Nejste přihlášen/a.
Jak to máte s omezením státu a zavření podniků, pracujete? Já třeba pracuji bez omezení, ba dokonce víc, ale jsem vývojář v telekomunikacích. Když to bude takhle dýl, tak se postupně začnou zavírat provozy i např. účetních, protože nebudou moct dělat od firem faktury, ale to si myslím, že až tak po půl roce. Nyní mají účetní uzávěrky, danové přiznání atd.
Kdo vlastně ted nepracuje? Prodavači v obchoďácích, Kuchaři, číšníci, s tím souvisí dodavatelé zboží, případně má Makro snížené přijmy. Lidi co prodávají na různých trzích, kolotočáři, uklízečky (takové ty co chodí do baráku). Chůvy? Tady nevím, teoreticky mají chůvy víc práce než před tím, když jsou děti pořád doma, ale zase se nesmí navštěvovat. Učitelky pracují z domova. Nebo Možná ti potulní prodejci zájezdů a vyhlídkových tras co jsou na Václaváku. Jinak mě nenapadá profese co by nemohla pracovat. A už vůbec mě nenapadá profese, která vydělává velké peníze a nemůže pracovat ani z domova - třeba finančí poradce. Vydělá si tak 60tisíc měsíčně, ale i v době krize bude pracovat - lidi se na něj budou obracet co dělat, že nemají na nájem. Ajťáci pracují pořád - ale je otázkou času, kdy přestanou dělat informační systémy pro společnosti, které je nemohou platit.
Nejhorší na tomm je, že tratí lidi. Ne firmy. Takový datart teď nemusí platit 5000 zaměstnanců, ale e-shop jede dál a stačí mu 100 lidí. Alza na tom musí vydělat hromadu peněz. E-shopy s oblečením funguji taky.
Osobně ale nevím, jak velký může být dopad. Pracuji v telekomunikaci a taky se máme dobře - lidi volají, smskují a datují víc, takže je víc přijmů, o práci se tak bát nemusím.
Copak Covid-19 ale teď přicházejí problémy s odpadáváním zakázek jak z ČR tak i zvenčí. Zahraniční odběratelé snížili odběr o 80 % ve výhledu na 2 měsíce dopředu a dál zatím neví. Z 1000 zaměstnanců dostalo u nás výpověď 450 lidí, co jsme nedostali výpověď máme 1 týden v měsíci 65% s pobytem doma teď v dubnu. Ale pro květen netušíme. Rozhodnutím vlády se z ČR stává chudá oblast. Velká hospodářská krize před válkou byla méně dramatická jak tato mizerie. Přitom Covid-19 se někomu vrací a vakcína možná bude za rok a možná nikdy díky neustálé změně vlastností viru. Pokud bude vláda prodlužovat uzavírku, tak ty necelé 2 stovky mrtvých nebude proti nárustu sebevražd z nevýchodných situací vůbec nic. Od r. 2007 do 2010 to byl nárust asi o 10000 lidí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.