Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je neděle prvním dnem v týdnu?

Od: svatoslav odpovědí: 6 změna:

DOTAZ:

v těchto dnech z úst kněží slyšíme "prvního dne v týdnu” – a je tím myšlena neděle.. Např. britský kalendář začíná nedělí, jak víme.

Co naše kalendáře v minulosti? Jen křesťanské začínaly nedělí? Je myšlena dle náboženského hlediska neděle jako první

den v týdnu, nebo poslední, kdy "sedmého dne” se nepracuje, odpočívá... Jistě to má hlubší souvislosti, děkuji za názory

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

cs.wikipedia.org/...

Přesun provedla katolická církev, aby se více navštěvovaly kostely v době pracovního volna. Ježíš a apoštolové světili sedmý sobotní den.

cs.wikipedia.org/...

Nebýt líný, našel jsem během 10 vteřin na netu, ale znal jsem z jakého si pořadu v TV:

adcz.cz/...

No jo, ale proč v Česku začíná týden pondělím, když v bibli začíná nedělí.

Chápat nemusíme, jde o dogma jako celé církevní prostředí. Jiný pohled:

znamenicasu.cz/...

Církev následovala Konstantinův zákon na koncilu v Laodiceji v r. 364. Byl vydán první nedělní náboženský zákon. 29. kánon ustanovil, že křesťané by měli světit neděli, a pokud to je možné, neměli by v tento den pracovat, neměli by být nečinní v sobotu, ale v tento den by měli pracovat.

Sobota byla nahrazena nedělí, byl tak pošlapán Boží zákon lásky.

Pondělí jako první den týdne není církevním dogmatem, tím je neděle jako první den. Hádám, že to bylo rozhodnutí politiků natruc církvi. Odpověď jsem zatím nenašel.

V této historické době církev byla plně politická, součást státu/království/císařství. Utvářela politická seskupení a bankovní. Nejznáměji až Velká francouzská revoluce oddělila církev od státu.

hodnocení

0x

Církev mě nezajímá (ta od nepaměti měla potřebu držet lidi v nevědomosti, aby s nimi mohla manipulovat), ve škole nás učili, že týden začíná v pondělí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]