Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s trávením sladkých nápojů

Od: nick38 odpovědí: 7 změna:
Ahoj. Píši jako problémový člověk ohledně slinivky. Snažím se i šetřit slinivku ale zajímalo by mě zda můžu být běžne sladké nápoje?
NEaktivuje se trávení a enzymy při pití víc sladkyho nápoje jako klasická voda se stavou džusy nebo bonbon?
Cukrovku nemám. Ale nevím jak funguje trávení když někdo pije dost sladkou vodu
Diky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Snad pít a ne být. Rozhodně sladk ne,cukr se štěpí pomalu a trávení je rovněž pomaleješí.

liska5
hodnocení

0x

Cukr se z nápoje rychle vstřebá do krve už i v ústní dutině, následně v žaludku a tenkém střevě. Pak se musí vyloučit do krve inzulin ze slinivky, aby tento kolující cukr uklidil do svalů nebo do jater, kde se bude muset přeměńovat na zásobní látky a tuk. Když slinivka nestíhá nebo je její inzulin nekvalitní, tak cukr zůstává v krvi, leptá jemné vlásečnice důležitých orgánů. To už je cukrovka.

. Slinivku často podráždí problémy se žlučníkem. To proto, že většina lidí má vývod žlučovodu a slinivky těsně vedle sebe. To je ten vývod pankreatických trávicích šťáv. Těžká tučná jídla, uzeniny, majonézy, s kávou či alkoholem tedy vadí nejen žlučníkářům, ale stejně tak slinivkářům. Jinak žaludek může na slazený nápoj reagovat paradoxně překyselením

hodnocení

0x

Sladké nápoje určitě zdravé nejsou, tady si něco přečtěte a přejde Vás na ně chuť.

nick38
hodnocení

Děkuji
Ještě jsem se chtěla když jsem slinivkar... Mohu ovoce?
Slyšela jsem že zelenina se hůř tráví.
Jak je to s ovocem nebo vlákninou, která se také nestráví v případě chronické pankreatidy.

Když jste "slinivkář", tak určitě chodíte k nějakému lékaři. Nebylo by rozumější se zeptat přímo lékaře, co byste jíst měla a čemu byste se měla vyhnout? Já bych to teda určitě konzultovala se svým lékařem, který ví jak na tom zdravotně jsem. A s nemocnou slinivkou bych si vůbec nezahrávala.

liska5

Pokud vám nedal lékař, kupte si brožuru Pankreatická dieta. Déle než obvykle všechno kousejte. Vláknina je v zelenině i ovoci vždycky. Při trávení je potřeba, ale nepřidávejte si ji formou nějakých přípravků..Nejezte, co nadýmá a co má tvrdé slupky, to zatěžuje.

liska5

Těžko se radí, nevíme, jak na tom jste. To musí lékař.

Pokud dietní ovoce, tak dětské přesnídávky. Dělají se i bez přidaného cukru. Taky banán. Něco bych vypeckovala a namixovala. Možná budou vadit jahody, kvůli zrníčkům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]