Nejste přihlášen/a.
Oči má sněhem zaváté: stín v duši, srdce prokláté rampouchem, mráz na dlani, svit slunce útočí, polibek studí...
Měsíční řeka: měsíc sklání tvář, měsíc líbá, hvězdy chodí spát,
Deset a více jazykových prostředků se bude hledat obtížně. Písně mívají obvykle nějaké dvě až tři sloky plus refrén. Tam tolik jazykových prostředků nevměstná aní mimořádně poetický textař.
Nebudu to určovat. V původní otázce byla žádost o nějakou píseň (nějaké písně) s více jazykovými prostředky. Na to jsem, alespoň si myslím, odpověděla správně. Ve škole jsme se tyto alegorie, synekdochy, hyperboly a další neučili. Nebo jsem ve škole dlouhodobě chyběla. Umím to sice v textu objevit, vždy velmi dobře rozumím, co tím chtěl básník říci, dost často sama ve svých textech nějaké jazykové prostředky používám, ale určovat to nechci a nebudu.
Navíc mě docela šokovalo, když jsem včera při nakouknutí na poradnu objevila dva další dotazy na jazykové prostředky v písni Měsíční řeka. Ta píseň je překrásná, ale tak strasně stará, že nevěřím v náhody. Ptaly se jiřinka a nigerka. Ptala jsem se sama sebe, jakou mám povinnost na to odpovídat, když jsem ten text připomenula právě já. A sama sobe a te´d i Oldovi - Jirkovi odpovídám - povinnost (a hlavně náladu a chuť) nemám, hledej(te) si sám (sami).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.