Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo hlídá právní řád

Od: lenka007* odpovědí: 4 změna:

Prosím o radu, připravuji se na olympiádu a nevim si rady s touto otázkou . Všem děkuji za odpověď.:)

-Který státní orgán pečuje o to, aby v právním řádu nebyly rozpory?-

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Lenko, doufám, že jsem tvou otázku dobře pochopila - já domnívám, že dohled nad dodržování právního řádu vykonávají orgány státní správy podle okruhu činností, na které se právní normy vztahují - např. dohled nad dodržováním stavebního zákona provádějí tyto orgány státní správy - *klik*

Státní dozor ve věcech územního plánování a stavebního řádu vykonávají ministerstvo, krajské úřady jako orgány územního plánování, úřady územního plánování a stavební úřady. Při výkonu této působnosti dozírají na dodržování ustanovení stavebního zákona, právních předpisů vydaných k jeho provedení, jakož i na dodržování opatření obecné povahy a rozhodnutí vydaných na základě tohoto zákona.

A zde je popis, co zahrnuje pojem - právní řád: *cteni*
Právní řád
Z Iuridicta
Přejít na: navigace, hledání

Právní řád v užším smyslu označuje soubor právních norem, které platí v určité době na určitém území. V širším smyslu do právního řádu spadají i všechny individuální akty upravující právní vztahy na daném území, např. zápisy v pozemkových knihách, záznamy o uzavření manželství v matrikách, stavební povolení, rozsudky soudů apod.

Právní řád je inherentně spojen se státem, který jeho právní normy, resp. individuální akty, vydává a vymáhá. Změní-li se na určitém území státní moc, mění se i právní řád. Aby se předešlo právní nejistotě, bývají po takové změně vyhlašovány recepční zákony, které stávající právní předpisy prohlásí za (dočasnou nebo trvalou) součást nového právního řádu.

A zde ještě hlavní úkoly ministerstva spravedlnosti: portal.justice.cz/...

viz např.:
Základní informace
Ministerstvo spravedlnosti připravuje právní předpisy, které ovlivňují život každého občana v oblastech práva občanského, obchodního, trestního, procesního. Z dílny ministerstva spravedlnosti pocházejí také právní úpravy předpisů, jimiž se řídí profese jako jsou soudci, advokáti, notáři či exekutoři.
Ihned po svém nástupu do funkce ministra spravedlnosti v roce 2006 nastartoval Jiří Pospíšil Reformu justice, v níž je pokračováno i pod vedením ministryně Daniely Kovářové. V jejím rámci byla přijata a vyhlášena ve Sbírce zákonů řada nových průlomových právních předpisů. Jejich cílem je celkové zlepšení činnosti justice. Mezi nejdůležitější legislativní úkoly v tomto volebním období patří zejména kompletní rekodifikace soukromého a trestního práva (Priority ministerstva spravedlnosti). Dalším ze stěžejních projektů je elektronizace justice, jež má za cíl zrychlit a zefektivnit činnost soudnictví pro veřejnost i rezort.
Legislativní činnost probíhá na Ministerstvu spravedlnosti v oblastech občanského práva /..., trestního práva a práva profesního. Přípravě právních předpisů předchází vyhodnocování legislativních podnětů pro novou právní úpravu, na kterou navazuje příprava koncepčních a ana/....
Na přípravě zákonů spolupracují s ministerstvem spravedlnosti experti z praxe. V rámci maximální otevřenosti justice občanům je veřejnosti umožněno ovlivnit podobu zákonů (např. Trestní nebo Občanský zákoník) prostřednictvím veřejného připomínkového řízení.
doplněno 31.03.10 12:05:

Možná jsem se zaměřila spíš na dodržování právního řádu a pravdu má repak. *nevi* Snad ještě někdo doplní svůj názor. *klik*

carterv*
hodnocení

3x

Dobrý den,

já souhlasím s repakem, protože Ústavní soud vystupuje jako tzv. negativní zákonodárce, tedy na základě čl. 87 odst. 1 písm. a) Ústavy rozhoduje o zrušení zákonů nebo jejich jednotlivých ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem. Touto svoji čnností tedy odstraňujě rozpory, ale je samozřejmé, že takové zákony by neměly být ani přijímány, ale dějě se tak, a proto tu je "pojistka" v podobě ÚS.

lenka007*

Děkuji všem za odpověď. Vaše pomoc mi velmi pomohla:)

repak*
hodnocení

2x

Podle mne Ústavní soud.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]