Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba kartou vs číslo účtu

Od: topta® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, když platím kartou, vidí prodávající na monitoru počítače moje číslo účtu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Na displeji terminálu se zobrazuje jen suma,kterou platíš a ostatní je na čipu.Sumu s kodem (pinem) odsouhlasíš a terminál si přečte z karty číslo účtu a odešle požadavek na platbu.Čislo účtu je jen ve strojovém kódu.

JABRAKA

hodnocení

aha, tak díky. platil jsem v jednom obchodě kartou, ale zrovna jim přestal fungovat ten terminál a prodavač si něco opisoval na mobil z monitoru a začínalo to stejně jako moje číslo účtu, třeba to byla jen náhoda ta počáteční čísla, ale stejně nevím, co si asi tak mohl psát. Napadlo mě, kdyby měl číslo účtu a nějak by vykoumal můj PIN, tak by nějakým způsobem možná mohl získat moje peníze z účtu, snad to mám dostatečně ošetřené-týdenní limit apod.

A samozřejmě není problém změnit PIN.

hodnocení

0x

Pokud používáte platby 3D-secure, tak ne. Bez této technologie si nejsem zcela jist, tam myslím takové riziko existuje. Celkem podrobný popis těchto plaeb najdete na Lupě

No anebo můžete platit přes PayPal, tam s vaší bankou komunikuje pouze PayPal server a nikdo jiný (já používám PayPal, ale jsou i jiné možnosti, u nás třeba PaySec).

doplněno 05.04.10 10:45:

Já vlastně odpovídal na jinou otázku, vám nejde o platbu online přes počítač.

Ale pokud během platby přestal fungovat terminál, tak bych raději kartu vzal zpět a šel s ní k bankomatu.

hodnocení

přesně tak jsem to musel udělat, bankomat byl hned za rohem, takže žádný problém.

cracker
hodnocení

0x

Číslo bankovního účtu? To se nijak zneužít nedá. Narozdíl od čísla karty. Pokud si opíše číslo karty, může na ni nakupovat přes internet. A PIN k tomu znát nemusí. A limit na kartě se na online nákupy nevztahuje.

zikjasa*

Kdo umí napodobit-falešně- vzorový podpis a zná b.č.účtu, tak ve sběrném boxu dané banky za pomocí papírového příkazu se můžou udát věci!

No tak úplně jednoduché to není. Při používání zabezpečeného systému (3D-secure) - a jiný na kartě nedoporučuji povolit - musí znát ještě datum expirace a poslední trojčíslí čísla uvedeného na druhé straně karty. To jsou samozřejmě všechno údaje, které lze zjistit, když dostanete kartu na chvíli do ruky, ale přeci jen. (Ono to zabezpečení, jaké se užívá u nás není nejdokonalejší, lépe by bylo, kdyby to ještě banka kontrolovala zpětným dotazem na vlastníka, nebo aspoň tím PINem. O tom se právě píše na Lupě.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]