Nejste přihlášen/a.
@najemnik - Tzn. ze zitra mne rekne ahoj a ja se musim ihned vystehovat? Navic tam ma smluvni pokuty apod.
Ne, nemusíte - vždy musí být dodržena zákonná výpovědní lhůta a další náležitosti výpovědi (důvod, písemná forma, doručení, poučení o právu vznést proti ní námitky):
NOZ § 2288
(1) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu určitou nebo neurčitou v tříměsíční výpovědní době,
a) poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu,
b) je-li nájemce odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo členu jeho domácnosti nebo na osobě, která bydlí v domě, kde je nájemcův byt, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází,
c) má-li být byt vyklizen, protože je z důvodu veřejného zájmu potřebné s bytem nebo domem, ve kterém se byt nachází, naložit tak, že byt nebude možné vůbec užívat, nebo
d) je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu.
Se smluvními pokutami je to složitější a bez znalosti smlouvy nelze odpovědět konkrétně - leckdo si plete pokutu s např. náhradou škody. Obecně platí
§ 2239 Zakázaná ujednání
Nepřihlíží se k ujednání ukládajícímu nájemci povinnost zaplatit pronajímateli smluvní pokutu, ani k ujednání ukládajícímu nájemci povinnost, která je vzhledem k okolnostem zjevně nepřiměřená.
U nás se vyměnil majitel a taky utvořil novou smlouvu a má tak taky výpověď bez výpovědní doby ale pouze v případě pokud nájemník hrubým způsobem nájemní smlouvu poruší.
A zajímá mě jestli je naše nová nájemní smlouva platná když my jsme ji podepsali a předali jednateli ale zpátky podepsanou ji ještě nemáme protože začátkem roku ještě nebyla podepsána majitelem - majitel nedorazil na setkání s jednatelem a pak nastal současný nouzový stav takže předávání je pozastaveno a zda už je to podepsáno majitelem nevíme. Takže platí ještě původní - výhodnější smlouva pro nájemníka?
Jinak smlouva je na dobu neurčitou - i ta původní.
Píši to sem protože se mi nechce zakládat nové vlákno.
U nás se vyměnil majitel a taky utvořil novou smlouvu a má tak taky výpověď bez výpovědní doby ale pouze v případě pokud nájemník hrubým způsobem nájemní smlouvu poruší.
I v případě hrubého porušení platí ust. NOZ § 2288 odst. 1 a) tedy říměsíční výpovědní lhůta.
A zajímá mě jestli je naše nová nájemní smlouva platná když my jsme ji podepsali
Podpisem jste vyjádřili se smlouvou souhlas - tedy by měla být platná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.