Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bývalý zaměstnavatel mi už 6 měsíců dluží nevyplacenou mzdu ve výši 5100Kč, bohužel pro mne, na výzvy k úhradám, co mu posílám e-mailem/volám telefonem nereaguje nebo reaguje jen tím, že slibuje že zaplatí, ale nakonec k tomu nedojde.
Nyní jsem se již rozhodl, že bych celou věc dal advokátovi, neboť už nemám nervy toto řešit a peníze také potřebuji.
Bydlím ve větším městě a zjistil jsem, že advokáti si zde účtují za 1 úkon (v mém případě vypracování předžalobní výzvy) od 1000Kč a více.
Jelikož bych použil institutu předžalobní výzvy, kdy soud v případě výhry přiřkne zaplacení všech nákladů mého právníka protistraně, tak se zde dostávám do docela vtipné situace.
Problém tedy nastavá v tom, že pokud já to dám advokátovi, on udělá první krok a to ten, že pošle předžalobní výzvu zaměstnavateli, já mu za to dám 1000Kč (a více korun),a z-tel se zalekne a zaplatí mou mzdu, tak buď jak buď, já budu minimálně o tisícikorunu tratný.
Snažil jsem se pročíst různou literaturu i články ohledně předžalobních výzev a pochopil jsem, že právníci se absolutně neshodnou v tom, jestli bych já již v rámci předžalobní výzvy mohl vymáhat i náklad na právníka - tedy kromě dlužné mzdy zahrnout do předžalobní výzvy i výzvu k úhradě nákladů pravníka za vypracování PV. Ano píše se sice, že by dlužníkovi neměl věřitel zbytečně zvyšovat dluh a PV by si mohl věřitel vypracovat a odeslat sám, ale pokud věřitel nemá právní vzdělání nebo zapomene na nějakou formální náležitost, tak PV nemusí mít vůbec právní účinek. Na druhou stranu, jak má člověk vymáhat svá práva jinak než za pomoci najmutí si advokáta, když protistrana vůbec neřeší své povinnosti.
Proto mne zajímá, jestli tu má někdo zkušenosti s tím, jak krok vůči z-teli učinit tak, abych náklad za vypracování PV mohl požadovat již po něm.
Děkuji za vaše názory, Jirka
Pokud půjde o běžnou, jednoduchou výzvu k úhradě, tak podle advokátního tarifu je možné vůči druhé straně uplatit náhradu nákladů právní zastoupení ve výši 1/2 hodnoty odměny za úkon právní služby (pokud je předmětem vymáhaného plnění peněžitá částka, jde, zjednodušeně řečeno o procenta z cílové částky, v jiných záležitostech se bude vycházet z určité pevné částky stanovené přímo v advokátním tarifu). Pokud má předžalobní výzva podobu podrobného právního rozboru, bude možné uplatit celou odměnu za úkon právní služby.
Celý text zde monikabakesova.cz/... - včetně toho, jak si případně předžalobní výzvu sepsat, respektive co má obsahovat.
Konkrétně neporadím. Ale první chybu děláte, že zaměstnavateli píšete e-maily, na které nikdo není povinnen odpovídat a nebo, že mu telefonujete.Proč jste mu neposlal doporučený dopis s dodejkou? Měl byste v ruce podklad pro právníka, teď nemáte nic.
A na Úřadě práce jste byl? Tam Vám s tím nepomohli?
Pokud jste tam nebyl a nenahlásil to ještě, podívejte se, jestli jste nepropásl lhůtu. Spočítejte si to podle článku a Vašich výplatnic, nebo odchodu od zaměstnavatele.
Dlužnou částku Vám může proplatit ÚP.
Předžalobní není třeba přes advokáta. Dejte na google: předžalobní výzva. Tam se vám nabídnou veškeré informace včetně vzorů, podle kterých / kterého, ony v podstatě jsou stejné, ji vytvoří každý, kdo má běžnou ZŠ. A buďte stručný, není třeba rozepisovat podrobnosti. Předžalobní výzvu stačí poslat na poslední vám známou adresu povinného a stačí to i e-mailem. Důležité: musí být doručena minimálně 14 dnů před případným podáním žaloby. A povinnému ani nemusí být doručena resp. nemusí ji převzít. Prostě, musíte prokázat, že byla s tím příslušným předstihem odeslána. Právník až po případné další řízení /podání žaloby apod./. Někteří právníci požadují i 3500 jen za převzetí věci. Tak ať se daří!
Děkuji za reakci. Abych se Vám přiznal, moc si nevím rady s tím prokázáním odeslání PV. Když to řeknu vtipně - půjdu na poštu, pošlu doporučeně s dodejkou z-teli prázdný nevyplněný papír a budu mít vruce to, že jsem mu něco poslal. Ale nikdo nedokáže,co bylo skutečně obsahem. Proto si s touto tezí o prokázání zaslání PV dlužníkovi nevím moc rady. Jiná věc by samozřejmě byla ta, že by to poslal advokát skrze svou datovou schránku.
Jirka
Zůstane Vám v ruce kopie.
Nezapomeňte si do přežalobní výzvy určit termín plnění!
Pošlete v obálce se zeleným pruhem, ke koupi na poště. A služba - po 10 dnech vložit do schránky.
No, v podstatě máte pravdu, jurap. ALE: 1/ máte zájem ho vyzvat, aby vám zaplatil, nebo 2/ mít důkaz, třeba podací lístek, že jste mu NĚCO poslal. Takže, proč byste mu posílal prázdný papír? Radši tu výzvu, ne? Pošlete prázdný papír a pro případný soud budete mít důkaz o odeslání, ten povinný neprokáže, že obdržel jen čistý papír, ale vám to na nic nebude. Výzvu můžete poslat i mailem, zůstane ve vaší odeslané poště, a máte prokazatelný důkaz. Dostane výzvu, pod tu výzvu můžete zkopírovat i to zákonné poučení, co ta výzva znamená a co z ní pro něho vyplývá, a aby tomu předešel, radši zaplatí nebo nabídne nějakou dohodu, aby předešel žalobě. Přečtěte si to TAM, kam jsem vs odkázal. Není důležité, co si myslíte, ale co víte, tak si ten pramen vyhledejte, abyste VĚDĚL. No, je to na vás, a když to víte líp, nevím, proč se ptáte na poradte.cz. Přeji vám úspěch!
@jurap - V tom odkazu, co jsem citovala, máte naprosto přesně uvedeno co a jak, od obsahu PV po způsob odeslání. Ještě detailnější popis zde cesivpravu.cz/...
Jestliže bude náhrada nákladů "ve výši 1/2 hodnoty odměny za úkon" (záleží na domluvě s advokátem), jednalo by se o cca 500,- Kč, což už snad není částka, na které byste byl "tratný" i kdyby vám zaměstnavatel zaplatil bez soudního jednání. Jenže pokud by k němu došlo, bez PV (až na výjimky, které se vás zřejmě netýkají), nebudete mít na úhradu nákladů nárok vůbec. Ovšem jestliže se vám i tak zdá cena vysoká, nic vám nebrání si ji sepsat sám - základní vzor např. tady
Věc se má asi takto: pokud zaměstnavatel dosud nezaplatitl, tak jakýkoliv další výdaj bude stále do mínusu a on vám nic nedá. Jinak bu to už udělal.
Levnější bude tuto částku oželet, protože může dojít k soudu a nedostanete nic, i když by jste soud vyhrál. Předpokládám že jde o s.r.o. .
Což je přesně způsob uvažování, s kterým mnozí zaměstnavatelé počítají - že s tím zaměstnanec/věřitel nebude nic dělat. Někteří pak bývají nemile překvapeni.
Děkuji za reakci, ta firma pořád funguje a "jede", když já tehdy odcházel, protože mi nevyplácel mzdu anebo mi ji vyplácel s velikým zpožděním, tak byl obrat firmy v řádech statisíců, zisk byl ale nízký, každopádně, co já někdy potkávám bývalé kolegy, a že už jich tam pracuje opravdu málo, tak ti mzdy dostávají bez problémů a to každý měsíc, byť také s mírným zpozděním, ale ne se zpožděním 6 měsíců, jak já. Proto to beru ze strany z-tele jako osobní mstu za podání výpovědi z mé strany.
Jirka
Posílám vám příklad předžalobní výzvy. Ve výzvě, která byla v této podobě úspěšně použita, byla změněna čísla, data, jména a adresy, ale pokud budete chtít, můžete podle tohoto vzoru napsat výzvu svoji. Doporučuji pod čáru jako poučení pro adresáta přidat i tu citaci, která je použita i tam. Výzvu je možno poslat doporučeně poštou, ale stačí, jak již zmíněno minule, mailem. Více se vám do toho už nebudu plést. Přeji úspěch!
Předžalobní upomínka, výzva k uhrazení dluhu
Věřitel
Martin Marfous, věřitel
Bohuslavova 440/8, Praha, PSČ xxxxx
tel.: 777777777, e-mail: zzzzz@seznam.cz
číslo účtu: XXXX00-XXX4554545/0000
Dlužník
Hana Sisisi
Velká 21, Lhota, PSČ 10101
Předžalobní výzva
Paní Sisisi,
touto předžalobní výzvou Vás upozorňuji na skutečnost, že jste ode dne 1. 4. 19XX v prodlení s uhrazením dlužné částky ve výši 24000 Kč, slovy dvacet čtyři tisíc Kč, kterou jste povinna uhradit na základě naší dohody o zápůjčce, uzavřené dne 1.3.2019. Váš dluh měl být dle dohody o zápůjčce uhrazen ve splátkách po minim. 2000 Kč měsíčně počínaje měsícem březnem 2019 /viz Vaše ujištění v textové zprávě, že do roka půjčku v měsíčních splátkách vrátíte/. Vzhledem k tomu, že jsem do dnešního dne od Vás neobdržel ani částečné plnění dluhu, a vzhledem k tomu, že jste ani nesplnila slib ze dne 29.9.2020 /viz naše korespondence níže/, vyzývám Vás, abyste celou dlužnou částku 24000 Kč uhradila v plné výši nejpozději do 7 dnů od doručení této výzvy na můj účet č. XXXX00-XXX4554545/0000. V opačném případě budu nucen vymáhat tento dluh soudní cestou včetně jeho příslušenství a nákladů řízení a právního zastoupení, což bude pro Vás znamenat značné zvýšení nákladů a současně hodlám podat trestní oznámení pro podvod
a zpronevěru. Celé Vaše jednání od převzetí předmětné finanční částky je za hranicí serióznosti,
a mrzí mě, že musím postupovat tímto způsobem.
Ve Lhotě dne 18. listopadu 2020
S pozdravem Martin Marfous
–-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nový občanský zákoník:
Předžalobní upomínku /výzvu/ je nutné zaslat nejméně 7 dnů před podání návrhu na zahájení řízení na adresu dlužníka /povinného/ uvedenou ve smlouvě nebo na poslední známou adresu. Pro splnění této povinnosti není nutné, aby dlužník /povinný/ tuto výzvu převzal, ale stačí, že věřitel prokáže odeslání výzvy na správnou adresu, i e-mailovou.
Podstatou této výzvy je připomenout dlužníkovi /povinnému/existenci dluhu /závazku/ a dát mu možnost dobrovolně splnit jeho povinnost.
Zákon nestanoví žádné formální náležitosti, které by předžalobní upomínka /výzva/ měla obsahovat. Z písemnosti by však mělo být alespoň zřejmé, kdo je dlužník a věřitel /povinný a oprávněný/ . Dále by měla být specifikována pohledávka a její výše a stanovena lhůta pro uhrazení . Nakonec by mělo být patrné, že se jedná o předžalobní výzvu neboli poslední varování před podáním žaloby. Výzvu by měl oprávněný datovat.
Nezašle-li věřitel před uplatněním svého práva u soudu povinnému předžalobní výzvu na uplatnění a přiznání jeho práva tato skutečnost nebude mít žádný vliv. Soud mu, prokáže-li svůj nárok, jeho právo přizná a povinnému uloží povinnost zaplatit resp. plnit. Nepřizná však věřiteli dle ust. § 142a občanského soudního řádu, náklady řízení a právního zastoupení, na které by jinak věřitel při prokázání zaslání předžalobní upomínky /výzvy/ měl nárok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.