Nejste přihlášen/a.
Všem děkuji za rady, ale je to marné, je to marné. Bohužel, u mě lidsky kolegové skončili...
Jsem ohleduplná, roušku nosím. Rukavice jsou zbytečné, protože doklady, kvůli kterým tam musím, si stejně nesu na zpracování ke mě do kanclu. Ruce si drhnu pořád. Navrhovaný paragraf znám, mám 10 měsíců do důchodu a nechci pracovat v napjaté atmosféře. Už tak pracuji ve strachu z nákazy.
@saletka - Vedení to neřeší.
Oznamte vedení - nelépe písemně s potvrzenou kopií nebo poštou s dodejkou - že vzhledem k nedodržování nařízení vlády na pracovišti, nezájmu nadřízených a v souladu s ust.
ZP § 106
(2) Zaměstnanec je oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.
od data XXX přestáváte docházet do zaměstnání do doby, než bude na pracovišti zajištěna vaše bezpečnost.
Asi bude veselo...
Zbytečná panika. V jedné nemocnici je venku na terase kuřárna, dnes bylo krásně a tam na lavičkách 7 sester s cigaretou a bez roušky, několik lékařů a lékařek a mezi nimi pacienti. Nestačila jsem valit oči.
Jo, přesně. Na jedné straně šaškárny, na druhé tohle. Já to říkám furt, je to jen hrozná chřipka a kdyby nebylo internetu, tak si toho nikdo nevšimne.
Jediné řešení je, abyste tu roušku měla alespoň Vy. Ale to byste také měla mít celou dobu i ty rukavice, protože jestli od nich přebíráte nějaké dokumenty, tak oni se jich také dotýkají a papír člověk nemůže dezinfikovat. Nebo na to neustále pamatovat a rozhodně si nesahat na obličej, i když už budete ve své kanceláři a sama. Je to celé nedomyšlené, bohužel.
Jinak bych byla moc ráda, aby tady už konečně "dajka" vysvětlila medicínský význam termínu "hrozná chřipka" a dala odkaz na tuto zvláštní nemoc, o které svět zatím ještě neví. Ať hledám jak hledám, nikde žádná nemoc s názvem "hrozná chřipka" není nikým zaznamenaná. Ale paní "dajka" je jak je vidět expert nad experty a ta ví, že nejde vůbec o žádný koronavirus, ani pandemii, ale jenom o Hroznou chřipku, která se podle ní šíří díky internetu.
Jen aby se s ní nemusela potýkat ona sama, nebo někdo z její rodiny. Ale jí by to bylo vlastně jedno. Kdyby to postihlo třeba její babičku, které je přes 70 let, tak už má na čase to "zabalit a jít" a ne tady strašit ještě 10, nebo i více let. To tady totiž také ta paní "dajka" už ventilovala. Kdyby tohle psalo desetileté dítě, tak to chápu, ale dospělý člověk...
Koronavirus je v podstatě každá chřipka. Tento má své jméno a několik odborníků řeklo, že si myslí, že celý není přírodní. Dělá se humbuk a sama vláda nedodržuje nařízení. Suzy klidně se urazte ale většina mladých co znám, si myslí, že k vůli starým nosí roušky a nesmí ven. Bude mi 60 a na životě nelpím, člověk ještě starší má odžito a nemělo by ho děsit, že zemře. Příjde mi to jako vtip, jednou v TV , nákup musím desinfikovat, v autě dva spolu žijící musí mít roušku..a od čtvrtka na sport roušku mít nemusím. No a když viru máme málo, dovezeme pár nemocných cizáků. Je to trapné jak okatě dělají z lidí blbce.
Liduš, to mi je líto, že máte kolem sebe mladé lidi, kteří smýšlejí jak popisujete. Já nemám ty samé zkušenosti. Naopak, všichni mají pochopení a respektují to. Spíše jsou přísnější než já. Když řeknu, že já nikam nechodím a že nic nemám, tak mi odpoví, že oni ale chodí a že mne nechtějí ohrozit. Já jsem o 12 let starší než Vy, ale já jsem zdravá a ničím netrpím a proto se mi umírat teda nechce a na životě lpím, protože se mi líbí a jsem ráda, že ho můžu žít. Mám plno plánů do budoucnosti a těším se z každého rána. Prostě mě život baví. Nevím proč si myslíte, že bych se mohla urazit. Není k tomu žádný důvod. Nic jste mi neudělala. Jen máte své osobní důvody k tomu, abyste se na to dívala jinak. Nevím jak bych na to pohlížela, kdybych měla Vaše zdravotní problémy. Ale na mou povahu bych se určitě snažila žít. Však i Vy se o to snažíte, vždyť jste to nevzdala a chodíte do nemocnice a snažíte si život prodloužit. Proto trochu nechápu ten Váš přístup, když na jednu stranu říkáte, že je Vám všechno fuk a na druhou stranu máte strach, že se nakazíte od těch Francouzů. Tomu nerozumím. A nakonec, vůbec si jako blbec nepřipadám. Prostě se snažím respektovat rozumná doporučení, abych se co nejvíc ochránila. Ale nebudu určitě mýt potraviny v nějakém saponátu a tak dál, na to mi stačí můj mozek, abych si z těch doporučení a všelijakých rad vybrala to, co mi přijde adekvátní a doufám, že to ve zdraví přežiji. Tak se mějte hezky a ze srdce Vám přeji, abyste také přežila v pohodě. Já si nedovedu představit co musíte prožívat kvůli svým zdravotním problémům. To je určitě hodně těžké.
Pokud to vedení neřeší, tak s tím asi nelze nic dělat. Mít nasazen respirátor FFP2 a přes něj ještě roušku, to je samozřejmě nedostatečná ochrana. Četl jsem článek, že vláda povolila i prodej respirátorů FFP3. Ale je jasné, budou těžko k sehnání. Jedině snad požádat někoho známého ze zdravotnictví (pokud někoh znáte) , jestli by bylo možné jeden "kousek"sehnat. Možná by se dal jeden kus zajistit třeba ve firmě, kde respirátory vyrábí nebo někde, kde je prodávají (samozřejmě za určitý "bonus").
Možná by pomohlo, aspoň si udělat filtr do roušky. Tady je odkaz na jeden článek o tom
Jde hlavně o to, že bez roušek jsou kapénky ve vzduchu i naprskané na všem poblíž, takže nasazení při jejím příchodu toho moc nevyřeší.. Tam se dá jít bezpečně jen v komplet obleku a výstup s desinfekcí.
Podobným "pohodářům" to dojde až když se složí a musí na JIPku... Ono to vůbec není rýmička chřipčička, pro starší nebo s nějakou indispozicí to je hodně velký problém... A styl "staré a nemocné nepotřebujem, ať pochcípaj a my aspoň ušetříme za důchody a péči" - jako sorry to mi přijde hodně neetické. Zajímalo by mně, jestli ti pohodáři by tohle řekli i do očí svým rodičům/ prarodičům, protože jejich chování v práci přesně tohle znamená..
Roušky nejsou zázrak, ale riziko přenosu snižují dost výrazně...
Komentovat to moc nebudu.
Ale jen z druhé strany...
Na 8h by každý měl mít tak cca 24 roušek...tedy co 20 minut si roušku vyměnit...(při každé výměně se roušky opět každý dotkne..).
Rukama (které jistě také nejsou sterilní) sahají kolegové na stoly, kliky...a mnoho dalších předmětů...a Vy se jich (ať chcete nebo ne) dotknete jistě mnohokrát také.
Tudíž by mne zajímal reálný přínos roušek v tomto konkrétním případě.
V TV to říkal nějaký "MUDr.".3 roušky na hodinu...24 za 8h bylo myšleno.
Nicméně jakmile rouška navlhne, dramaticky ztrácí účinnost...a bakterie se v ní dokonce množí (viry snad ne).
Já mám po 10 minutách cesty do práce roušku tak vlhkou, že je zcela k ničemu. Ano, při sezení v práci by to trvalo o něco déle..ale do 30 minut by to bylo podobné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.