Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sleva na dani vs podnikání dítěte

Od: typek odpovědí: 7 změna:

Je mi 18 let. Studuji střední školu a založil jsem volnou živnost přičemž to mám jako vedlejší činnost.může na mě jeden z rodičů uplatnovat slevu na dani nebo tím že budu mít příjem o ni přichází?

Díky za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Slevu si může jeden z rodičů uplatnit, pokud jste student ("nezaopatřené dítě do 26 let") a sdílíte společnou domácnost. Na tom, že máte vedlejší SVČ, nezáleží.

zyx
hodnocení

0x

Doplním ještě předcházející odpověď - Kromě podmínky společné domácnosti s vyživovaným dítětem je nárok rodičů na daňové zvýhodnění na dítě podmíněn tím, že vyživované dítě neuplatňuje v případě zdanění vlastích příjmů slevu na poplatníka.

Zákon o dani z př/...
(1)

Poplatník uvedený v

§ 2

má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti,

108)

(dále jen "daňové zvýhodnění") ve výši

11 604 Kč ročně, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b.

Z Vašeho odkazu to nevyplývá, zákon o dani v uvedených paragrafech praví, že poplatník si může uplatnit slevu na studující dítě, když neuplatní slevu podle § 35a nebo 35b, což jsou jakési §§ o příslibu investiční pobídky a míře veřejné podpory...

zyx

Ano, to máte pravdu. Ale reagovala jsem takto proto, že tuto odpověď (včetně odkazu) jsem na stejný dotaz (jaký pokládá "týpek") dostala od pracovice finančního úřadu :(. Pokud je to špatně, omlouvám se, ale původím zdrojem je FÚ - tedy odborníci - nebo jen "odborníci"?

Hm, to mě docela vyděsilo... uplatňuji si odpočet na syna, který má vedlejší SVČ a podává si přiznání, v němž si uplatňuje odpočet na poplatníka... tak nevím, co teď? Zkusím se zeptat nějaké účetní, v zákoně o dani jsem se nic nedočetla, ale je to příšerné čtení... zákonodárci byli snad na šrot ožralí, když to vymýšleli...

typek
hodnocení

Zeptejte se a dejte vědět co jste zjistila? Já to chápu tak že v základu využívá jako SVČ slevu na dani která je jestl ise nepletu něco málo přes 24 000 Kč a poněvadž nevyužívám slevu na "dítě" jako na seb,e tak ji mužou vzužívat rodiče, poněvadž jsem nezaopatřený člověk a bydlím s nimi. Je to tak nebo se pletu?

Tak jsem to ověřovala a z několika stran (renomované účetní) mám potvrzené, že pokud dítě studuje na denním studiu a má stejné trvalé bydliště jako rodiče (nebo aspoň jako rodič, který si slevu uplatňuje), může si jeden z rodičů uplatnit odpočet na nezaopatřené dítě a současně si podnikající student může na sebe uplatnit slevu na poplatníka. Nejde to jenom v případě, že by student byl tzv. spolupracující osoba rodiče, který si na dítě uplatňuje slevu.

Sama mám podnikající dítě, na které si uplatňuji slevu, takže mi záleží na tom, aby to bylo dobře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]