Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co máme dělat ve finanční tísni?

Od: anonym1973 odpovědí: 31 změna:

Dobrý den nevíme co máme dělat,dostali jsme se do finanční tísně(dluh 100000kč)Muj syn(10) bez mého dovolení si změnil tarif na T1500 a měli jsme platit 4000kč.Nyní se tato částka vyšplhala přes 30000kč,muj manžel to nechal být já jsem mu povídala,že bychom to měli platit.Je to v exekučním řízení.Další máme platit 27000kč chodí nám to z účtu jenže 3krát se to nestrhlo a s toho vyrostlo 27000kč.Nevim kudy s toho ven.Pujčku si brát už nechci,chtěla bych to vyřešit splátkovými kalendáři,ale je toho moc.Měsíční příjem činí 23000kč,ale celých 15000kč jde jen na poplatky.Odpojily nám plyn a ted nám hrozí odpojení elektriky.Stalo se nám že 2byty jsme neuhradili.Chtěli bychom se dostat ze všech těch dluhu ven.Nevím kudy kam.Mohli byste nám pomoci co dělat?Kam se obrátit?Jsem bezradna.Ke všemu to vypadá,že budu od května bez práce.Máme 3děti holka 14,kluk 12,holka 5 a ted oblečení a výlety.Holka nám půjde příští rok na školu a to budou další finance.Prosím poradte.Předem Děkuju za odpověd.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

9x

Začala bych tím, že bych si vypsala měsíční výdaje. Rozdělte je na ty nezbytné a ostatní. Sedněte si s rodinou a proberte, které výdaje by bylo možné zredukovat. Píšete třeba o oblečení a o výletech. To by jistě mohlo jeden rok počkat. Jistě by se dalo nějaké nutné oblékání sehnat v sekáčích a výlety si děcka jeden rok mohou odpustit. Vysvětlete jim, jak to s vašimi financemi je a hlavně, ať ví, co všechno hrozí. Samozřejmě i u mobilů se dá ušetřit - vybrat nejnižší tarif. Pro dceru a syna už pomalu shánějte nějakou brigádu, mohou za vás třeba roznášet letáky. Popřemýšlejte i tom, zda by se nedalo něco z vašeho majetku prodat a částečně tak uhradit platby za byt. To je asi to nejdůležitější. Jinak vám exekutor stejně majetek zabaví a prodá za minimální ceny. Zkuste požádat rodinu o pomoc. Možná vám někdo poskytne finanční výpomoc za lepších podmínek, než jaké máte sankce v současné době. No a poslední rada - zkuste podle místa bydliště vyhledat nejbližší občanskou poradnu, vezměte sebou veškeré podklady k dlužným částkám i exekuci a třeba najdete řešení, které bude nejméně bolestivé pro rodinu - www.obcanskeporad/... Je škoda, že jste to nechali dojít takhle daleko. :(

anonym1973
hodnocení

Je možno se poradit s finančním poradcem?Myslíte,že je to dobré?Dát více plateb do jedné půjčky.Děkuju Předem za odpověd.

lidka*

Občanská poradna je bezplatná, takže nejprve bych to v rámci úspor zkusila tam. Teprve potom, když by pomoc nebyla přijatelná, tak bych hledala radu finančního poradce - to už musíte asi platit. Zkuste i banku, kde máte vedený účet. To je sice malá šance ve vašem případě, ale za zeptání nic nedáte. *vezen* Hlavně nehledejte pomoc u nějaké pochybné finanční společnosti - to by byla cesta rovnou do pekel. *stop*

marenka*

Je to možné a říká se tomu konsolidace půjček ;)

arimas*
hodnocení

6x

lidka to uz vse napsala ja jen dodam ze pokud bych se ocitla v teto situaci tak bych asi prodala vsechno co mam a ma nejakou hodnotu . pokud mate auto tak i to auto bych zpenezila. chtela bych se toho zbavit co nejdriv. ovsem tyka se to situace kdy bych na normalni splatky nemela . bez kramu se da zit , hlavne ze neni stres a nikdo po vas nejde!

sebod*
hodnocení

4x

15.000 Kč jde na poplatky...Na jaké poplatky?

Nezbývá Vám nic jiného, než s věřiteli jednat a snažit se o splátkové kalendáře. Většina věřitelů Vám na to přistoupí, protože jsou rádi, že svoje peníze uvidí. Vysvětlete jim, že můžete platit jen malé částky. A pak platit a platit...

V každém větším městě jsou zřízeny bezplatné poradny pro lidi ve finanční tísni. Tam Vám pomůžou sepsat žádosti o splátkové kalendáře a dají i další rady.

marenka*
hodnocení

4x

K radě paní lidky není co dodat, jen bych přidala malou radu. Až dětem vyprší smlouva u operátora, žádný tarif. Já mám 16ti letou dceru a tarif jsem si neriskla. Ne proto, že bych jí nevěřila, ale kolikrát s tarifem neumí zacházet dospělý, natož děti. Kupuji jí kartu za pár stovek, jestli si je vyčerpá za týden, má smůlu. Nepřímo se tím i učí zacházet i s penězi. I to volání musí sama zvážit, jestli je nutné a pod. Vyhovuje to i babičkám, pokud neví co koupit třeba za vysvědčení, nebo k svátku, koupí holce kredit.

karina*
hodnocení

2x

anonym1973, v prvé řadě žít tak, aby výdej nebyl vyšší než příjem. Takhle to dělá naprostá většina lidí, pak nemají dluhy.

Rozpočítat kolik beru a kolik musím vydat na poplatky a se zbytkem hospodařit .Uskrovnit se v jídle, ošacení, zábavě. Zapomenout na dovolené a výlety.

Spočítat co OPRAVDU musíte měsíčně platit. Vašich 15000 mě připadá hodně, ale asi v tom máte už započtené splátky dluhů.

Omezit kupování hloupostí, koupených věcí si vážit a šetřit je.Nekupovat nadstandard. Vy ani vaše děti nemusíte mít vše co se vám líbí.

Prodat nadbytečné věci z domácnosti, až se vaše fin. situace zlepší, koupíte si jiné.Pokud máte auto, prodejte ho, stejně ho nebudete nějaký čas potřebovat.

Sledovat pohyb na svém účtu, protože pokud vám uniklo, že se 3x nesplatila splátka, svědčí to o tom, že na nějaké finanční hospodaření ,promiňte, kašlete. Platit nájemné je základní výdaj a to jste nezaplatili dle vás už 2x.

Dohodnout reálný splátkový kalendář s věřiteli a za každou cenu ho měsíčně dodržet.

Zkusit si najít lépe placenou práci.

Nedělat do budoucna mrtvého brouka, když víte, že máte někde dluh. Nechce se mně věřit, že by operátor změnil paušál 10 letému klukovi bez vašeho souhlasu. Na to vždy potřebuje podpis odpovědného zástupce - tedy někoho z vás - rodičů. Plyn vám už odpojili, neříkejte, že jste se nezajímali proč.

Zkusit půjčku od příbuzných - do toho bych na vašem místě nešla, protože na mém místě bych vám nepůjčila. Nejste pro mě dostatečně seriozní. Možná ale máte naivní příbuzenstvo, a pokud nebudete důslední ve své šetrnosti, natáhnete do dluhů i je.

Na tyhle rady nepotřebujete platit nějaké fin. poradce, tohle vám dá selský rozum. Prostě ŠETŘIT všude a na všem. 100000 Kč není zase tak hodně a dá se to časem splatit. Záleží jenom na vás a vaší finanční disciplíně. Nekoukat se po sousedech a kamarádkách co mají oni, koukat se hlavně na to, co si můžu dovolit já a netrápit se tím.

Na závěr bych vám poradila začít už dnes. Bude to tvrdé, ale přeji vám abyste to zvládli a poučili se z toho. karina

Velmi dobrá odpověď, škoda že můžu dát jenom jeden bod...

technikjirik*
hodnocení

1x

Zajděte do finanční poradny. Spolehlivý finanční poradce od vás nechce peníze, ale nabízí finanční produkty ze kterých má provizi.

Jednomu se sousedů pomohl finanční poradce z dost velkého srabu. Zařídil mu konsolidaci splátek u správného ústavu. Sám by se do toho nikdo neměl pouštět, ale řešení určitě je...

jozinec

Spolehlivý finanční poradce je ten, kterému nic neplatím (hlavně, aby to bylo zadarmo - to je přece jasné :D ) a on mi doporučí finanční produkt či řešení, které sice zdaleka není pro mě nejvýhodnější, ale on má z něj nejvyšší provizi. Pouze spolehlivý finanční poradce zásadně nachází ty "správné ústavy" *palec*, zvláště pokud klient má exekuce - správné ústavy se předbíhají v nabídkách *smich*. A nikdy bychom se do toho neměli pouštět sami, protože jedině spolehlivý finanční pradce, který sice většinou neumí finančně zabezpečit ani svou vlastní rodinu, pomůže všem okolo vyřešit jejich finanční problémy.

To jsou hluboké myšlenky, které patří do učebnic.

Jinak paní moc na výběr nemá. Buď se s věřiteli urychleně dohodne na úpravě výše splátek formou splátkových kalendářů (při jejím přístupu k řešení dluhů asi nereálné) nebo se nechá exekuovat do úplného zbídačení nebo požádá příslušný soud o zahájení insolvenčního řízení s návrhem na oddlužení.

technikjirik*

Navštěvuju společnost se zaměřením na finanční poradenství. Ze zásady nebudu jmenovat. Ppomohli mi v mnoha ohledech a mému kolegovi pomohli z pořádně velkých sraček. Nic není zadarmo. Nikdo vám neudělá službu zadarmo to bychom byli naivní pitomečkové kdybychom si to mysleli a ti kdo si to kdy mysleli právě dnes neví jak z průseru ven. Za chyby se musí platit a to ví každý. Ted jde jen o to jak elegantně bez ponižující exekuce z toho ven i za cenu větších výdajů... co si myslite? Ž e někdo poskytne pomoc jen tak z dobroty srdce? Altruismus je dnes velmi vzácná vlastnost. Raději zaplatím dražší službu a budu v klidu než abych se potopil a utopil... Chytrolínů a pochybovačů tak pitomostního ražení jako jste vy, chodí po světě miliony. Vy sám víte jak z toho ven? Asi ne. Tak držte klapačku a klávesnici na uzdě vy pitomý pesimisto a pochybovači... jděte kázat svoje chytrosti do hospody nebo pomozte konstruktívní radou nebo zdravým názorem..., ale schazovat všechno jen proto že vy ve své tupé omezenosti nejste štonc to pochopit je dost ubohé trapné a hodné dementů jako jste vy... čekám jak se ujmete toho aby ste sem dal konstruktivní pomoc člověku který je v nouzi...

jozinec

Myslím, že byste měl navštívit i jiná zařízení než jen společnost se zaměřením na finanční poradentsví. Přeju rychlé uzdravení.

8976*

pokud je to tedy míněno na mě:

můj milý techniku jiriku - reagoval jsem pouze na to ,že předemnou radila paní? - insolvenční řízení - jelikož vím že to není tak snadné pouze jsem to napsal, a dále jsem reagoval na odpověd tazatelky která říkala že od května bude bez práce - asi tak , a jelikož reagujete se slovy že navštěvujete tu společnost tak to stačí...pokud vám pomohla asi take mate nějaký problém...a klidně se od vás nechám nazvat dementem ...přeji vám hezký den...

doplněno 05.04.10 11:03:

á asi na toho předšlého?tak nevím...

kytka*

jiříku, myslím,že Vám ruply nervy, no ale ulevilo se Vám asi, vypsal jste se z toho,i to člověku mnohdy pomůže. Jen je velká pravda, že kdo se nedostal do sraček/jak vy píšete/ tak si to neumí představit ,jaké to je se z nich vyhrabat. Vám přeji ať vše běži jak má,a ať už se Vám daří*tuc*.

aannicckkaa

techikujiriku, nezvládáš sám sebe a chceš radit ostatním? :) jsi ubožák co uráží bezdůvodně ostatní...

marenka*

a co poradíte nešťastné paní vy, aničko?

aanniicckkaa

neschovávat se před problémy, komunikovat s věřiteli, dohodnout splátkový kalendář...možností může být víc.

Šlo ale o něco jiného, tak jako všude, i tady to opanovalo pár jedinců, kteří radí,radí a radí...radí tak dlouho až nabudou dojmu, že střed světa je oproti nim nepodstatná věc...

Neplatí to na všechny přispěvatele, někdo má přehled a slušnost mu není cizí ...ale takhle urážet může jen člověk co má sám problém, pan jiriktechnik ať řeší především sebe,nedělá dobrou vizitku sobě ani svým rodičům...

pt®

Aničko, nejsme všichni stejní a každému někdy ujedou nervy, jsme jen lidi. Tak pa, PT /stařenka/

8976*

s insolvenční řízením to není jen tak jednoduché - předpokládá se že v dalších 5 letech?bude mít dlužník na měsíční splátky - no ale dá se to zjistit na soudu či intern.

technikjirik*
hodnocení

1x

Reagoval jsem skutečně na anonyma Jozinec. Nazval jsem jej pitomcem, protože se jako pitomec chová. Vždy budu ostrý na lidi, kteří aníž by dali roku k dílu a pomoci, tak jen shazují to co se jiný snaží. To jsou vředy na pracovité společnosti... Svoje nervy mám dobře střežené a neujedou na lidech jako je Jozinec. Jsem připravený odvolat označení, pokud on sám sem dá dost dobrý návrh řešení pro tazatele. Do té doby je to pro mě jen a pouze pitomstní arogantní blb. Pokud jsem někoho zklamal tak se omlouvám všem poctivím pracovitým a slušným lidem co jim není lhostejný osud těch co jsou v nouzi

achjo*

milý pane, jozinec tam radu měl, stačí si pozorně přečíst jeho příspěvek.Radí ...dohodnout splátky,100 000,.Kč není nic nezplatitelného.Pravděpodobně se ale dotkl vašeho velkého ega a Vy jste to prostě neunesl, to že jste se snížil k takové reakci zrovna Vy, mě mrzí... o to víc, že většina vaších rad jsou k věci...

kareljosef

*smich*

Tak já radím zaplatit. Pro rodinu, která nemá zapotřebí hnout prstem, když si desetiletý syn objedná mobil za 4000 měsíčně, nemůže být 100 tisíc žádný problém.

karejosef

Jinak teda vážně, jak už bylo řečeno, jediná možnost je pokusit se domluvit s věřiteli a exekutorem na splátkovém kalendáři. Plus hledat další práci. Žádný zázrak nepomůže. Za chyby se platí. Aspoň poučení do budoucna, že hrát mrtvého brouka se nevyplácí.

jozinec

Děkuji za všechna ta oslovení, kterými mě častujete. Je zřejmé, že psychická labilita a nižší stupeň právního vědomí vám nedovolují dohlédnout případných důsledků vašeho protiprávního jednání. Chápu, že za to v podstatě nemůžete, ale všechno má své meze.

Pokud chcete pisatelce skutečně pomoci, tak konsolidujte všechny její úvěry, půjčky a ostatní závazky po lhůtě splatnosti a prostě ji těch 100 tis. Kč půjčte. Pokud ji půjčit nechcete (to snad ne!) nebo nemůžete, jistě se můžete stát alespoň bonitním ručitelem jejich závazků - to vás nic nestojí a pro ní to bude obrovská pomoc.

Mě už raději vynechte a věnujte se hlavně skutečné pomoci lidem v nouzi.

konrad*

Pane Jozinec, máte mou plnou morální podporu.Pan technikjirik to psichicky nezvládl...

technikjirik*

daewo
hodnocení

0x

Udělejte jak radí technikjirik@ , ten má s dluhy zkušenosti...sám udělal s věřiteli a exekutory zkušeností dost ale snad se z toho dostal a má klid,už se nemusí bát zvedat telefon,už se nemusí bát otevřít dveře, když někdo zvoní...

technikjirik*

A to jako má být kampaň za toho pitomce? To se povedlo. Jestli jsem na vteřinu zapochyboval jestli jsem volil správné označení, tak ted už mám opravdu klidné spaní...

Ten, kdo má pochybnosti sám o sobě, by se měl zdržet rad druhým...

hodnocení

0x

Také existují " krotitelé dluhů/... Možná by stálo za to tam napsat. V zásadě asi neporadí nic podstatně odlišného od toho, co zde zaznělo, ale udělají to se znalostí případu a konkrétně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]