Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Dnes byl na stránkách internetu zveřejněný článek zvýšení cen z duvodu koronaviru. Článek byl ale brzy odstraněn. Mluvilo se pouze o zdražení cen zeleniny a leku. Ale ceny zvýšení které bude je snad ve všem ceny potravin pouze maso a mléko by neměly být zvýšeny. Ceny elektřiny v obchodech elektroniky letenky služby a vše ostatní. Ceny benzínu a nafty budou jen krátkodobé nízké a postupně další zvyšování cen. V televizi se o zdražení není vubec nic. Proč je to zveřejněno pouze na internetu a brzy odstraněno? V televizi pouze oslabení koruny propouštění zaměstnancu atd. Je to opět utajení aby lidé nevěděli co vše jich čeká v době krize v ekonomice a ve všem? Děkuji.
Je to jednoduché. Ceny jsou jen otázkou poptávky a nabídky, ničeho jiného. Příklad paliva. Méně se cestuje a spotřebovává palivo, tak šla cena dolů. To, jestli někdo zvedne ceny ostatních komodit záleží na odbytu a na tom, jestli jsou kupující cenu akceptovat. A je jedno, jestli prodejce zvýšení ceny obhajuje kvůli viru nebo pro to, že Sněhurka má osmého trpajzlika.
Přesně. Proč by neprodával hlavičku zelí za 80 korun, když je za chvilku v regále prázdno. Až to tam bude ležet týden, tak asi půjde s cenou dolů. Zkoušejí co zákazník vydrží a je to vesměs se vším.
Jste si nevšimla, že ceny jdou nahoru bez ohledu na nějaký vir? Všichni chtějí vyšší platy, tudíž musí být vyšší ceny...tudíž je vyšší inflace..a tudíž všichni chtějí vyšší platy.
Pravda, cena papriky šla za poslední týdny nahoru téměř o 100%...ale jestli to je přímo virem, nebo není...
Opravdu? Tak to je divné že např. v Německu to samé zboží stojí méně než u nás a přitom mají naprosto odlišné platy. Cena poštovného je venku nižší a tak můžeme pokračovat dál a dál. Zřejmě to bude úplně jinak.
Ještě jednou pro ty pomalejší. Cenu tvoří její akceptování kupujícím.
" ...se cena výsledného statku nesčítá z cen nákladů, ale právě opačně: spotřebitel ohodnotí penězi finální výrobek a následně dochází k formování cen zdrojů, které jsou k výrobě tohoto statku zapotřebí."
Vy píšete pořád nějaké teorie, na které se nikdo neptal. Tak pro ty pomalejší:
Všichni chtějí vyšší platy, tudíž musí být vyšší ceny...tudíž je vyšší inflace..a tudíž všichni chtějí vyšší platy.
A já na to odpovídám, že ceny služeb a zboží v Německu jsou za shodný výrobek menší a přitom mzdy mají mnohem vyšší. Někdy je to fakt těžké s někým...
No já teda musím souhlasit s názorem "jenda2", ale dál to rozvádět nebudu, protože nejsem blázen. Ale pravdu má on a protože tady lidé uvažují přesně tak, jako ti, kteří rádci "jenda2" odporují, tak tady prostě budou lidé pořád jíst podřadné potraviny a ještě za ně platit víc, než za kvalitní. Budou mít pořád nízké platy a nízké důchody a budou tloustnout z nekvalitního jídla a tak dál. Já už se na to vykašlu, protože mi je 72 let a mám docela dobrý důchod, protože jsem si na něj nevydělávala u nás. Ale kdyby mi bylo méně, tak si sbalím kufry a jdu zase zpátky, protože to co se děje tady je skandální a lidé jsou tak hloupí, že jim to přijde normální. Já vím jaké jsou platy a důchody třeba ve Francii a vím kolik tam platí za nájmy a energie a za jídlo, které je kvalitní. A vím jak je to u nás. Ale kašlu na to. Nebudu se tady hádat. Mně je to fuk a kdybych se jo naštvala, tak tady ten barák prodám a jedu zpátky někam na hranice Francie a klidně si ten svůj život dožiju tam. Já se teda vrátila hlavně kvůli mamince a ta už je mrtvá a ani ve snu mne nenapadlo, že by si ten náš národ nechal tak s rát na hlavu. Kdyby teda někdo chtěl do mne vrtat.
jendo, prosím vás. Zeptám se jako malé dítě, jo? Když vám budu chtít něco prodat za nějakou cenu, se kterou nebudete souhlasit, tak to koupíte?
Ernie, tak já sice nejsem Jenda, ale odpovím. Kbybyste mi chtěl něco prodat za cenu, která by se mi nelíbila a já to strašně chtěla, tak v prvé řadě budu hledat, jestli to neprodává někdo jiný za lepší cenu. Jsem si si jistá, že bych někoho našla. Pak bych se také pídila po tom, zdali jde o stejnou kvalitu a nemám obavy, že bych nenašla. Ale tohle tady právě nikdo dělat nebude, protože problém je úplně někde jinde.
Jsou to všechno spekulace, nikdo nic neví a jen se straší lidi. Vždyť si vemte jen to, jak jsou podávány třeba zprávy, co běží dole na ČT 24. To je samé údajně, někomu hrozí vězení - no a pak ho stejně nezavřou, možná atd. - co to je za zprávy, když se nic konkrétního neřekne? A tak je to ve všem. Jen se žvaní a zejména ti, kteří o dané věci vědí nejméně.
jarus6 - proč se stresujete něčím co jako jedinec neovlivníte. Radujte se i z maličkostí, třeba z rozkvetlé pampeličky, která právě dnes dostala pořádný ranec deště.
Víte co je u nás ČR nejlepší? Každý se může rozhodnout v kterém státě chce žít. Jasně, až se za chvlíli otevřou hranice a přestanou platit různá omezení.
Inflace k tržní ekonomice patří - bez ní to nejde. Zvýšené náklady se promítají do vyšší ceny produktu. U nás třeba vzrostly za poslední dva roky mzdy o cca 20%. Ceny produktu jsme navýšili o 28%. A v tomto trendu pokračujeme i v tomto roce. Jde o řemeslné činnosti a těch, kteří to chtějí dělat je málo a bude hůř (máme věkový průměr kolem 50 let). Vůdci státu od dob vlády Vašíků, Miloška a podobných odborníků tvrdí, že musíme být vzdělanostní ekonomika. Tak buďme. Takže titulovaným nemehlům naši rozpočtáři dávají přirážku za vzdělání ve výši 15%. Jedinou výjimkou jsou lékaři, u těch je naopak drobná sleva.
Každý pracující člověk, který něco umí a snaží se, má právo více než slušně bydlet, dojíždět do práce svým novým autem střední třídy a dovolenou trávit v létě u moře a v zimě v Alpách. A to něco stojí - zaplatit to může jedině zákazník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.