Nejste přihlášen/a.
Finanční poradci, to jsou lišáci podšití a všemi mastmi mazaní. Už je slyším: Ano, ano, milý Jirko, zrušte to já vám pomohu zařídit něco jiného, lepšího, výnosnějšího, výhodnějšího.... A pokud se zadaří, do něčeho /lhostejno čeho/ Vás navrtá, musí na tom ale být zainteresován a dostane, samozřejmě, provizi. Vy jste mu, slušně řečeno, u zadku, jde mu jen o tu jeho provizi.
Pokud zaměstnavatel přispívá, /není to jeho povinniost, ale dobrá vůle/, může si náklady odečítat z daní. Pokud tedy nepřispívá, nemůže si odečíst nic.
Ze své zkušenosti: penzijní bych si nechala být a dokončila ho. Také jsem ho měla, zaměstnavatel nepřispíval, tak to bylo jenom na mně a na státních příspěvcích. Dokončila jsem to a těch 60 tisíc bylo následně opravdu dobrých. Jaga.
Myslím, že ti poradci, a to oba, vidí hlavně své provize ze smlouvy, kterou pak s vámi uzavřou.
Faktem je, že do daleké budoucnosti nikdo nevidí a může se stát, že ekonomický vývoj bude takový, že dojde ke znehodnocení peněz na vašem penzijním spoření. Pokud ovšem bude ekonomický vývoj stálý a rovnoměrný, je penzijní spoření velmi rozumným typem spoření na stáří. A příspěvek zaměstnavatele není to nejpodstatnější.
Za rok si naspoříte cca 7.200kč a za 30 let to hodí cca 216.000kč! Když si z této sumy budete přispívat cca 5.000 kč k důchodu, tak tato celá suma vám vydrží na 4 roky v důchodu. Nepočítám to do 65ti let a ani možnost nedožití se 65 let (30 let + 30 let)! Jen chci ukázat, jak je to "výhodné", celý život si spořit a přilepšit si na 4 roky v důchodu! Státní podporu do toho nepočítám, protože ta zalepí jen to, že to bude celé 4 roky, to připlešení! Prostě výsměch pro normální lidi! Penzijko jsem nikdy neměl, protože je to nevýhodné a to mi do důchodu chybí pár let!
@arne1 - vzal jsem jen základní počty, aby bylo vidět, jak je to na dvě věci. Nikde není dáno, že se nezmění společnost a člověk přijde o vše pár let před důchodem, viz vlastní rodinná zkušenost po r. 1948! Děd měl ve svých 55 letech naspořeno za celý život = 0 (nula) a to si spořil od mládí, jako tázající! Vše je riziko, spořit, ale i nespořit, já své peníze nikdy nesvěřím do rukou státu a mám klidné spaní, co se může s nimi stát v budoucnu.
Pravda je že proč na něco šetřit. Vše utratit. Vezmu si půjčku na dovolenou, stát pak pro mne pošle letadlo, doma se 14 dnů flákam v karanténě a beru plat a ještě dostanu příspěvek, že nemohu pracovat a platit nájem. No ti blbci co si našetřili, seděj doma na zadku, takže si je Stát nemusí domů tahat jak kočka kuťata, tak ti to jako správní daňoví poplatníci zaplatěj.
Penzijní spoření jsem měl a byl jsem spokojen. Začínal jsem na menší měsíční sumě, později jsem to zvýšil na 1000Kč a později i zaměstnavatel mi přispíval sumou kolem osmi stovek. Je to dáno nějakým výpočtem, který je i pro zaměstnavatele výhodný z hlediska odvodů. Proto jsou zaměstnavatelé takto motivováni, aby mohli přispívat. Už přesně nevím ty detaily. Penzijko jsem uzavíral hned, jak ho začaly společnosti poskytovat. Tenkrát ještě bylo možné nastavit tak, že se dalo vybrat např. v pětapadesáti. Takže když mi bylo 55let, peníze jsem vybral a koupil jsem jiné auto. Hned jsem ale založil penzijko nové. A při odchodu do důchodu jsem tam měl opět parádní sumu, kterou jsem samozřejmě vybral, i když mě nabízeli, že můžu mít rentu, kterou mě budou vyplácet měsíčně. To, že vám zaměstnavatel neplatí je od něj krátkozraké, protože by mu to přineslo výhody, ale nikde není psáno, že jednou nebudete mít jiného zaměstnavatele, který třeba platit bude. Pak by se vám ta suma začala zvedat rychleji. Mým dcerám jsme penzijko založili hned jak jim bylo osmnáct, z kraje jsme jim platili jen pár stovek symbolicky, když se osamostatnily, tak už si to pak zařídily po svém, dnes už tam mají značné peníze. Podle vývoje ve společnosti je jasné, že v budoucnu, kdo nebude mít penzijko, bude v důchodu mít problémy.
tak asi takhle penzijko není žádný terno ale nebude moc jinech produktů který ti zhodnotěj těch 600 25procenty takže pokud ti těch 600 stovek žíly netrhá proč to nenechat. Jo pokud to pak bereš jako celej tak úrok málokdy překoná inflaci a člověk nikdy neví jak bude. Tihle finanční poradci teď většinou tlačej lidi do fondů on z toho má bůra provizi ale taky ti neřekne co z toho bude ukáže ti krásný grafy ale záruka žádná. Tam jde o to že když budeš spořit těch 20 - 30 let do fondu a budeš tam mít naspoříno a ten fond dobře pojede tak ti to muže hodit mnohem lepší zůročení.
Penzijní bych vůbec nezatracovala a pokračovala v něm. S manželem jsme ho měli oba. Stavebko máme také oba a to nám bude končit příští rok. Jsme již oba v důchodu, je to velmi příjemá rezerva, navíc ještě nemovitost, kterou také můžeme prodat, spoléhat se jen jednou na důchod se nedá.
Jste mladý, vůbec nevíte, jak to jednou s Vámi bude, třeba už nebudete chtít několik let před důchodem dělat, z penzijka můžete jít třeba do předdůchodu?
Byla bych opatrná na to, co radí poradci, co si pamatuji, kdysi byly dost vysoké provize z životka, nevím, jak je to dnes, tak poradci životko vychvalovali a nabízeli. Protože u mnohých provize především...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.