Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupní smlouva - změna zákona

Od: kupovac odpovědí: 1 změna:

Dobrý večer. Když dnes prodáváte byt, který vlastníte alespoň 5 let, neplatíte 15% daň z příjmu. Spolu se zrušením daně z nabytí nemovitosti (kterou platí kupující a je 4%) chce vláda prodloužit lhůtu vlastnictví po kterou platíte daň z příjmu na 15 let.

Rodiče vlastní 12 let byt. Ten byt prodávají a peníze z prodeje mi darují a já jimi budu financovat koupi vlastní nemovitosti. Když dojde k podpisu kupní smlouvy DNES a zítra se změní s okamžitou účinností zákon (tak, že by se daň z příjmu platila při vlastnictví menším než 15 let), tak by rodiče tu daň platili nebo ne?

Vzhledem k tomu, že zákon nesmí platit retroaktivně, tak bych si myslel, že se na to bude vztahovat těch 5 let a daň platit nebudou.

A teď ještě složitější "příklad" :) - jak to bude v případě, kdy DNES podepíšu smlouvu o budoucí smlouvě kupní, zítra se změní zákon a kupní smlouvu budu podepisovat až třeba pozítří? Bude na kupní smlouvu platit již nový zákon nebo tím že kupní smlouva vyplývá z té smlouvy o smlouvě budoucí, tak budou platit zákony platné v den uzavření smlouvy o smlouvě budoucí?

Pokud k této "skvělé" změně zákona dojde, tak budou rodiče muset darovat byt mě (30 dnů změna vlastníka v katastru), pak budu prodávajícím bytu já a když získané finance použiju na vlastní nemovitost, tak daň z příjmu již neplatím.. Pěkný paskvil!

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

0x
Kupní smlouva nehraje roli.Běží ti daňový termín od zápisu do katastru versus platnost nového zákona od x.x.202x...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]