Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jazykové prostředky v písni

Od: oldasmolek odpovědí: 4 změna:
Znáte nějakou písničku, ve které se objevují jazykové prostředky? Nemyslím jeden prostředek, ale více, třeba 10 a víc. Děkuji za Vaše tipy.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Oči má sněhem zaváté: stín v duši, srdce prokláté rampouchem, mráz na dlani, svit slunce útočí, polibek studí...

Měsíční řeka: měsíc sklání tvář, měsíc líbá, hvězdy chodí spát,

Deset a více jazykových prostředků se bude hledat obtížně. Písně mívají obvykle nějaké dvě až tři sloky plus refrén. Tam tolik jazykových prostředků nevměstná aní mimořádně poetický textař.

jirkalinsky

bimbam, Dobrý den. Může se zeptat o jaké jazykové prostředky se jedná? Děkuji Jirka Linský :)

hodnocení

1x

Chudáku Bimbam, to sis tedy naběhla. Chlapec chce písně s jazykovými prostředky a nakonec ani sám neví, jaké jazykové prostředky to jsou. *smich*

A z Oldy Smolka je rázem Jirka Linský.

Ten koronavirus a ta nuda s námi holt cvičí, co? Jaga.

hodnocení

1x

Nebudu to určovat. V původní otázce byla žádost o nějakou píseň (nějaké písně) s více jazykovými prostředky. Na to jsem, alespoň si myslím, odpověděla správně. Ve škole jsme se tyto alegorie, synekdochy, hyperboly a další neučili. Nebo jsem ve škole dlouhodobě chyběla. Umím to sice v textu objevit, vždy velmi dobře rozumím, co tím chtěl básník říci, dost často sama ve svých textech nějaké jazykové prostředky používám, ale určovat to nechci a nebudu.

Navíc mě docela šokovalo, když jsem včera při nakouknutí na poradnu objevila dva další dotazy na jazykové prostředky v písni Měsíční řeka. Ta píseň je překrásná, ale tak strasně stará, že nevěřím v náhody. Ptaly se jiřinka a nigerka. Ptala jsem se sama sebe, jakou mám povinnost na to odpovídat, když jsem ten text připomenula právě já. A sama sobe a te´d i Oldovi - Jirkovi odpovídám - povinnost (a hlavně náladu a chuť) nemám, hledej(te) si sám (sami).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]