média, ale mne se ty kožní problémy zjevily před pandemii a používáním Desinfekcí se to hodně zhoršilo. Vyzkoušela jsem kdeco a nejúspěšnější je krém-gel v lubrikantu. Ano, používám na ruce lubrikantTy&Já. Hodně se v lékárně s magistrem smějeme: nejdřív jsem koupila nejlevnější, bez vůně. Osvědčil se. Pak jsem chtěla začít experimentovat s vůni, Ale mgr. mě odradil. Pak jsem se pídila po složkách toho lubrikantu...prý kyselina mléčná je na suchou kůži. Je to sice lacinější, ale ruce zůstávají mastné... Lubrikant Ty&Já, na noc na ruce. Přes den taky, kdykoliv.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.