Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolest břicha, vyvolání zvracení

Od: bolavebricho odpovědí: 12 změna:

Včera jsem si k obědu uvařil vařenou čočku s kysaným zelím a protože teď nic nestíhám k večeři jsem snědl to, co zbylo od oběda. Čočka do měkka uvařená, předem namočená bez jakéhokoliv zahuštění, jen koření. Nemívám s tímto jídlem problém a obecně moc na bolesti břicha netrpím. V noci začaly bolesti a dnešek je utrpení. Bolí mě dost břicho a je mi blbě. Horečku nemám, průjem taky ne. Na jídlo nemám pomyšlení, piju jen čaj.

Zkoušel jsem vyvolat zvracení (prsty do krku) ale nic nejde ven. Pocit na zvracení mám, ale nejde to. Večeře byla včera ve 20h je vůbec šance po takové době ještě něco vyzvracet? Možná to tím jídlem nebylo, nevím, ale nic jiného jsem nejedl..

Děkuji za názory.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Povedly se vám 2 stravovací chyby. Čočka i kysané zelí jsou obě zdravé potraviny, ale obě mimořádně nadýmavé. Vy jste je snědl naráz, tím se nadýmání (plynatění) umocnilo. A 2. chyba - zásadní, byla v tom, že jste to snědl ve 20 hodin. Protože naše tělo má svůj (bio)rytmus, a ten se řídí hodinami (množstvím světla venku). Během dne mají všechny orgány svůj "určený" čas na "práci". Trávicí proces končí v 19 hodin, a vše, co sníme před 19. hodinou, se tráví do těch 19 hodin, a pak trávení končí. Vy jste snědl hodinu po ukončení trávicího procesu, takže vám všechno zůstalo ležet v žaludku jako kámen. Navíc v teplotě lidského těla = cca 37°C, kdy dochází k rychlému hnití. Takže vám jídlo v žaludku napůl shnilo, a ráno, když začal žaludek pracovat, místo čerstvé potraviny musel začít rozkládat shnilotinu, to je v podstatě totéž, jako byste jídlo snědl shnilé, to by vám taky byto těžko. Takže musíte počkat, až si vaše trávení poradí s tím, co jste mu dodal. Jediné, co teď můžete udělat - ředit = dodávat co nejvíc tekutin (vody, čaje, ne limonády - cukr z limči v útrobách kvasí). No a pamatovat si, že jíst by se mělo nejpozději do 18 hodin, aby žaludkem zpracovaná potrava stihla přejít do střev, a tam se přes noc posunula do konečníku a ráno vyšla ven. Ida

doplněno 08.04.20 19:46:

Rýže je jedno z nejstravitelnějších jídel vůbec. Navíc čím je organismus mladší, tím má metabolismus rychlejší, to snad víte i vy. Ale nikde nevidím vaše vysvětlení ani vaši radu tazateli, tak mu to, prosím, doplňte. Ida

Nějak vaše teorie o netrávení potravy nefunguje, zrovna včera jsem si dala k večeři asi v půl deváté večer rizoto s kukuřicí. Tu netráví nikdo, aspoň ne slupičky z ní, ať je den či pod 19 hod. A světe div se, tak jsem ji dnes ráno našla spolu s normálním bobkem v záchodové míse asi v osm hodin ráno. Asi jsem úplný zázrak nebo cosi, ale ten váš výžblept o tom, že v těle hnije potrava snězená po 19 hod. je velká blbost.

iv®
hodnocení

2x

Tedy nevím jestli tohle konzumujete pravidelně, ale kombinaci čočky a kysaného zelí jsem ještě nezkoušela a snad ani nevyzkouším, dobrovolně...:) Spíš bych se to snažila rozchodit, hýbat se, uvolnit postupně tu obrovskou plynatost, která ve Vás musí být. Zkuste třeba i Espumisan, ale mě osobně moc nezabírá...pokud už udělám dietní chybu a sním co nemám, tak u mě pomůže jen a jen pohyb :)

bolavebricho
hodnocení

Kysané zelí jím často. S čočkou občas, ale včera jsem toho snědl docela hodně. Právě, že já nemám pocit plynatosti nebo nafouknutí, spíše jako kámen v břiše. No nic, příště si dám pozor. Děkuji Vám za reakci..

hodnocení

2x

Prostě jste to nestrávil.To jsme jednou prožili s dcerou, bylo jí strašně zle, jak popisujete, nemohla ani vodu,odvezli jsme ji do nemocnice, a když se dr. dověděl, že jde o čočku, promasíroval jí břicho, udělal nějaký hmat a čočka vylítla z pusy. Klid a doporučuji koupit fenyklový nebo mátový čaj, event,. něco na trávení.

bolavebricho
08.04.20 15:28
hodnocení

Díky!

nutriterapeut
hodnocení

2x

Dobrý den, zkonzumoval jste dvě nadýmavé potraviny. Pokud tyto kombinace nejíte běžně, Vám štřevní mikrobiom (střevní bakterie) není zvyklý na trávení velkého množství polysacharidů (čočka). Zvracení nevyvolávejte, pokud se nevyvolá samo. Pokud nemáte hlad, nejezte, gastrointestinální (zažívací) trakt si musí odpočinout a zregenerovat. Pokud dostanete hlad, stravujte se dle pravidel "šetřící" diety: Bílé pečivo, rýže, brambory, piškoty, vařená kořenová zelenina, libové maso, jablka, banány..

Zažívání se během pár dnů upraví do normálu, občas se to stává.

bolavebricho
hodnocení

Moc děkuji za odpověď.

hodnocení

2x

Kdybyste si v misce zamíchal tu čočku s trochou toho zelí a k tomu udělal nějakou zálivku a snědl toho salátu POUZE jednu porci, tak by se podle mne nic nestalo. Naopak, je to zdravé jídlo. Problém byl v tom, že jste to jedl jednak v poledne a pak ještě jednou večer. ;) A to, že potrava která se sní po 19 hodině v těle hnije, není pravda. Já jím celý život večeře kolem 20 hodiny, protože hladová bych neusnula. Je mi 72 let, jsem zdravá jako řípa a ještě ke všemu jsem celý svůj život štíhlá. Takže kdyby ve mně celý život každý den něco hnilo, tak už bych tady dávno nebyla. :-D

ladycat*
hodnocení

0x

Bohužel jste snědl příliš mnoho nadýmavých potravin a ještě v pozdní hodinu (na těžkou večeři). Dnešní den už byste neměl nic jíst. Pak jíst jen: suchý rohlík, vařený brambor, příp. banán. Do budoucna si na to dávejte pozor. Umím si představit, že vás šlo roztrhnout.

hgfd
hodnocení

0x
Jo, to se mi taky stalo. Z jiného jídla teda ale taky nadymaveho. Pomůže jen čas, taky pohyb - hodně chůze - pomáhá pohybu střev, čaj fenykl-kmin-anyz (prodávají třeba v DM, ale podobné čaje seženete i jinde) nebo černý čaj a taky hořčík nebo co ještě podporuje pohyb střev. Nepit čistou vodu, dráždí žaludek. Je to ale proces na několik dní.
Taky si ale dejte bacha, aby to nebyl třeba slepák nebo jiný břišní problém. On to člověk někdy dost těžko posoudí. Jestli vám bude pořád zle, nebo dokonce hůř, jděte k doktorovi.

hodnocení

0x

Vyvolávat zvracení nemá smysl. Jídlo už v žaludku není. Je důležité sledovat, zda jdou plyny ven a jestli se hýbá peristaltika. Pokud by tomu tak nebylo delší dobu, bude problém asi ne v trávení ale v průchodnosti střev. Pak je nutné neprodleně navštívit lékaře, nejlépe chirurgii. Pokud se střeva hýbou a je nevolnost, pak být na suchém rohlíku a čaji, možno zkusit třeba ějaký volně prodejný prostředek na zlepšení trávení- poradí v lékárně, bylinky. Taky může jít o podráždění žlučníku nebo pokud jsou ve střevech divertikly, může to být následek zelí a čočky, které je naplnily a tam dělají neplechu. V každém případě nenechat déletrvající bolest břicha bez vyšetření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak vyvolat zvracení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]