Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po střední škole mám v plánu jít na vysokou školu mimo kraj, takže budu muset shánět bydlení. Tatínek je v důchodu, maminka bohužel nežije a já kvůli dennímu studiu nebudu moci vydělávat, naše příjmy budou tedy velmi malé. Mám ze zákona právo na příspěvek na bydlení, přestože pobírám sirotčí důchod? Nebo na nic takového nemám nárok?
Děkuji za odpovědi.
Na samostatné bydlení příspěvek můžete dostat pouze za předpokladu, že v bytě máte trvalé bydliště a smlouva je psaná na vás a finance vám nevychází. Do vašeho příjmu by se započítavaly i alimenty od otce a sirotčí důchod. Bydlení vám nyní zajišťuje otec a kolej je určitě levnější i s dojížděním. I při denním studiu je čas na brigády, což můžete brigádničit již nyní, pokud jste zletilý.
To jsem si taky myslela, když šel syn studovat, že kolej je levnější. Nebyla, takže žil se spolužáky v pronajatých bytech a utáhli to kluci úplně v pohodě celé studium. Samostatný byt si mohl dovolit až v posledním ročníku se svou dívkou, ale bylo to v pořádku, naučil se samostatnosti včetně vaření (což na koleji není nic moc). Příspěvek na bydlení neměl.
Záleží na více podmínkách - prostudujte si stránky MPSV
- příspěvek na bydlení mpsv.cz/...
- doplatek na bydlení mpsv.cz/...
Pokud se soustavným studiem připravujete na budoucí povolání a jste ve věku do 26 let, zajišťují Vás rodiče. Vím, je smutné, že maminka nežije, ale budete za ni pobírat sirotčí důchod. Nebo už pobíráte. A tatínek se bude muset taky přičinit. Je to opravdu tak.
Časem, až se otrkáte, si určitě usopořádáte dny tak, abyste zvládl i nějakou brigádu a přivydělal si. Ze začátku to bude složitější, ale až si zvyknete, uvidíte, že to půjde. Vnučka si přivydělávala brigádou už na SŠ a bylo to v pohodě. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.