Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přátelé
Moje rodiče jsou v důchodu dnes dostali důchod v obálce (bezkontaktně) od paní listonošky podepsali důchody a věřili že je všechno v pořádku jak tomu bylo dřív (dřív dostávali důchody pěkně na ruku) . Bohužel tatínek dostal o 2000 kč méně a navíc vždycky dostali i drobné (mince) dnes jen papírové . Prosím jak se to mohlo stát? samozřejmě rodiče jsou bez exekucí a netuší co se stalo . Těžko bude dokázat že tomu bylo jinak bohužel peníze přepočítali po odchodu listonošky.
Nedávno psali, jak přejímat důchody.
Doručovatel položí obálku /stolek, parapet, zem/ a poodstoupí. Důchodce přistoupí a přepočítá, podepíše atd..
Doručovatelka byla stálá?
Jakmile to rodiče zjistili, měli okamžitě volat vedoucí pošty.
Jestli nejsou toho schopni, učiňte tak Vy za ně.
Na důchody dostává doručovatel přesnou, úhrnou sumu peněz.
Musí vše souhlasit a pokud zbydou peníze, tak se musí opět včechny důchody zkontrolovat, kde se stala chyba.
Pokud to tedy nebylo úmyslné.
Věřte, že se to zítra vysvětlí a doručovatelka nahlásila při vyúčtování přebytek.
Zkontrolujte doklad, který dostali k důchodu, tedy ten malý ústřižek, jaká tam je suma.
Když ta kontrola nebyla hned na místě, bude to tvrzení proti tvrzení. Rodiče řeknou: Bylo to špatně. Doručovatelka řekne: Bylo to dobře.
S tímto zpožděním už nikdo nic nedokáže. Nejlepší je mít účet. Pokud rodiče nemají, hned si peníze přepočítat. Oni to jindy taky nedělali? A věřili tomu, co jim paní předala? Zvlášť, když je to vyšší částka, vždycky zkontrolovat. Jak řekl starý kupec pan Pivec v seriálu F.L. Věk: Vždycky přepočítej, i když dáváš sám sobě!
Tentokrát bych to nechala být, vím, je to škoda, zvlášť pro důchodce. Ale není žádný důkaz. A příště počítat a počítat...
A že jim chyběly drobné? Napadlo mě, zda se to z těch obálek s důchodem nějak nemohlo vysypat doručovatelce do brašny, pokud obálky nebyly zalepené. Jaga.
Pošťačka peníze asi jenom roznáší. Naobálkovat peníze musel asi někdo jiný na poště. Je to nová služba, zavedená tak narychlo a někdo to prostě nezvládnul a neudělal kontrolu, zda vše sedí jak má. Někdo jiný, cizí musel mít v obálce o něco více. Nebo to byl úmysl. Pošta by to měla tak jako tak přešetřit a poškozenému podat zprávu. Pošťačka bude muset přiznat, že poškozený si peníze před ní nepřepočítal.
Velká chyba že si to nepřepočítali aspoň vzdáleně od ní,teď to bude tvrzení proti tvrzení,bohužel.
Taky mi doručovatelka přinesla důchod. Měla rukavice a peníze mi na ruku přepočítala. Je nepřijatelné, aby takto postupovala, musí peníze přepočítat. Vypadá to jako záměr. A navíc proč tam nebyly drobné peníze? Určitě dojít na poštu a podat stížnost. Třeba není sama a zkusila to u více lidí.
Nu, já bych to nenechala, zavolala bych na příslušnou poštu a slušně to ohlásila. Ovšem pokud jsou rodiče hodně staří nebo roztržití, předtím bych to s nimi ještě jednou přepočítala, člověk se někdy splete sám. Jestli třeba neleží dvě tisícovky pod stolem nebo v maminčině obálce. Dlouholetá doručovatelka sice dokáže taky něco ukrást, když má takovou povahu, ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné. Že by si nechávala listonoška drobné hovoří proti kradení, to by byla hodně hloupá, kdyby na sebe kvůli dvacce upozornila.
Jak to dopalo na poště?
Já na poště reklamoval doručení 3x a pochodil jsem jednou a to po několika měsících dopisování:
1. Pošta mi doručovala balík ze sousedního města 3 týdny (vážil docela dost, takže poštovné bylo přes 500, tak jsem zkusil jestli mi ho vrátí) - vyjádření, že to musí reklamovat odesílatel (s originálem podacího lístku). A ten určitě bude chtít jít otravovat na poštu, když má vše zaplacené...
2. Byl jsem si vyzvednout balíček na poště. Pošťačka připraví balíček za okýnkem, dá podepsat papír a pak vytáhne roletu a balík vydá. Při přebírání jsem si všiml že je zespoda balík roztržený, tak jsem hned na pultíku u výdejního okénka balík otevřel a byl prázdný. Mezitím už se vyřizoval další zákazník... Hned poté jsem to šel řešit a odpoveď že jsem podepsal převzetí a že mám kontaktovat odesílatele a nashledanou. Tak jsem se tam dál dohadoval, nakonec se volal vedoucí, sepisoval se protokol. Ten po pár týdnech samozřejmě přišlo že zamítli. Tak jsem se asi 5x odvolával a posouvalo se to na vyšší a vyšší místa až nakonec asi po 3 měsících vyplatili částku na kterou byl balíček pojšitěný.
3. Přebíral jsem balíček (tentokrát doma) a byl trochu naražený roh. I přes namítání pošťáka jsem do dodacího listu k podpisu napsal "Prohnutý roh". Balíček byl velmi dobře zabalen (několik vrstev folie, vevnitř takové ty polystyrenové kusy) přesto bylo zboží poškozené. Nechápu, jak se to mohlo poště povést, na to snad museli nacouvat autem. Hned jsem volal poště, vše nafotil, informoval odesílatele a podal reklamaci. Po pár týdnech přišlo vyjádření, že je jim líto, ale že to bylo špatně zabalené. Tak dobře zabalený balík jsem neviděl. Psal jsem odesílateli jak doporučují dále postupovat a nabídli se, že to nemá cenu řešit a že mi za cenu poštovného zašlou nové zboží s tím, že si tohle odepíšou. Tak jsem se na další řešení s poštou vykašlal.
Od té doby se poště vyhýbám a nenakupuji na eshopech které doručují přes tuto společnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.