Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děsný průjem - jak se ho zbavit?

Od: jahoda315* odpovědí: 43 změna:

Dobrý den,
o víkendu jsem se prochladila, pak mě bolelo v krku, v úterý jsem měla teplotu 39,1 a odpoledne mi začal průjem. Jenže od středy do dneška mám hrozný průjem, no jak to říct, úplnou "vodu".
Mám hroznou žízeň, ale cokoliv vypiju, jde hned ven. Teplotu mám 38,7. Někdy jdu i po půl hodině. Včera jsem byla snad 25x. Vzala jsem si snad vše, co jsme doma měli - černé uhlí, endiaron atd.
Piju černý čaj a jím jen rohlík a piškoty. Už jsem zoufalá.
Neporadíte mi, jak se toho příšerného průjmu zbavit? Klidně i nějakou babskou radu.
K doktorce jít nemůžu, mám strach se vzdálit od WC.
Díky za Vaše rady.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

2x

Volejte doktora, co taková Salmonela? *sok*

doplněno 01.04.10 09:58:Projevy onemocnění

Po invazi baktérií do organizmu a prorazení imunitního ochranného štítu ještě nějakou dobu trvá, než se onemocnění projeví. Toto období se nazývá inkubační doba a u salmonelózy je velmi krátké. Maximálně za 48 hodin (ale obyčejně jenom pár hodin) přichází:

• horečka až 39 st.C

• nevolnost a zvracení

• křečovité bolesti břicha

• průjem (zpočátku kašovitý, záhy se ale mění na zelenavý s příměsí hlenu a krve)

Podle toho, které z příznaků jsou v popředí, rozeznáváme formu střevní, horečnatou nebo ložiskovou. První ustává zvracení a záhy za ním horečka. Bolesti břicha a průjem trvají delší dobu.

Masivní únik tekutin a důležitých minerálních látek může způsobit vznik dehydratace organizmu. Zvlášť malé děti, kterých tělo pozůstává z vyššího obsahu vody, než tělo dospělého člověka, jsou ohroženi dehydratací a vnikem šokového stavu.

alf*
hodnocení

1x

při takové teplotě a průjmu bych tedy na babské rady úplně nespoléhal. Alespoň zavolat doktorce. Myslím, že s nachlazením to nebude souviset. Před 3 lety jsme prošli všichni doma během 14 dnů něčím podobným, holku jsem odvezl k doktorce a týden jsme ji neviděli, zůstala tam na kapačkách.

doplněno 01.04.10 09:48:

čtu předchozí krom těch rad jsem dostal radu i studenou kolu, borůvky, to nebylo nic platné, všechno letělo.

kytka*
hodnocení

1x

Zavolejte si pohotovost, a sdělte jim Váš problém, určitě hned přijedou, musíte už být i dehydratovaná. Zvláště při té horečce, na nic nečekejte.

madla*

ano, když už takhle trpíte čtyři dny, chce to lékaře. A přestaňte pít černý čaj, protože odvodňuje. Doma si můžete sama připravit rehydratační roztok :

1 litr převařené vody + 1 lžička mořské soli + 7 lžiček cukru.
Roztok je potřeba vypít v množství ½ litru za 1 hodinu pro dospělého člověka a ¼ litru za 1 hodinu pro dítě.

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Souhlas s Arimas, Kulíška taky používáme. Bohužel podle dávkování na krabičce je třeba si z toho udělat "koňskou dávku" *frajer* Lékárnice nám tehdy doporučila i glukózu, je to prášek rozpustný ve vodě, stojí to pár korun. Doplní energii a rehydratuje...

hodnocení

1x

Já nemohu než se připojit k těm, co radí lékaře; alespoň tu telefonickou konzultaci. Jinak chci jen připomenout, že k prostředkům jako živočišné uhlí a endiaron patří též Smecta. To je takové bláto, 30 sáčků přijde cca na stovku a bere se to třikrát denně, v akutních případech (jako tento) první dny šestkrát deně.

Ale znovu: aspoň konzultovat doktora.

hodnocení

1x

jahoda315,

obecně řečeno ... při průjmu je potřeba tělu dodat nejlépe pektin a tanin.

Pektin Vaše tělo může získat z obyčejných jablek ( ... lze se také vrhnout pouze na jejich šťávu ).

Jablečný pektin je totiž ( podobně jako psyllium ) universální ... a je možné jím léčit nejenom průjem, ale také problém opačný.

Tanin obsahuje zase Řepík lékařský.

Postup léčení je jednoduchý. Na jeden hrnek čaje použít tak dvě až tři lžičky sušených listů. Lze jen těžko diagnostikovat, kolik těch hrníčků bude potřeba. To asi nebude chtít nic jiného, než to vyzkoušet. *nevi*

A pokud by byl zájem konzumovat pektin i tanin najednou, pak je možné se vrhnout na konzumaci sušených Borůvek černých a Vlochyně.

jahoda315, ...nemáte náhodou doma sladkovodní želvu? Ta údajně může být přenašečem bakterií salmonely. *nevi*

Jednomu člobrdovi, kterému se ... při práci se sladkovodními želvami ... podařilo nakazit salmonelou ... jeho lékař předepsal prášek z Rohovníku obecného... a tento medikament velice dobře zabral. Snad by jej v lékárně mohli i mít. *nevi*

Podle mého názoru ... pokud jsou ale dost vysoké horečky, tak by to zcela určitě chtělo kontaktovat lékaře, který ... v krajním případě ... Váš problém s Vámi probere nejdříve třeba i telefonicky. *nevi*

hodnocení

1x

Tak tohle není jen tak- babské rady jsou dobré , to jo...ale ve vašem případě si určitě zavolejte doktora! Musíte už z toho být úplně vyčerpaná a dehydratovaná- nezahrávejte si. Přeji rychlé uzdravení.*slunce*

pt®

Tak hlavně, že jsem tady radila a teď si sama nevím rady. Když jsem 3. dubna 2010 dostala druhé antibiotika na angínu, byly tak agresivní, že jsem dostala průjem. Ale Bohužel jej mám do dnes, to je již celý měsíc. Brala jsem imodium, endiaron. OL mi udělala výtěr konečníku na rozbor a výsledek byl v pořádku, ale rozbor krve potvrdil zánět v těle. Dostala jsem na průjem jiné léky ,,Reasec,,. Ale stále bez pomoci. Koupila jsem si ,,Linex Forte,, na rovnováhu střevní mikroflory. Dnes jsem byla u OL a napsala mi sono břicha a ve čtvrtek jdu znovu na odběr krve. Už jsem z toho vyčerpaná, zesláblá a také vynervovaná. Muškátový oříšek nemám. Co mám sníst, aby se mi vodnatý průjem zastavil. Jím rýži, mrkev, banány, jablíčka, suché rohlíky, piškoty, černý čaj a jen vařené hovězí maso. Co sním, za chvíli jde ven. Už nevím, co mám dělat. PT /stařenka/

doplněno 04.05.10 19:44:

Coca colu nemám doma, když tak ji koupím zítra ráno.

jahoda315*
hodnocení

Dobrý den, to je mi Vás upřímně líto. Já to měla asi týden a bylo mi hrozně. Nedovedu si představit, že by to trvalo měsíc. Jinak já brala nejdřív Endiaron, uhlí (Carbosorb), ale nic nepomohlo. Pak jsem zkusila tu Smectu a Imodium a pak něco zabralo. Párkrát jsem vzala i Hylak Forte. Co se týká jídla, tak jsem také byla odkázaná na černý čaj, staré suché rohlíky, piškoty a banán. :(

Člověk je z toho hrozně vyčerpaný a zesláblý. Držím Vám pěsti, ať se toho co nejdříve zbavíte.

pt®

Děvčata, já už se úplně klepu, nejsem nejmladší. Byla jsem dnes odpoledne u OL v půl šesté. Doma jsem 2 a 1/2 hodiny a teď jsem přišla z WC. Čtu to tady od vás manželovi, snyd pojedeme na pohotovost. PT /stařenka/

malvinka*

PT nemáš doma náhodou jahodový kompot stačilo by pár lžíček šťávy, ale zdůrazňuji bez jahod a čaj GUDUCHI upravuje trávení. Ještě mne napadá neměl někdo v rodině problém s Crohnovou chorobou. Včera jsem zde proběhla jen kvůli adminovi, tak reaguji až nyní.

doplněno 07.05.10 17:57:

www.everest-ayurv/...

Lactobacil po ATB je ok protože ony ATB takříkajíc vytřískají střevní mikroforu. čaj na odkazu by měl zažívání uklidnit.

pt®

jahodo, ty léky jsou na předpis, nebo volně v lékárně, díky. PT /stařenka/

jahoda315*
hodnocení

Všechny léky, které jsem zmínila jsou volně prodejné v lékárně. Možná by ale bylo asi opravdu lepší zajet na tu pohotovost. Tak se držte a dejte pak vědět, zda je Vám lépe.

arakain77*
hodnocení

1x

Já mám žlutý textil taky.Včera teplotu a do rána jsem se málem po...šak víte co.

doplněno 06.05.10 14:51:

Včera večer jsem se prosr...až do sklepa.Dnes už se bojím pohnout.Baštím pondělní rohlíkya jakési patáčky,piju fuj vodu,a nemá to konec.

pt®

Byla jsem v to úterý už strašně unavená, nakonec jsem na pohotovost nešla. Dnes ráno jsem byla na odběr krve s podezřením na slinivku a v pondělí jdu na vyšetření celého břicha. Pak se uvidí. Všem děkuji za podporu. PT /stařenka/

doplněno 06.05.10 10:07:

Durancea, děkuji, děkuji všem. PT

durancea*

Tak ať Vám vše dobře dopadne!

malvinka*

Při slinivce by únava pasovala, ale spíš bych se přikláněla k odevzdávání vrchem.

rob*

Jestli nedoběhnete do lékarny tak si nechte přinést Hylak forte a smectu, mně to zabralo... a to jsem se netroufl jít od záchodu dál jak 5 metrů :)

fidonet*

BACHA na reakce. Mladší dcerka ma alergii ( vlastně díkybohu měla) snad na kdejaký prd. Od narození byla neustále pod kontrolou, praškama, spreyema a jiným svinstvem. Alergolog zíral jak strašně rychle se z toho lečila .. ale to je mimo mísu ... Hylak ji vyvolal tak děsné otoky a alergickou reakci, že ne každému tohle prospěje. Takže! Hylak je perfektní na obnovu, není na zastavení průjmu, ale vylepšení flory, ale hlavně POZOR si dejte , kdo máte ALERGIE. Jinak smekta je FAJN.

rob*

díky za upozornění, naštěstí nikdo z mého okolí žádnou takovou reakci neměl, když ta srajda řádila

Doufám že dcerka už je v pořádku *houpy*

fidonet*

jj hylak dostala jen jednou a to je pár let :) A střevní floru řešíme jinak. Ale takyvý průjem v rodině čtyř lidí musí byt mazec, když je jeden záchod :) *andel*

arimas*
hodnocení

0x

jeste zkusit banan a taky dusena mrkev s ryzi je dobra!

mimochodem kdyz mel pritel podobnyproblem tak doktorka naridila pit napoj KULISEK je to pro deti ale to je jedno. (prasek rozpustny ve vode) je to prave na to kdyz je clovek dehydrovany a kdy ztrati hodne dulezitych latek prave pri prujmu. da se to koupit bez receptu ale UPOZORNUJU JE TO OPRAVDU HUMUS *smich* CHUTNA TO JAKO SLANA VODA.

rob*
hodnocení

0x

Nezávidím ..., ať Vám někdo v lékárně koupí Hylak Forte (roztok) a na zklidnění žaludku Smecta (prášek který se rozpouští ve vodě), hlavně ten Hylak

hodnocení

0x

Pokud chodíte, teda pardon, běháte tak často, nechtělo by to podcenit a k doktorovi zajděte. Nicméně jsem zastáncem bylinek, tak bych Vám doporučil kořen Mochny nátržníku. Je to výborná věc, mám vyzkoušené..

Petr

cyril*
hodnocení

0x

I když chápu, že Vaše současná situace je dosti vážná a řešení je podle mne nutno hledat u lékaře, tak Vám stejně aspoň pro odlehčení nabídnu jednu lidovou radu. Co takhle zkusit "červenou baterku". S její pomocí lze zastavit i rozjetý rychlík, tak jeden průjem by snad zvládla také.

Přeji brzké uzdravení.

kytka*

teda cyril*haha*

hodnocení

0x

Jednu babskou radu bych měla: zkuste si nastrouhat na špičku nože ( tak 1/4 kávové lžičky) muškátového oříšku, snězte a zapijte čajem. Když to tak uděláte 3x denně, mělo by to zabrat.

sebod*

Lidičky, neblázněte *zed*. Tyhle babský rady jsou bezvadný, jestliže se jedná o běžný průjem. Ale jestli je na tom tazatel tak, jak popisuje, MUSÍ vyhledat lékaře. *bezim*

Uznávám, jenom tazatelka to asi dost nezvážila...

pt®

Rozhodně volejte doktora, budou svátky a bude jen omezeně pohotovost, ať nenakazíte rodinu. Jinak pomáhá ,,IMODIUM,, - koupit v lékárně. PT /stařenka

sebod*

Inzinyrko, my se dnes všude spolu chytáme za slovo *zed*. Takže *placni**slunce*

01.04.10 21:37

Mír! *pivo*

cyril*

Po tomto by mne přešel nejen průjem, ale i chuť do života.

hodnocení

0x

Hmm, nemilé. Mel jsem nedavno podobnou potiz, jakousi strevni chripku a pomohla doslova babska rady od moji babicky a sice 2x-3x denne lzicku nastrouhaneho muskatoveho orisku.Chutove nic moc, ale funguje perfektne.Kazdopadne pokud potize pretrvavaji, tak bych nevahal zavolat doktorku k sobe domu..Takze tak!

marenka*

Tak zrovna na muškátový oříšek ve větším množství bych si dala ale opravdu bacha! raduzyrecepty.com/...

Však není řeč o větším množství, ale o množství "menším než malém", což je na špičku nože...

marenka*

Tam se doporučovala lžička 3krát denně, já nevím, ale toho bych se bála *nevi*

doplněno 01.04.10 20:30:

Hlavně to nemyslím tak (na tom odkaze to pravda tak vypadá) jako že by šířil drogy, ale že by paní k průjmu mohlo být taky špatně z toho oříšku *nevi*

durancea*
hodnocení

0x

Proti dehydrataci užívejte po lžičkách Coca colu, ale pravou.

doplněno 04.05.10 19:42:

Vařená rýže, dušená mrkev (nebo vařená jen ve vodě s trochou soli), suché rohlíky, miminům se dává i voda z vařené rýže (fuj :(( ) ...

doplněno 04.05.10 19:47:

Pt, asi bych si zavolala na pohotovost o konzultaci, pokud to nepolevuje. Ty probiotika jsou dobře, ale průjem nazastaví, to je fakt. Mně bylo zle nedávno, chytla jsem od dětí, a pomohla mi ta cola - zpočátku lžičky,já to pak ale vzala ve velkém. Zda to zastaví, nevím, ale pomůže nějakým způsobem určitě (moje sestřenice tím kdysi v Tunisku zachránila dceru při průjmu a u nás se průjem bez Coca coly neobejde). Ale za zavolání nic nedáte, třeba si Vás pozvou (jiný dr. než obvoďní - víc hlav, víc rozumu)

jabraka*
hodnocení

0x

V současné době je hlášena střevní chřipka která má asi 10 denní průběh a právě se vyznačuje průjmy a zvracením a horečkami.V žádném případě se nemá přecházet.

JABRAKA

pt®

Jabrako, já tu angínu a chřipku prodělala před měsícem a od té doby mám vodnatý průjem, dnes jsem byla u doktorky, už fakt nemůžu. PT /stařenka/

marenka*

Pane jo, já se sem dostala až teď a co to čtu *plac*PT, jeďte na tu pohotovost, tohle není normální, já bych Vám určitě už dala infuzi s výživou. *kafe* Ještě bych Vám mohla doporučit hořkou čokoládu, ale Vy trpíte příliš dlouho, fakt jeďte, i kdyby si Vás měli v nemocnici chvilku nechat. Moc na Vás myslím *pusa*

malvinka*

Pavli, to není běžná situace, asi by měl stav posoudit lákař např. na infekčním. Teď je těchto obtíží spousta, jen mne zaráží, že se stav nelepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]