Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překážka v práci na straně zaměstnavatele

Od: xplode88 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, v zaměstnání nám klesly zakázky tudíž nás zaměstnavatel většinou nechává část týdne doma. v Pracovní smlouvě mám uvedenou týdenní pracovní dobu 37,5 hodin.tímto jsem se chtěl zeptat zda tímto snížením odpracovaných hodin doslo k překážce v práci na straně zaměstnavatele a mám nejaky narok na náhradu mzdy? S tím ještě souvisí má druhá otázka a to konkrétně ta že na vyplatní pásce jsem měl uvedených několik dní neplaceného volna o které jsem nepožádal tak se chci zeptat zda zaměstnavatel může sám od sebe nařídit nepl. volno Děkuji za odpovedi :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. Mrkněte, co na to říká zákoník práce. Viz:.: zakony.kurzy.cz/...
Jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele
§ 208
Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby ( § 86a 87).
§ 209
(1) O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v § 109 odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
(2) Upraví-li v případech podle odstavce 1 dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, musí náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku; nepůsobí-li u zaměstnavatele odborová organizace, může být dohoda nahrazena vnitřním předpisem.

Neplacené volno zaměstnavatel nařídit nemůže, může se na něm s Vámi pouze dohodnout. V případě, že nesouhlasíte, Vám buď musí být přidělena práce anebo vyplacena náhrada mzdy, protože jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele.

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel porušuje zákoník práce (neplacené volno Vám nařídit nesmí).

Sdělte zaměstnavateli písemně, že jste o žádné neplacené volno nežádal, a vyzvěte (nežádat!) jej k doplacení dlužné náhrady mzdy za překážku na jeho straně. Předejte osobně proti potvrzení na kopii nebo zašlete doporučeným dopisem s dodejkou.

Dále doporučuji obrátit se s podnětem na inspekci práce (můžete i anonymně).

___ PS: Jak jste to měl se zdravotním pojištěním za dny neplaceného volna? Odvedl je za Vás v plné výši zaměstnavatel?

xplode88
hodnocení

Děkuji za rady :) ano pojištění za mne odvedl v plne vyši

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]