Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou a strhnutí z platu

Od: fread® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mám otázku: U nás v práci je nárok na dovolenou 20 dní (Ročně) No a já mám smlouvu do 1.9.2020 ale nechci si ji už nechávat prodlužovat. Otázka zní: Co když dovolenou kompletně celou vyberu v létě (20 dnů) když nárok na rok činí ten počet dní. Strhnou mi to pak z platu jako přečerpání dovolené? Nebo jak se to pak řeší, když mám ve smlouvě do 1.9.2020?

Děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kamaz007
hodnocení

3x

Ano, strhne se to většinou z posledníh platu/mzdy.

Opravdu Vás nechá zaměstnavatel vybrat si 20 dní dovolené, když máte smlouvu jen do 1.9.? To není běžný postup, většinou se zaměstnanci dává poměr (tj. 8/12 z těch 20 dní).

Jinak pozor - dovolenou přečerpáte o 7 dnů a o těchto 7 dnů se Vám sníží hrubá mzda. Ale stále musíte odvést minimální zdravotní a sociální pojištění, takže na to pozor hlavně pokud je Váš příjem nižší!

hodnocení

3x

To by musel být zaměstnavatel nemyslící, aby vám dal dovolenou, na kterou nemáte nárok.

hodnocení

2x

@fread - Co když dovolenou kompletně celou vyberu v létě
Nevyberete, pokud nebude zaměstnavatel v bezvědomí. Nebo u vás si dovolenou vybíráte bez jeho nařízení či alespoň souhlasu?

Kdyby vám ji přece jenom náhodou podepsal, pak budete vracet - a dohoda o srážkách ze mzdy není v tomto případě nutná.

ZP § 222

(4) Zaměstnanec je povinen vrátit vyplacenou náhradu mzdy nebo platu za dovolenou nebo její část, na niž ztratil právo, popřípadě na niž mu právo nevzniklo...

§ 147

(1) Zaměstnavatel smí srazit zaměstnanci [§ 146 písm. a)] jen

e) náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž zaměstnanci právo nevzniklo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]