Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení daně z nabytí nemovitosti - bude?

Od: kandelas odpovědí: 6 změna:

Kupujeme domek, termín podepsání kupní smlouvy máme do poloviny května (17.5.) Připadám si už s prominutím jako dement, protože jsme měli v bance podepisovat 30.3. smlouvu o úvěru a odložili podpis na konec minulého týdne a minulý týden na dnešek. Včera odpoledne jsem opět odložil podpis o další týden. Proč? Protože bylo opakovaně slíbeno, že se zruší daň z nabytí nemovitosti u nových smluv a dělá to u mě nezanedbatelných 200 000 Kč. Hypotéku si beru jen na 70% ceny a s úrokem 2,09%, takže se mi nikdy tahle částka z odpisu úroků nevrátí...

Bohužel jsme v nájmu koncem dubna nám končí smlouva a se musíme vystěhovat a byt předat (vymalovaný, uklizený samozřejmě). Podle původního plánu jsme měli 30.3. podepisovat hypotéku a do 30.4. bydlet (developer nějak spolupracuje s bankou a mělo to být rychleji dovyřízené než normálně). Teď už se to ale určitě vyřídit nestíhá, takže stejně i kdybychom hned příští týden podepsali, tak musíme na několik týdnů asi k rodičům nebo někam na krátkodobý pronájem, řešíme...

Kvůli 200 tis. za zrušenou daň, které by se mi samozřejmě hodily, bych byl ochoten ještě do toho 17.5. počkat. Myslíte že je reálné, že se ta daň do měsíce zruší?

Krátké shrnutí:

29.3. řekla v TV ministrině financí Schillerová, že od pondělka zruší daň z nabytí nemovitosti. Dokonce to napsal na facebooku v příspěvku, že to bude schváleno s retroaktivní účinností k 30.3. Vyšel i "oslavný" článek na webu ministerstva financí.

V týdnu od 30.3. se samozřejmě nic nedělo, nakonec v závěru týdne uvedla, že se k tomu nedostali a že to předloží tento týden (týden od 6.4.).

Včera je tak "mimochodem" mezi řečí řekla, že nikdy nic takového neřekla a že "netrvá na tom, aby byl návrh projednán v nynějším stavu legislativní nouze" a nic bližšího.

Dnes zase pro změnu napsala "můj záměr zrušit daň z nabytí nemovitých věcí stále platí. Pracujeme na finalizaci technických parametrů. Jakmile se dohodneme, budu Vás prostřednictvím sociálních sítí okamžitě informovat."

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A proč se nezeptáte zde, zbytečně tu popisujete patálie, se kterými vám stejně nikdo neporadí.

re4zon
hodnocení

0x
Odpovedel jste si sam. Madam lze jak kdyz tiskne, jeden den a, druhy den b. V soucasne situaci bych nepocital, ze se to stihne projednat.

slavekp
hodnocení

0x

Pokud vím, tak to má být schváleno s retroaktivní účinností ke dni projednání vládou. Není tedy relevantní, zda to bude nebo nebude projednáno ve stavu legislativní nouze. Dále, rozhodujícím datumem nebude datum podpisu smlouvy, ale datum zápisu vlastnického práva do KN (stejně tak, jak je nyní toto datum rozhodné pro stanovení lhůty pro podání přiznání k dani z nabytí).

hodnocení

0x
Stát kvůli pár případům, kdy prodávající nezaplatil daň to hrdinně hodil na kupujícího protože ten má nemovitost na kterou mu může poslat exekutora na rozdíl od prodávajícího který třeba zaplatil jen svoje dluhy ale než se "ošizený"stát rozkoukal tak už neměl nic. Kvůli pár případům ročně jim to za to stálo předělávat. Tak se nedivte že teď se o dvojnou krávu nechce tak lehce připravit.

slavekp
hodnocení

0x

Tak tomu říkám "informace k věci". Jednak je to mylná informace a jednak nemá žádný vztah k původní věci...

Mylná, nebo tedy minimálně zavádějící, informace je to proto, že než toto bylo přeneseno na kupujícího, tak plátcem byl prodávající, ovšem kupující byl ručitelem. Tedy to kupujícího vystavovalo velké nejistotě, že pokud prodávající daň neuhradí, tak stát bude požadovat úhradu daně od něj, proto se to složitě řešilo ve smlouvách atd.

Podle mě to stát zjednodušil hlavně sobě.A k už tak nehorázným cenám nemovitostí na kupujícího přihodil ještě daň. Že dřív tam ta kulišárna s ručením kupujícího za to že prodejce daň zaplatí jsem věděl a i to bylo samozřejmě přitažené za vlasy. Stát má určité jiné možnosti, jak donutit prodávajícího zaplatit daně než to sprostě hodit na kupujícího ale tohle jde cestou nejmenšího odopru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]