Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho by se udržel Covid na cíchách

Od: aja1946® odpovědí: 10 změna:

rozbila se mi žehlička, u nás je v provozu prádelna, nechala jsem je vymandlovat, v otevřeném kufru je mám na balkoně, co kdyby paní byla nakažená

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. @aja1946, vyhledala jsem odpovědi našich epidemiologů na otázky ke koronaviru. Cituji: "Vědci zjistili, že koronavirus byl detekovatelný v aerosolech až tři hodiny, na mědi až čtyři hodiny, na kartonu až 24 hodin a až dva až tři dny na plastu a nerezové oceli. Lidé se mohou infikovat nejenom kapénkami vzduchem, ale i dotykem prostřednictvím kontaminovaných předmětů." Dále uvádějí: 21) Jak dlouho se koronavirus udrží na různých površích? Nový koronavirus má schopnost přežívat dlouhou dobu na povrchu předmětů, zejména těch hladkých. Obecně vydrží být infekční po dobu dvou hodin až devíti dnů – podle podmínek. Některé druhy koronavirů jsou ale schopné přežít na vhodném povrchu až 28 dní. " Konec citace. U textílií se počítá s vyvářkou či přežehlením, nejlépe přes mokrý hadr = pára je tak horká, že vir zahubí. Pokud se vám rozbila žehlička, tak bych to řešila dodržením té nejdelší respirační doby = že po 28 dnech je koronavir chcíplý na všech površích. I kdyby vám na povlečení nakašlala nemocná osoba. A máte jistotu. Ida

hodnocení

Dík a žehličku si koupím až ji uvidím, nikoliv dle obrázku.

Ajo, koupit žehličku bude jednodušší než koupit prádlo, když ho nemůžeme zkoušet. Já třeba podprsenek musím vyzkoušet několik než najdu tu, co mi sedí. Z deseti jedna mi sedí. Jedna mi nedávno praskla. Naštěstí ještě mám.

hodnocení

2x

Jakmile zasvítí slunce, tak je po všem. Ovšem důležití to nemohou přiznat, protože by se všechna opatření musela zrušit a nebyli by pak důležití.

To je fakt - taková Itálie, Španělsko nebo třeba jih USA jsou typické severské země, kde slunce nesvítí, proto je tam tolik mrtvých. Nebo že by tam neměli ty ,,důležité´´? *smich*

Někdy mám fakt pocit, že Covid-19 napadá hlavně mozek, ne plíce...

Promon, hezky napsáno.
priklad1*

Já zase odhaduji, že ti nedůležití aspoň něco dělají co považují za nejlepší. Naopak ti důležití do toho jen kecají, že by to dělali jinak.

vilik*
hodnocení

1x
Těžko říct, běžně chvíli, v laboratoři max den dva, kdyby se hodně snažili.
Ale napadá mě, jak dezinfikujete chleba, rohlíky a nebalenou zeleninu a ovoce. Nejsou chuťově po dezinfekci hnusné? Ono totiž když je po přinesení z obchodu vysypu na stůl, vyhodím pytlík, osprchuju se vodou a savem, a sáhnu na květák, který byl od rána v otevřeném regálu, tak abych něco nechytnul. Takže jedině omýt savem, jenže se to pak bojím jíst.
hodnocení

Jídlo nedezinfikuji. Pečivo kupuji balené a vysypu ho na utěrku a až čistou rukou uložím, stejně tak nebalenou zeleninu omyju a teprve čistou rukou uložím. A tu sůl jsem nekupovala, ale tak není problém ji vysypat rovnou do nádobky, aniž se nádobky dotknu

lidus*
hodnocení

1x

Pokud by ten vir byl tak agresivní jak se říká, jsem dávno nemocná nebo mrtvá. Jsem hodně rizikový pacient, denně v nemocnici, imunita rozhašená. Stýkám se s rodinou, vnoučaty, bez roušek, ruce si myju jako běžně, nic nedesinfikuji a peru jako běžně. Test mám negativní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma covid

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]