Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik se platí za daň z příjmů z pronájmu?

Od: velenka odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
mám byt, který pronajímám.
Každý měsíc vydělávám 4000Kč, za rok 48000Kč.
Kolik z toho budu platit daň?
Je to nějak paušálně nebo to je 15% ze 48000Kč? Děkuju

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

Daň je 15% z pronájmu po odečtu výdajů / paušálu, musíte si podat DP a sečíst všechny příjmy dohromady. Je možné, že máte přeplatek na dani u zaměstnavatele a o to se vám sníží daň z pronájmu.

kamaz007
hodnocení

0x

Za předpokladu, že jste zaměstnanec a k tomu máte jen výše uvedený příjem z bytu, tak se to počítá takhle:

30% ze zisku je možno odečíst jako paušální náklady => takže 48 000 - 30% = 40 800 Kč. Daň bude 15% z 40 800 = 6 120 Kč

id

Měl byste pravdu jen v případě, že tazatel by nebyl zaměstnán, neměl žádný jiný příjem, jen příjem z pronájmu..

velenka
hodnocení

Dobrý den,
upřesním, jsem zaměstnaná a mám jen druhý příjem z tohoto bytu.
V případě, že mi zaměstnavatel nebude nic vracet, kolik budu platit daň? Děkuju
hm*

Zaměstnavatel by ti neměl nic vracet, protože ti ani neměl dělat roční zúčtování daně (neměla jsi ho o to žádat). Měla jsi od zaměstnavatele chtít "Potvrzení o zdanitelných příjmech ..." a celé přiznání daně sis měla podat sama. A ano, tohle se daní nakonec 15 procenty.

velenka
hodnocení

Prosím je to jen příklad, samozřejmě, že si to budu dělat příští rok sama.
V případě, že bych si dělala což budu daň.přiznání sama, kolik zaplatím daň jen z pronájmu?
Nepočítám do toho teď kolik budu mít vráceno ze zaměstnání.
15% z jaké částky? Děkuji

velenka
hodnocení

Dobrý den,
opravdu mi to nikdo nevysvětlí?
Když nebudu počítat zaměstnavatele, ale budu chtít jen vědět jak se počítá daň z pronájmu, tak je to z celkového výdělku 4000x12=48000 celkem 70% je 33600 a z toho 15%daň je 5040Kč?
Takto se to počítá? Děkuju
id

A co chcete vysvětlit? Několikrát postup daní máte již popsaný, takže stačí číst, to snad zvládnete. POkud ne, tak bych vám postup mohla jen namalovat, víc mě nenapadá.

Ano, takto se to orientačně počítá.
Je možné, že do pronajímaného bytu investujete nějaké peníze (opravy, nová okna, dveře, koupelna atd.) a tyto investice jsou víc než 30% nájemného. Pak je výhodnější odečíst od nájemného ne paušál (30%), ale reálné náklady a zdanit jen ten zbytek, tím pádem zaplatíte menší daně. Investice do bytu musíte prokázat případné kontrole ze strany finančního úřadu, doklady/účty uschovejte 10 let. Např. pořídíte nová okna za 60 tisíc, náklady převyšují výnos z nájemného, neplatíte žádné daně.

valenka
hodnocení

Dobrý den,
to jsem potřebovala přesně vědět.
Jsem ráda, že se tu našel někdo, kdo mi to pěkně vysvětlil. Děkuju moc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]