Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškozené auto o kámen

Od: macina odpovědí: 33 změna:
Prosím, mohu se dovolat nějaké náhrady? Soused má v pronájmu pozemek, který není oplocen. Na jedno hranici jsou položené kameny, které teď v trávě nejsou moc vidět. Kamarádka při couvání na něj najela a poškodila si auto. Je nějaké ustanovení, jak má být pozemek zajištěn, aby nedošlo k poškození cizího majetku? Prosím případné paragrafy. Moc děkuji.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Nevím, co řešíte - pokud je kámen na hranici pozemku, tak tam neměla co nacouvávat.

Nedávno jsem řešila poražený plot a sloupek u mého pozemku - to bych tedy podle vaší logiky měla uhradit opravu auta řidiče?

hodnocení

6x

Pokud by ten kámen ležel na veřejné silnici a nebyl řádně označený, tak ano. Pokud je mimo cestu, navíc ještě v trávě na soukromém pozemku, tak ani náhodou.

hodnocení

6x

@macina - Prosím, mohu se dovolat nějaké náhrady?

Vy určitě ne, protože vám žádná škioda způsobena nebyla.

hodnocení

5x

Kamarádka nemá žádný nárok na náhradu škody, kterou si sama svojí bl.ostí způsobila. Jednak nemá co jezdit do trávy (jízda/parkování na zeleni) a jednak pokud je tam vyšší tráva, normální řidič si předem terén prozkoumá, aby věděl, kam couvá. Soused za tento případ nenese žádnou odpovědnost.

hodnocení

3x
Macino..stejne si myslite kdo vi co takze to muze byt jedno, ale chtel bych fakt videt jak ji nekde pravnici poradi, ze z toho neco vytriska. Cesta tam je? Neni. Soused se ke kamenum prizna? I kdyby jo tak tam nemela co delat. Jen k tomu poskozeni. Zajimalo by me jak to dokazala. Ja jsem u sveho prvniho auta vzal jednou na parkovisti ostry omlaceny obrubnik (kdyz mi tam vystrelil z parkovaciho mista a ja to spatne odhadl ke kraji), no urcite jsem jel rychleji nez se bezne couva, rana, dojel jsem par metru do stani. Guma prorazena- bocnice jak jsem to vzal na obrubnik, disk ok. Pochopil bych jednu prorazenou gumu u kamaradky, mozna skrabnuty disk...
Sama jste to nevidela a nas soudite za spatne rady. Pokud mate fotky tak je mate vlozit a ne ze sebe nechat loudit informace. Vy chcete radu, tak dodejte podklady, cim lepsi budou, tak tim lepe se da poradit.

hodnocení

2x

Vy ne,ale soused možná ano-poničená tráva,kámen...

lee*
hodnocení

2x
Lidé tam ty kameny dávají úmyslně, aby jim ostatní bezohlední řidiči nevjížděli na jejich pozemky. Velmi často totiž nic jiného nepomůže. Když si dáte cedulku - neotáčejte se na našem trávníku, spousta lidí ji nerespektuje. Ne, nárok na nic nemá. Buď čumím kam jedu nebo mám senzory

hodnocení

2x

Co kdyby na jeho pozemku v jeho trávě leželo jeho dítě?

Taky si půjdete stěžovat, že Vám jeho kostičky poškrábaly auto?

hodnocení

2x

Škoda se stala Vaší kamarádce, proč se tedy Vy chcete dovolávat náhrady? Nemáte se do toho co montovat, není to Vaše věc, to musí kamarádka.

Jinak, když si nedala pozor a najela na cizí pozemek, je to jen její chyba. Kdyby tam byl plot, nabořila by do plotu, takhle to odnesl jenom kámen. Nemusí někomu hradit oplocení, což je pro ni výhoda.

Tak až s ní zase někdy budete mluvit, třeba u zrcadla, vyřiďte jí to, prosím. ;) Jaga.

Zrcadlo neslyší :)

hodnocení

2x
Dvě proražené gumy o kámen při couvání? Tak to měl soused dobře zabezpečený pozemek! Co se vám nezdá? Nechcete kápnout božskou...

hodnocení

2x
A proč se vaše kamarádka neotočila na vaší louce?
macina
hodnocení

To bohužel nevím, pak si nadávala, že měla couvat na druhou stranu. Navíc jsem to neviděla, koukal na to z traktoru místní farmář.

hodnocení

1x

@macina - prý má nárok na způsobenou škodu - ve smyslu špatně zabezpečené pozemku...
Můžete prosím sdělit přesné znění otázky a odpovědi? Třeba bychom se k něemu smysluplnému dobrali.

macina
hodnocení

Já jsem si s kamarádkou jen telefonovala a řekla jí, jak zde na Poraďte lidi reagovali. Nevěděla jsem že vznesla dotaz odborníkům a že poslala fotky, že má svědka-farmáře. Už to tu nechci řešit, je to tu nedůvěryhodné. Myslela jsem,že dostanu odpověď od znalce či někoho s osobní zkušeností. Přesto děkuji za Váš zájem.

S pouhými vašimi informacemi, navíc z druhé ruky, nelze relevantní informaci poskytnout. To by ani znalec nedokázal :-D

Promiňte, ale nevím co jste na základě dodaných informací čekala. Žádný znalec ani odborník vám na základě zprostředkovaných nepřesných a málo jasných informací nedá exaktní odpověď. A netuším, co se vám zdá nedůvěryhodné, když na základě vašich informací se tu snažíme poradit jak nejlépe umíme. Že to vychází v neprospěch vaší kamarádky, za to my bohužel nemůžeme!

No jo, nedůvěryhodné, neb jsi se nedočkala odpovědi podle tvého přání.
Nějak si neumím představit, jak se dá při otáčení poškodit dva disky a dvě pneumatiky. Když jedu a cítím, že na něco najedu, tak snad zastavím a podívám se co se děje.
Ale prostě na cizím pozemku nemá co dělat. Tečka.
macina
hodnocení

Víceméně tu byla moje otázka zpochybňována, kamarádka urážena a proč nejela jinudy a jak je možné zničit o kameny kola. Podobně se zeptala Mirča na jiném webu a následovaly dotazy na fotodokumentaci a svědky. A rada jak postupovat a výklad zákona. Vím že toho se tu nedočká, ani to nemám za zlé. Jen mě mrzí urážky a zpochybňování. Ale jak tak tady pročítám dotazy a odpovědi, je to tu běžné. Mmchd, byla jsem na zahradě a šutry jsou pryč.
Co říká zákon o pohybu na cizím pozemku?

Zbytečná diskuze. Po dotazech na "jiném webu", kde se ptali na fotodokumenaci a svědky, bych předpokládal, že tu v dotazu dostaneme informace vyčerpávající a ne jen velmi kusé. Já osobně bych se spoléhal na vyčerpávající pokud možno přesný popis situace včetně vyznačení pozemků, umístění kamenů, pohybu vozidla apod, fotodokumentaci a svědky pro počátek nepovažuji za nejnutnější. To až v dalších fázích vývoje případu.

A at se na to dívám z kteréhokoli úhlu pohledu, pořád jediný pohybující se předmět byl automobil řidičky. Nic jiného se nehýbalo! Ty kameny nemohly tvořit překážku provozu na PK ve smyslu zákona č. 361/2000Sb., takže nevím, o čem se tu ještě dá diskutovat.

Tím v tomto vlákně končím.

macina
hodnocení

Odpovídáte mimo mísu.Dotaz zněl jinak. Váš plot ani domněnky mě nezajímají.

No vidíte, nás zase nezajímají Vaše naivní doměnky ;).

Všichni tu odpovídají zcela zprávně. Na cizím pozemku nemáš co dělat.

Kdyby byla situace zcela obrácená a někdo si na tvým pozemku najetím na kámen poškodil auto, zaplatila by jsi mu opravu?

pet32
hodnocení

0x

Vaše kamarádka se musí naučit jezdit, na náhradu nemá nárok, ale příště bude opatrnější. A jak velké je poškození?

macina
hodnocení

Zajímavé, kamarádka se doptala na právnickém webu a prý má nárok na způsobenou škodu - ve smyslu špatně zabezpečené pozemku...Nechci se do toho moc angažovat, ptž nechci být se sousedem ve při. Jinak se jedná o 2 proražené pneu a 2 zničené alu disky. Pozemek není veřejné prostranství, ale louka u cesty vedle mojí louky. Je fakt, že kamarádka kouknout mohla, ale vloni se tam běžně jezdilo a mě nenapadlo říct pozor šutry v trávě...

2 proražené pneu a 2 zničené alu disky, to nebyl 1 kámen v trávě přejetý malou rychlostí. Za to bych jí sebral řidičák a možná bych podal oznámení pro pokus trestného činu podvodu.

A kdyby se náhodou zjistilo, že ten kámen byl o pár cm na vašem pozemku, rád byste jí vše zaplatil, že?

Hrála si na školu smyku a dohrála ..

lee*
@macina Jen ze zvědavosti, nemohla byste to vyfotit? Já si totiž neumím představit ty šutry, které prorazily 2 gumy a zničily dva disky při nějaké minimální rychlosti. To oba byly tak ostré? Já žiju s myslivcem, takže po lese a loukách jezdíme často. Máme na to moje malinké staré autíčko s úplně obyč gumama. Projedeme kdejakým rygolem, leckde jsou větší ostré šutry, někde taková ta vysypaná drť - cihly, střešní tašky... A píchnout se mi podařilo jedinkrát a bylo to dirka na zalepení za 200. Já myslela že tam byl třeba větší šutr, to se dává k pozemkům u nás a že si třeba poškrábala lak na nárazníku, že do toho drcla. Ale fakt by mě zajímaly ty kameny, co nebyly vidět, zároveň prorazily gumy, a když to bylo na 2 kolech zároveň tak na ně musela najet přímo ještě si zničila disky. A to vše při rychlosti couvání nula nula nic

"...2 proražené pneu a 2 zničené alu disky"

No potěš koště *sok*! To asi nebylo při pokusu o zaparkování na louce, že? Jezdím si občas zařádit do terénu (tankodrom), o nejrůznější kamení tam rozhodně není nouze, auto zrovna nešetřím, ale ještě se mi nestalo, že bych zničil 2 disky. Ani cestou dopředu, natož při couvání. Pravda, je to sice taková parodie na teréní auto, ale nijak neupravená a gumy mám běžné - silniční.

dusger*

Zajímalo by mě, jak na právnický web formulovala otázku, když dostala kladnou odpověď. Pokud podobně jako ty, rád bych věděl, kdo jí odpovídal. Sousedovi se nedivím, že si svojí louku chrání, když mu po ní běžně jezdíte, přesto že máte vedle svůj pozemek.

To musela být ale hoodně vysoká tráva :-D.

donpapa

Kamarádka dostala skvělou výchovnou lekci, a to zcela zdarma. Snad není tak hloupá, aby své arogantní chování opakovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]