Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záleží na tom? Kvalita fotografie

Od: sisy odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, chystám se k Vánocům udělat dárečky s fotek domácích mazlíčků. Hlavně kočičky ..bohužel vše fotím mobilem Huawei p9 kvalita na mobilu je docela dobrá ale nevím jak by vypadal kalendář. Záleží tedy na fotografii na její kvalitě nebo si s tím grafik poradí? Aby vše bylo krásně ostré.
Přikládám jednu fotku . Zda se mě po zvětšení rozmazaná. Myslíte že si s tím poradí?

Záleží na tom? Kvalita fotografie
Záleží na tom? Kvalita fotografie #2
Záleží na tom? Kvalita fotografie #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Tak uvedená fotka bude na dvě věci i s zrcadlovkou za sto tisíc. Řekl bych, že největší problém bude v fotografovi. Mobily produkují použitelné fotky už hezkých pár let, p9 je naprosto vpohodě.
jezevec*
Libore z fotky, která má velikost 1,5MB nikdy neuděláš velkej hezkej obrázek a v interiérových světelných podmínkách to tenhle telefon prostě nedá...
A to už vůbec nemluvím o věcech jako je změkčení pozadí apod.
sisy
hodnocení

Dodávám že to je focené večer ..na chodbě se špatným osvětlením..jinak mobil dělá krásné fotky přes den.. doplňují foto

Libor má pravdu. Pěkná fotka vypadá úplně jinak. Mě se vůbec nelíbí.

Nejde o to jestli je rozmazaná, hezký fotky bývají rozmazaný, ale jen tam, kde to fotograf chce. Hlavní motiv ostrý, zbytek klidně rozmazaný. Hrát si s hloubkou ostrosti s mobilem, na to je lepší nějaká zrcadlovka, pro začátečníka samozřejmě někde z frcu,

jezevec*
02.05.20 20:51
Přesně...
Zakaznici mi do studia nosí cvaknuté fotky mobilem běžně,ať jim uděláme kalendáře, povlak,tapety... s většinou fotek si poradíme, s některými nikoliv. Zákazník je o tom samozřejmě informován. Takže ano, i např. starým Samsungem A5 jsou udělat fotky na kalendář v dobrém rozlišení a upravit. Lidé to chtějí, co na plat.. Chápu, že ne každý má zrcadlovku. Většinou- jako čárky pro příbuzné- tyto fotky stačí. Ale občas se vyvracím i já sama, co lidé chtějí- i když je to úplná katastrofa... úplně špatná celá fotka ( jako příklad mohu použít první zde, s kočkou). Zvířata jsou neposedná a většinou se jedná o momentky,ale je lepší vyfotit víc fotek z různých úhlů. A než v bláznivých situacích, tak třeba kočku, jak si lebedí, je pěkně v klidu. Než fotit šikmo a s nepořádkem. Ve většině studii vám vytisknou co si přejete, ať to vypadá, jak to vypadá. Náš zákazník, náš pán- občas bohužel, při pohledu na výsledek.
Kočka na obrázku s mlékem je nevhodnou fotkou na kalendář. Málo místa pro okraje, bordel na stole, atp. Ovšem fotila jsem to jen tak.
Záleží na tom? Kvalita fotografie #4
Ale i přes všechna popsaná negativa by se ta první fotka s mlékem na kalendář dala v podstate pro rodinné účely použít. Rozostřené pozadí jako je na druhé fotce, se dá udělat i na mobilu, ovšem výsledná velikost kalendáře by pak neměla být větší než A5. Také to může upravit grafik ve studiu a fotografii to tolik nepoznamena. Teď teprve koukám, kolik jsem nacpala překlepů a kolik se mi hodilo autooprav.. omlouvám se *smich*
Záleží na tom? Kvalita fotografie #5

janh*
hodnocení

0x
Prostě to po vyfocení musí být ostré...
Pokuď ne,musíte si koupit něco lepšího...foťák,aspoň něco normálního.
sisy
hodnocení

A nedá se upravit v PC? Foťák jsem měla ale rozbil se mám v plánu si koupit..Nikon Coolpix B500 hlavně na zvířata v přírodě ráda fotím i motýli... Je to dobrý nápad? Nebo jiný.
jezevec*
Kup si použitou zrcadlovku za čtyři, pět tisíc a uč se. Přišlo by mi to rozumnější, než coolpix...
sisy
hodnocení

Já měla podobný po dědovy a byl i lehký na ovládání..ale nedal se opravit..
jezevec*
Ok, ale pokud tě baví focení, šel bych do zrcadlovky, můžeš si pak postupně dokupovat objektivy a s ručním nastavením rychle poznáš, jak se s tím dá kouzlit. Prostě když máš na vstupu neostrou fotku s malým rozlišením, tak ani sebelepší grafik z toho neudělá velkej ostrej obrázek...

jezevec*
hodnocení

0x
Vždycky záleží na tom, jak velký budou ty obrázky v reálu, tohle je při vší úctě rozmazaný jako prase. Grafik dokáže udělat tzv. doostření, ale zas to bude za cenu zvýšenýho šumu ve fotce. Pokud chceš ostrou fotku ve velikosti A4, bude to u fotek v interiéru s tímhle telefonem skoro nemožný bez použití dalšího náčiní, jako jsou světla apod...
sisy
hodnocení

Děkuji..no jasně já vím že ta fotka je rozmazaná.. bohužel většinu fotek mám v telefonu a u kočiček..to chce fotit ihned .. když je ta správná pozice :) takže mobil vždy po ruce :)

Měla jsi se včera dívat na Všechnopárty, když Dan Bárta popisoval jak fotí vážky. Moc hezký povídání.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Fotka není ani tak rozmazaná jako poznamenaná nízkým rozlišením a vysokou kompresí. Mobilem takové projekty vůbec nefotit. Ano, fotoaparát s dobrými parametry je sice důležitý, ale být Vámi se nejdříve naučím alespoň základy kompozice, světla atd. Na první pohled např. dřevěný kužel musí být rovnoběžně s hranou fotky (zde to vypadá že se kácí doprava), nepořádek v záběru v podobě chaotických listů rostliny kde některé dokonce kryjí kočku na nevhodných místech apod. Není to tak složité, ale alespoň základy je dobré znát.
jezevec*
Ono by to bylo něco jinýho, kdyby ty chaotický listy byly rozostřený a mezi nima vykukovala ta zaostřená číča. A to prostě mobilem neuděláš...
smode*
Jj, objektivy jsou samostatná kapitola :) Každopádně fotit mobilem lepší projekty je vždy škoda. Podobné jako natáčet film s rozpočtem v řádu milionů na 8mm.

liska5
hodnocení

0x

Problematická fotka je s tou kočkou. Teď nepíšu o ostrosti, ale o kompozici. Dominuje rukojeť, a tak kočka, listí, kus nějakého nábytku a půl květináče jsou všechno o ničem. Tam by měla být dominantní kočka nebo zajímavý nápad s ní a vzít ji raději ven na světlo..

jabraka*

Také to vidím jako liska5-Fotografie je o "něčem"a to má z ní přímo křičet.Okolí má hlavní postavu podepřít.To je kompozice obrazu.Ale kalendář pro mě nemusí být složen z dokonalých fotek.

JABRAKA

sisy
hodnocení

To byla momentka ..mě se líbilo jak sedí na zábradlí schovaná za tyčí s květinami fotek jak je venku mám mraky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]