Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, můžete mi někdo poradit,o jaké příspěvky můžu žádat pro sebe a dítě?Nyní nastupuji PPM,která mi po snížení činí 7100.Jsem sama a náklady ve vlastním bytě mám přes 4tis.Vůbec netuším,zda můžu žádat nějakou podporu či nikoli.Předem děkuji za radu
Po narození dítěte můžete požádat o rodičovský příspěvek, který vám bude náležet jako doplatek PPM + RP = 7.600 Kč, tedy baj oko pět stovek. Po narození dítěte si taktéž můžete požádat o přídavek na dítě, na ten se ovšem posuzují příjmy aktuálně z roku 2008 (od října z roku 2009). Podle příjmů se posuzuje i nárok na sociální příspěvek a příspěvek na bydlení (posuzují se příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí). Po narození dítěte budete mít nárok na jednorázové porodné.
Zrovna tak můžete požadovat výživné na dítě od otce dítěte, stejně jako na příspěvek na neprovdanou matku. Pokud to tak stále je, tak pro nárok na socdávky se počítá s tím, že matka dítěte buď s otcem dítěte žije (t.j. počítají se i jeho příjmy), nebo že otec dítěte platí výživné (t.j. počítají se příjmy matky + výživné od otce). Nevím, jak teď, ale před pár lety po kamarádce chtěli na sociálce stanovení výživného soudně, dohoda mezi matkou a otcem jim nestačila (ale mám pocit, že tohle tehdy bylo na uvážení pracovnic, tedy že ne všude takto postupovali).
Jinak k nárokům na sociální příspěvky je dobré pročíst tyto stránky ministerstva práce a sociálních věcí, je tam vše přehledně popsáno:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.