Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s matkou v karantene

Od: darcy odpovědí: 9 změna:
Zdravím. Kvůli karantene jsem zavřená doma se svojí matkou. Občas je to v pohode, ale staci nepatrný podnět a okamžitě na mě vyjede. Není potom schopna se uklidnit a začne mi vyčítat několik dalších věcí, které ani se situaci nesouvisí, tříská věcmi, křičí. Jediným řešením je odejít, protože rozumná řeč s ní není. Jakmile se dostane do ráže, tak je celý den s prominutím v prdeli. Už mám z těchto vylevu strach a snažím se nedat jí k nim zadny důvod, ale jsou nevyhnutelné. Přestávám to už zvládat, neustále jen posloucham neopodstatnene urážky a křik. Kdyz se uklidni, je s ni zábava a je milá, ale strašně snadno se rozčílí. Mám z toho už hrozný stres. Občas rekne věci, ze kterých se mi chce brečet. Nevíte, jak se s tím vyrovnat? Nemam sílu na to se s ní hádat a ještě ji v tom podporovat. Do práce nechodí, takže je doma opravdu pořád, takže se tomu nemam jak vyhnout. Děkuju všem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

7x

Je výjimečná situace a všem nám kapou nervy. Vydržet to zavření doma je samo o sobě šílené, navíc na jaře, kdy jsme nastaveni na venkovní práce, procházky, po dlouhé zimě potřebujeme slunce a pohyb. Navíc maminka možná musí řešit praktické problémy, peníze, fungování domácnosti, práce. Chce to nadmíru tolerance od všech. Zkuste si nastavit hodiny, kdy se budete učit nebo číst si, prostě něco, kde potřebujete klid a samotu, snažte se ji zbytečně nedráždit generováním čurbesu nebo remcáním pro nic za nic. Vydržte, choďte ven, jak to jen jde, někde v parku, lese, běhat, kolo. TO dáte.

darcy
hodnocení

No nejvíc mě rozčiluje právě to, že se snažím udržovat pořádek, když chce s necim pomoct, udělám to, neprosazuju moc svoje názory, abych nevyprovokovala reakci, ale stejne to nepomáhá. Připadá mi, že se nezavděčím snad ničím.

lali
hodnocení

3x

Já bych řekla, že u mámy je to už určitý zdravotní problém. Nějaký druh slovní agresivity, ona když říká ty nepříjemné věci, tak se jí uleví. Cítí, že to musí se sebe vypustit, tím se trochu ozdraví. Stokrát horší to je pro toho druhého, který to musí snášet. Být vámi, když to na ní zase přijde, tak se snažit ignorovat to, odejít tak nějak nenápadně do jiné místnosti. Nebo odejít ven, projít se, aspoň.

hodnocení

2x

Zdravím. Kolik je mámě let? Snažila bych se asi jí najít nějakou zábavu, aby se soustředila na ní a nevyhledávala spory mezi vámi. Třeba luštění křížovek, pletení, nebo nějaká zábava na pc..Může i tam třeba komunikovat s lidmi, shlédnout filmy, poslechnout si muziku... Pokud může, ať chodí na procházky, udělá jí to dobře. A Vy choďte také na vzduch. To víte, tato situace je dlouhá pro všechny. Neberte si tolik k srdci to, co máma řekne ve vzteku. Holt se neumí vždy ovládat jak by asi chtěla. Pokud je podrážděná, tak jí zkuste třeba koupit nějaký čaj na uklidnění.

doplněno 22.04.20 18:41:

Etana - já jsem z příspěvku neusoudila, že jde o dospívající slečnu...Pokud to tak je, ať si z mé rady vybere sama co uzná za vhodné..:)

etana*

nic proti radě, ale já být matka nějakého dospívajícího, který by mi nabídl čaj na uklidnění, tak ho asi zabiju:)

darcy
hodnocení

Je mi 19. Ovšem nabídnutí čaje nepřipadá v úvahu, to bych opravdu letěla. :D A abych ji radila, co ma dělat, to si taky nedovolím.. Asi nezbývá, než se zdržovat pokud mozno někde jinde, jesli to jde.

liska5
hodnocení

1x

Příště uveďte věk. Tipovala jsem, že matce je určitě přes 80 a chystala jsem si odpověď - něco o stařecké demenci. A teď koukám, Vám je 19! Tudíž maminka bude v přechodu. To bude ten problém. Hormonální pokles + to uvěznění v karanténě a kdoví, co ještě.

bcxy
hodnocení

1x
No, já bych jí jasně řekla, že v tomhle tónu se s ní bavit nebudu a odcházela bych. Pokaždé. Pokud je křik neoprávněný. Ať si je v místnosti/doma sama, když se se mnou nebaví normálně. Může to být přechod, ale taky duševní nebo osobnostní porucha.
liska5

Podle intenzity asi víc to druhé.*alene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]