Pracuji v nabytkovém studiu u OSVČ jako jediný zaměstnanec, zaměstnavatel musel z důvodu nařízení vlády zavřít provozovnu. Materiál by jsme měli, zákazníci by chodili, ale tím, že muselo být zavřeno jsme neměli práci. Dle výplatní pásky jsem dostal 60%. Na MPSV ani na SÚIP nedovedou poradita jednoznačně říct, podle kterého paragrafu jsem měl být na prekážkách a kolik% mzdy jsem měl dostat. Může prosím poradit někdo, kdo tomu rozumí? Děkuju. doplněno 27.04.20 08:22:radazdarma.cz/... Tady se píše Pokud se tak stalo z důvodu krizových opatření přijatých vládou nebo mimořádných opatření nařízených Ministerstvem zdravotnictví či jiným orgánem ochrany veřejného zdraví (např. Krajská hygienická stanice) v souvislosti s COVID-19, pak se jedná o překážku v práci na straně zaměstnavatele podle § 208 ZPr. Zaměstnanci v takovém případě náleží za dobu „nepráce“ z důvodu této překážky náhrady mzdy (platu) ve výši 100 % jeho průměrného výdělku. Zaměstnavatel není oprávněn tuto náhradu mzdy (platu) snížit, a to ani po dohodě s odborovou organizací.
Pokud je má firma uzavřená kvůli mimořádným opatřením, kolik dostanu? Pokud zaměstnavatel nepřiděluje práci z důvodu uzavření provozoven na základě mimořádných opatření vlády nebo z jeho vlastního rozhodnutí, náleží zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku (§ 208 zákoníku práce).
Ale podle dotazu jste "museli" mít zavřeno, tzn. máte dostat těch 100. Zkuste zavolat účetní, nebo šéfovi a poptat se. Tady víc nevyzkoumáme bez bližších informací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.