Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubní kámen

Od: zoubek odpovědí: 18 změna:

Mám takový dotaz ohledně odstranění zubního kamene. Z vnitřní strany předních zubů se mi v mezerách tvoří zubní kámen. Nevíte zda jde v domácích podmínkách nějak a něčím mechanicky odstranit? Normálně mi to dělá zubař při preventivní prohlídce, ale tu jsem nyní odložil. Jde mi jen o nějaký vhodný nástroj, napadl mě malý šroubovák :)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jedlou sodu na kartáček, ale jen zlehka čistit, opravdu s citem, aby nedošlo k poškození skloviny.

zoubek
hodnocení

A ta soda ten zubni kamen rozpustí?

Odstraňuje mechanicky, ne chemicky. Je to takové brousítko. Nebo navlhčete párátko, namočte do sody a pracujte jen na tom místě, kde kámen vidíte.

zoubek
hodnocení

Zkusím, díky..

zoubek
hodnocení

maky díky za nápad! použil jsem tvrdou špejli seříznutou do špičky a tím se mi podařilo ten kámen sundat.

lipanek
hodnocení

4x

Zřejmě nechcete jít v této době ani k zubaři ani k zubní hygienistce.

Což Vás chápu.

Pokud je velký nános kamene, tak lze odštípnout nehtem, ale já to dělám držátkem malé lžičky.

Takové té obyčejné, co se dá koupit jednotlivě, má ostrou hranu.

Dívala jsem se na nástroj hygienistky a ta má ty svoje udělátka pořádně ostré, tedy ta lžička je proti nim tupá.

Jestli máte kosmetické zrcátko se zvětšovací stranou, tak jej použijte. To uvidítě v puse všechny praskliny a kámen.

Každopádně hygienistka Vám vezme zubní kámen pod dásní, což my si neuděláme, nebo někde můžete mít i kapsu.

Zubní kámen je vlastně plak, ztvrdlý, a nejvíce se ho dělá vlivem slin na spodní a vnitřní straně chrupu.

Doporučuji jednosvazkový kartáček a každý večer u televice si pošmrdlat.

doplněno 17.04.20 13:19:

Koukám až teď na mate59, neopisovala jsem.

zoubek
hodnocení

mate59
hodnocení

3x

Až si kámen dle rad výše odstraníte,naučte se správně si čistit zuby.Na správně vyčištěném zubě se totiž plak a následně z něho zubní kámen nikdy neutvoří.

111®
hodnocení

2x

šroubovák ne, dostane se ta jejich škrabka medicinske-nastroje.cz/...

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Právě včera jsem si prováděla toto odstranění. To špičaté "dlátko" z manikúry jsem obalila látkovým kapesníkem a kámen se krásně odloupl celý. Celá operace trvala 2 minuty. Ida

hodnocení

1x

Nevím jak Váš dentista (běžný zubař), ale můj v rámci pravidelných prohlídek (tedy zadara a je na ni nárok) odstraňuje zubní kámen jakýmsi speciálním vibrujícím "dlátkem" během chvilky, zcela bezbolestné.

hodnocení

0x

Šroubováček určitě ne !

Koupit mezizubní kartáčky. Já používám kartáčky TePe.Jsou různé průměry. Vyzkoušet, který průměr je pro Vaše zuby vhodný.

hodnocení

0x

Myslím, že podomácku se vám to nepodaří. Dá se tomu předcházet vhodnou zubní pastou. Já používám Aloe Vera Dental Care. Ještě je tam napsáno Extra Freshness Tooth Gel. Od té doby co gel používám, tak se mi kámen nedělá, překvapilo to i zubařku.

hodnocení

0x
Objednejte se k dentální hygienistce. Je to placené a určitě se vyplatí. Zuby máme jenom jedny a zubní kámen je ničí. Některé hygienistky pracují i během nouzového stavu.
Hygienistka vám také vyzkouší mezizubní kartáčky a urci vhodnou velikost, což sám nebudete vědět, jakou správnou velikost.
Domácí pokusy nedělejte. Akorát si můžete ublížit a obrousite zuby.
Mezizubními kartáčky neodstranite již vzniklý usazený zubní kámen.
Zubní lékař obvykle neodstrani zubní kámen tak poctivě jako dentální hygienistka. Lékař má za to málo peněz a hlavně málo času. Dentistka čistí zuby až hodinu - podle potřeby. Kdyby měl toto dělat zubař, nedělal by nic jiného, jenom by sundával kámen.
Zubař má na starosti především odbornější péči

liska5
hodnocení

0x

I zubní pasta Carlotherm, při pravidelném používání, brání tvorbě zubního kamene a starý sice pomalu, ale rozpouští. Jen nevím, jestli se ještě vyrábí.

liško, koukám, že ji stále nabízejí a není až tak drahá, oproti např. Lacalut Aktiv, možná bude opravdu dobré ji dlouhodobě používat, děkujeme za typ. :)

hodnocení

0x

Kupte si v lékárně pastu Depural Neo a postupujte podle návodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]