Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rodiče prodali byt a chtějí mě a bratrovi darovat část peněz, které utržili.
Vzhledem k tomu, že rodiče darují peníze dětem a zároveň není částka vyšší než 5 000 000 Kč, tak nemusíme mít žádnou smlouvu a ani neplatíme žádnou daň. Takže stačí, když nám peníze pošlou na účet. Je to tak? Nebo je dobré smlouvu pro jistotu sepsat?
Vřele doporučuji sepsat darovací smlouvy pro vás oba - když už ne notářem (což má své výhody), tak alespoň s ověřenými podpisy obou dárců, tedy rodičů. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat prokázat původ a výhradní vlastnictví peněz.
K doložení stačí převod z banky. Nic jiného není potřeba a zároveň to říká vše. Pokud je to jen pro sourozence a ne pro jejich manželky, pak teprve přichází na řadu právník.
Výpis z účtu někdy stačit nemusí. Rozzuřená rozvádějící manželka může tvrdit, že to je vratka půjčky, kterou rodičům během manželství zapůjčili na koupi xxx, ale z koupě sešlo. A budete tvrzení proti tvrzení. Darovací smlouva je na místě, právník netřeba.
Kdysi dávno nám přednášel právník a velice radil, ať nelitujeme peněz za notáře při darování. A to z toho důvodu, že nevíme, jak se v budoucnu zachová náš partner. Když dostaneme třeba auto, za několik let nemá žádnou hodnotu a nemá se co dělit při rozchodu. Ale peníze nestárnou a při dělení nejprve obdarovaný musí dostat částku, obdrženou darem a potvrzenou notářem a až pak se dělí ten zbytek. Nevím, jak je to teď, ale toto mi zní hodně smysluplně.
Děkuji za rady. Peníze použiju na zaplacení 1/2 hypotéky, kterou máme na dům. Blíží se výročí smlouvy, takže se to hodí. Dům vlastníme na půl spolu s přítelkyní (za pár měsíců manželkou).
Jestli to chápu správně, tak když budu mít smlouvu na darování peněz, peníze mi rodiče pošlou na nějaký speciální účet (kde se "nepomíchají" s penězi např. co mi chodí výplata) a já pak tyto peníze převedu na hypoteční účet, tak bych měl mít dokázáno, že 1/2 hypotéky jsem zaplatil z daru a při případném rozchodu/rozvodu bych možná mohl mít na tyto peníze právo. Asi je to lepší než nechat podepsat přítelkyni/manželku že si je vědoma toho, že částka XYZ Kč použitá k mimořádné splátce byla z daru od rodičů
Schválně se zkusím poptat u právníka...
Mi se stalo, že při rozvodu muž tvrdil, že peníze jsme dostali oba, ale byly poslány na můj účet, protože to bylo pohodlnější. A vypadalo to, že se budeme škubat u soudu o to, kdo peníze dostal. Jestli já, jako dcera nebo my, jako rodina, manželství. Nelitujte poplatku za notáře, Pořádně to ošetřete, jinak se může stát několik velice nepříjemných věcí. Někdy ani zas až tak o peníze nejde, jako o roky hádek a scén a pří a právníků a soudů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.