Dobrý den, Můj bratr je strašně agresivní. Od doby, kdy začal chodit na střední, tak se změnil. Nejdřív začal dělat strašné hlouposti, vkradl se do cizího domu, začal hulit trávu, několikrát ho chytila policie, jak se někam vkradl nebo něco ukradl. V poslední době se jeho chování ještě zhoršilo. Nevím, jestli to vždycky bylo takhle a trvalo to nějakou dobu, než jsem si toho všiml, ale nejsem to jen já, kdo si toho všiml, je to celá moje rodina. Nemůžeme se ho zeptat ani udělat něco, co ho nezajímá, aniž by neznel naštvaně, nemá úctu k věcem jiných lidí, neustále utrácí peníze rodičů za zbytečnosti a pak na ně zapomíná, nemá žádnou úctu a respekt k rodičům. Jako by jeho mozek odfiltroval všechno, co nechce slyšet. Když se mu snažíme říct klidně nebo se ho zeptat, proč je tak naštvaný, tak nám jen řekne, abychom drželi huby nebo přestali mluvit. A v momentu, kdy se mu něco nelíbí se naštve a člověk už ví, že je v pr*eli. Nemůžu se dočkat, až se vrátím na školu jenom proto, že být kolem něj je emocionálně těžké. Je mi strašně líto mámy, jak brečí, že to s ním nezvládá. Táta na něj řve, ale to už taky nepomáhá, jak dřív. Už jsme se s ním pokusili posadit se a zeptat se ho, odkud to všechno pochází, a on odmítl poslouchat.
Pokud s ním není normální řeč, tak je ideální přestat mu dávat peníze, sebrat všechny věci co mu rodiče koupili a nepotřebuje k životu. Nekupovat mu třeba nové oblečení, ať si na ně vydělá někde na brigádě. Nevařit mu, neprat mu, nežehlit mu, ať se o sebe stará sám.
Pokud s ním není jinak normální řeč, nemá cenu na něj ani řvát ani si s ním nějak sedat. Stačí většinou vypnout penězovody, přestat se o něj starat a tak si teprve pak uvědomí, že když už nic jiného tak se má chovat slušně protože ho rodiče zajišťují alespoň materiálně.
Dobrý den. Toto by měli především řešit rodiče. Pokud by s ním byly problémy skutečně nezvladatelné, tak je zde možnost obrátit se na odborníky. Možná se brácha chytil špatné party, možná má problémy jiné, možná jsou v tom drogy.. Každý občas nějakou hloupost udělá, ale všechno má své meze. Ať ho rodiče pořádně zapřáhnou, důslednost ve výchově se nějak zanedbala, ale na výchovný výprask není nikdy pozdě. Ačkoliv nejsem zastáncem fyzických trestů, někdy prostě trpělivost a jiné argumenty dojdou..
Kdo vi, co by na moji radu rekl psycholog, asi by me nepochvalil. No, nekde se jiste stala chyba i ve vychove. Kde bere penize? Krade? Neexistuje, jde to resit i jinak, aby doma prechodne nebyly cennosti ani hotovost (tak jako alkoholik ma mit tzv. suchy dum). Muj tata by mi dal poradnou Spartu. Jsem holka, ale kdyby tohle delal muj bracha, tata by ho asi chytl pod krkem jak hadraka, parkrat s nim smyknul a bylo by. Nevim, asi se niceho neboji. Nema pred nicim respekt, takovy nihilius nevznikne jen tak. Bud ma psychickou poruchu nebo s nim poradne triska. Nevim, ja byt otec, tak ho asi vazne rafnu za fligr, az by prosil. A jeste jednou by to zkusil! Nasili neni reseni a preci nekdy misto vymekklych argumentu a zbytecbych debat je na miste z pozice samce demonstrovat i fyzicky, kdo je panem. Zkusil by mi syn rict, at drzim hubu. No jejda, to by zakusil...
br
Ono to právě není tak, že by z táty nešel respekt. Kolikrát, když zařve, tak se bojím, ale nevím, jak to platí na bráchu, ale třeba před půl rokem by si ani netroufl takhle s rodičema mluvit. Taky bracha kolikrát dostal za to, jak mluvil nebo co udělal, ale přijde mi, že už nemá žádný respekt od té doby, co vyrostl. Prostě si z toho dělá vyloženě srandu.
fugass*
Kázeň musí být. Ale vážně, jít s ním k psycbologovi, by bylo sebemrskačství. Byl by tam jak beránek a doma opět on. Nebo by rovnou měl psychologa na háku. Radím to samé, pár facek. Pokud otec umí budit hrůzu, být on, rozběhnu se a se řvem zastavím 1cm od bratra. Takto jsem jednou vlít na nevychovatelného jedince a počůral se. Pak dal pokoj.
Nemám ráda násilí, ale když domluvy nikam nevedou, pár pořádných facek by mohlo pomoci. Aspoň si mladík uvědomí, kdo je jeho táta a že to s ním nemyslí zle. A pokud si to neuvědomí, ať otec pokračuje. Když to holt nejde po dobrém...
Na mě vzal taky taťka několikrát řemen, je fakt, že jsem si to zasloužila. Pamatuju si to dodnes, i když otec už 46 let nežije. Jaga.
Já bych mu tak zlískala prdel, že by si na ni půl roku nesedl. Rodiče dělají chybu, že mu peníze dávají. Bydlení, stravu má, tak za své chování by neměl dostat nic. Pokud chce utrácet za blbiny, tak na to existují brigády. A taky existují domovy pro problémové týpky. Rodiče by se měli někde informovat co s ním, jestli ho někam neumístnit. Vlastně se ho celá rodina začínáte bát.
houbes*
Bohužel ta fyzická výchova někdy opravdu musí být ale už od malých dětí předškolního věku dávat přes ruce. Děti si to zapamatují a potom ve školních letech jsou povolnější když jim rodič něco přikáže. Dnešní doba je na domluvě a to není dobré. Mám známou a ta přemlouvá 3 letého syna aby něco položil,aby se šel najíst,aby nedělal bordel co se týče hraček v obýváku atd. Když tam sedíme na kávě, tak si říkáme kdo koho tam vychovává. Jestli ten syn jí aby rezignovala, podle toho to tam tak vypadá !
Vždycky není možné svalovat chování dítěte na výchovu. Znám několik rodin, kde rodiče jsou nadprůměrní vychovatelé. Protože jedna věc je působení rodičů a chování a rozhodnutí potomka je věc druhá. Ve všech případech je to tak, že v těchto rodinách jsou i další děti a výsledek je zcela odlišný. Ještě přidám perličku. Známí mají syna, který dokončil střední školu a válel se doma. Rodiče omotali ledničku řetězem a dali na řetěz zámek. Léčba šokem. A ten podivínský syn nám to ještě bez problémů vyprávěl.
Váš bratr je nezvládnutelný a to je chyba vašich rodičů. Zanedbaná výchova, protože takto se děti nechovají ze dne na den. I když je to paradox, tak vy jediný máte zájem o jeho lepší výchovu a aby byl lepší ke všem kolem sebe. Musíte si promluvit s rodiči a říci jim, že takhle to s ním dál nejde. Musí vyhledat odbornou pomoc. Tady vám těžko někdo poradí aby byl lepší co se týče jeho chování. Musíte umět pojmenovat jeho sociální chyby a od kterého jeho roku se začal chovat takhle, že se neumí chovat. Násilí doma , hádky, alkohol rodičů,pomluvy, finanční tíseň,rivalita mezi bratry atd.atd. pokud to chcete řešit sám, musíte najít jeho důvod proč se tak začal chovat. Zřejmě ztratil zábrany a vaše rodiče autoritu. Vyčlenil se od Vás a vy musíte najít ten problém co ho k tomu vedlo aby se choval jinak než vy chcete..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.