Nejste přihlášen/a.
Máme pod okny hospodu, před kterou se shromažďují lidé, obvykle mezi 10-15, popíjejí pivo a hlučí u toho, hlasitě se smějí. Tato situace trvá asi poslední dva roky, co se změnil majitel hospody, před tím šlo o pohodovou hospodu. Uznávám, že jistý negativní vliv měl asi i zákaz kouření, štamgasti teď pokuřují venku, popíjejí a dělají rámus. Dnes jsem požádal obsluhu, jestli by nemohla hosty nějak usměrnit, nebo aspoň zavírat před desátou, abychom se mohli vyspat, ale argumentuje, že chodník je veřejné prostranství a není to jeho starost, co ty lidi dělají, přitom je ale na tom chodníku obsluhuje... Máte nějaký nápad, jak to řešit? Párkrát jsem v minulosti volal měšťáky, ti ale jen krčí rameny a nechtějí nic řešit, protože by měli práci se ztotožňováním a správním řízením. Samozřejmě mě aktuálně napadlo "využít" situace, protože ti lidé mají sundané roušky, aby mohli pít a kouřit a srocují se blízko sebe, ale to už mi přijde trochu trapné, navíc by se problém nevyřešil dlouhodobě. Uvažoval jsem na majitele podat žalobu, ale problém je vlastně v tom, že on sám nehlučí, nic neporušuje, hlučí jeho hosté. Zkoušel někdo bojovat s hospodou a s jakým výsledkem?
Pokud pomineme současnou situaci, ta je jen dočasná, tak stěžejní problém je právě v zákazu kouření v hospodě. Ty obavy z podobných situací zde byly a je to logické. Majitel je rád, že mu tam lidi chodí, i přesto, že musejí hulit venku. Jsou podniky, které kvůli tomuto zákonu musely zavřít. Nejsem kuřák, ale toto je jedna z největších blbostí, kterou jsem zažil, aby stát nařizoval majiteli hospody, jestli se má nebo nemá u něj kouřit, když kouření není jinak zakázáno. Argumentace, že i nekuřák má právo na čistou hospodu je absolutní nesmysl. Já chci mít taky právo na výhru ve sportce!
Strážníci s tím nic dělat nebudou ne pro to, že nechtějí, ale pro to, že nemohou, pokud stojí lidi venku a baví se a ne třeba perou. Takže smůla asi.
Smůla ne, kouřit venku se nesmí. Venku musí být nasazena rouška.
Zákaz kouření v hospodách není blbost. Tak jak stát může nařídit nenalévat mladistvým alkohol, nosit roušku, nebo jezdit vpravo, tak může i toto. Auto je taky vaše a netvrdíte, že si s ním budete jezdit jak chcete.
Zákaz kouření venku v rámci vládních nařízení NENÍ. A rouška nemusí být nasazena vždy. To pro pořádek.
Ano, stát může nařídit cokoli. Ale nelze to brát jako dogma. Ve třicátých letech německý stát zákonem nařídil vraždění lidí. Takže by měl být v protiváze zákonům i zdravý rozum. Analogie s autem je nesmyslná.
Hospoda je otevřená pořád, ano i teď, pokud narážíte na karanténu, tak tu ale dodržují, mají přede dveřmi stolek a dovnitř myslím nikoho nepouští, obsluhují hosty venku, resp. přes ten stolek. No a hosté se právě shlukují na chodníku, pijí pivo, kouří a dělají rámus. Jako z médií vím, že policie snad údajně pokutuje za nenošení roušek, ale já spíš hledám nějaké dlouhodobé řešení problému s hospodou, než prudit skrz roušky.
Městská policie snad spadá pod starostu. Tak si s ním popovídejte, měl by být v obraze. Nebo sepište se sousedy petici. Ani ne tak na hospodského, ale ohlídat si situaci na chodníku.
No já myslím, že omezení nedodržují. Hospoda smí vydat jídlo k odnesení domů. Tady se neprodává jídlo, ale pivo, neodnáší se domů, ale konzumuje se na místě a lidé se shlukují. Porušují tedy tři omezení. Jelikož šíření nákazy je považováno za trestný čin a vy na to koukáte a nic neděláte, vzato do důsledku se dopouštíte protiprávního jednání i vy.
@mati - já spíš hledám nějaké dlouhodobé řešení problému s hospodou
Volat policii a nenechat si líbit, že "krčí rameny a nechtějí nic řešit" - obrátit se na nadřízeného, případně MÚ. Současně oznámit přestupek podle
z. č. 251/2016 Sb.
§ 5 Přestupky proti veřejnému pořádku
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
d) poruší noční klid
rovněž MÚ, požadovat zápis a informaci v zákonné lhůtě o tom, jak byl vyřešen - to všechno opakovaně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.