Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dostat sestru do peče. je to duležite

Od: katka12* odpovědí: 13 změna:

Dobry den

Prosim vás je to moc duležité a rada bych kdyby mi tady někdo pomohl jak to řešit .

Mám problem s vlastní matkou s kterou nežiji ale moje mladší sestra sní žije ale problem je v tom že moje sestra sní

nechce byt ani žít, Matka je alkoholička nema kde bydlet,ale byla na ubytovně kde jsou nevyhovujicí podminky pro sestru.nema praci nema skoro žadyný příjem.

S matkou jsem si zažila své a neměla jsem krásné dětství ale muj stryc mi pomahal. Prosim vás včera moji mladší sestru odvzela naše teta ktera je při mé matce, ale to že moje sestra se trápi a nechce sní byt nikoho nezajimá.Přitom si myslim když už to neni male ditě že by měla mit svuj nazor i když neni plnoleta. Odvezla ju k babičce kde ted momentalně je i matka odvezli ju tam když jsem tam přijela stim že tady sestru nenecham, ne proto že by tam o ni nebylo postarano to by bylo protože babička by se o ni postarala ale ona tam nechce byt, chce byt semnou ale oni mi to nechcou unmožnit. Nemužu dovolit tomu že ma sestra bude žít s matkou stim že budu vědět že o ni nebude postarano, je ji 16 let a potřebuje klid jak na školu tak celkově na psychiku... Dnes jsem volala na policii a tam mi řekli že bohužel mi stim neporadijou pokud sestra je v peči matky. Prosim moc o pomoc abych pomohla me milujici sestřičce abych ji dostala ja do peče... Nechci aby se trapila a byla neštastna.. Jak řikam já jsem to s matkou zažila a mužu řict nebylo to krásne dětství. a bohužel naše matka se nezměnila a pořad jen pije a nestara se. Potřebuji opravdu pomoct kam nebo jak to řešit abych ji opravdu pomohla a byla semnou. Mě je 20 let praci mam mam i kde bydlet a ze sestrou mam dobry vztah.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jenom rozšiřuji předešlou odpověď satama:

Nevím kde bydlíte abych byl konkrétní, ale odbor sociálních věcí najdete na obecním nebo městském úřadu. Neváhejte a zajděte tam, nebo zatelefonujte a domluvte si schůzku. Nyní mají všechny úřadu kratší úřední hodiny i omezené úřední dny, tuším, že jen na 2 dny po 3 hodinách. Určitě najdou řešení nebo vám kvalifikovaně poradí.

Součástí odboru sociálních věcí je i oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Činnost tohoto oddělení se řídí především zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů a dalšími právními předpisy /cituji/:

Sociálně-právní ochranou dětí se rozumí zejména

ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu,

ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění,

působení směřující k obnovení narušených funkcí rodiny,

zabezpečení náhradního rodinného prostředí pro dítě, které nemůže být trvale nebo dočasně vychováváno ve vlastní rodině.

Vymezení činnosti oddělení sociálně právní ochrany dětí

Sociálně-právní ochrana dítěte představuje zajištění práva dítěte na život, jeho příznivý vývoj, na rodičovskou péči a život v rodině, na identitu dítěte, svobodu myšlení, svědomí a náboženství, na vzdělání, zaměstnání, zahrnuje také ochranu dítěte před jakýmkoliv tělesným či duševním násilím, zanedbáváním, zneužíváním nebo vykořisťováním. Základním principem při poskytování sociálně-právní ochrany je nejlepší zájem a blaho dítěte.

katka12*
hodnocení

Moc vám děkuji za odpověd, já chci jen pro sestru to nejlepší, aby o ni bylo dobře postaráno aby dodělala v klidu školu a měla normálni život... a taky aby nezažila co já s matkou v minulosti. udělam proto všechno. kdybych věděla že by bylo o sestru postarano a byla stastna tak bych to neřešila. ale matka mysli jen na sebe a na chlast. Moc děkuji

Je to od vás moc pěkné, Katko, a držím vám palce, oběma. Kdybyste potřebovala jakoukoliv pomoc, dejte vědět. Mějte obě pěkný konec týdne! :)

katka12*
hodnocení

Dobrý den, moc děkuji... Volala jsem na OSPOD a tam mi Pani pomohla co mam dělat... popsala jsem pani situaci jake to bylo dřív a jake to je ted. Poradila mi pokud to chci já i moje sestra abych napsala Žádost na svěření ditěte.. řekla mi že nějaký návrh najdu na netu. ale opravdu pořád hledam a nemužu nic najit...

Jinak podám žádost, dam to na soud a doufam že to dobře dopadne a sestra bude štastná. ale bohužel co mě trapí je že mi pani řekla že to bude až tak za 2-3 měsice takže to budeme muset nějak vydržet, snažim se za sestrou jezdit každy den a podporovat ju.

Káťo, pohledám na internetu, poslal bych Vám odkaz na webové stránky, ale je toho tam strašně moc, ne na hodiny, ale na dny a zabralo by Vám to ohromně času. Zajdu pro informace na sociálku a dám vám vědět, co jsem zjistil. Na internetu jsou i desítky, možná stovky vzorů pro žádosti, najdu. Toho psaní kolem té problematiky je hodně, napište mi na mail...to moje jméno tady a za zavináč patří email a tečka a cz. Vím, že administrátor to tady dost hlídá, má na to právo a oceňuji ho, ale některé věci, pokud mají pomoci, s prostě musí pustit, jinak to nejde. Oceňuji Vaše úsilí a zdravím Vás!

jabraka*
hodnocení

3x

Myslím,že se to bez rozhodnutí soudu neobejde.Také pečuji o svou sestru mnoho let,i když je to trochu z jiných důvodů,i to řešil soud.

JABRAKA

hodnocení

3x
Domluvte si schůzku na OSPOD/kontakt je na netu/. Spolu se sociální pracovníci dejte návrh na předběžné opatření - svěření sestry do vaší péče. Jde to rychle. soudy v tomhle rozhodují cca do týdne. Držím pěsti.

hodnocení

2x

Nejjednodušší rada je obrátit se na OSPOD, tam jim vše říci a doufat, že to bude mít nějaký význam a že sestru dostanete do péče.

katka12*
hodnocení

Dobře děkuji najdu si kontakt na netu, já jsem dneska nevěděla kam volat tak jsem zkoušela linku bezpeči aby mi tam pomohli nebo poradili jak to řešit, ale tam mi řekli že mě za par minut připojijou ale nic...:(

hodnocení

2x

Svoji odpověď jsem sem psal 1.4. Věřím, že jste slušná žena, proto vám asi nikdo, ani policie, nebude bránit, aby u vás sestra nemohla být na návštěvě třeba se zdůvodněním, že matka pije a sestra se u ní bydlet bojí. Ta možnost dlouhého vyřizování se asi týká soudu, tam to samozřejmě nebude pozhodnuté za týden. Ale té "návštěvě" to vadit nemůže, tou se to dá lehce zdůvodnit. Navíc, jste sestra, nikoliv cizí osoba. Moc vám oběma držím palce. V případě problémů se klidně ozvěte, pomohu vám. Krásný sluníčkový týden a hodně úsměvů!

katka12*
hodnocení

Ano psal jste mi, dneska jsem vám na to odpovidala.. Slušná jsem a rozumná si myslim taky. Ano ale já když přijedu za ní stim že jestli bych si ju mohla odvest... boužel nedovolí to. začne zamykat a tak... A navic nevim jak by to dopadlo, matka muže řict že jsem ju odvezla a že to třeba neměla dovolene nebo něco. já strach nemam ale jde mi o sestru abych ji nepřihoršila... :( nerada bych dělala problemy aby po ni pak matka řvala nebo něco... to nechci. Ano to i já ji řikam že jsem jeji sestra ne nějaka cizi.. ale ona mi na to vždycky řekne ano jsi ale JENOM sestra ne matka. To co ji pak na to řeknu ja.. tady psat nebudu. Je mi jasny že to nemuže byt rozhodnute za tyden... ale je to dlouha doba, ale budem to muset nějak zvládnout. Prosim vás už tak vás dost tady okrádám o čas, jen bych vás chtěla poprosit nevite nebo nemáte zkušenost kde nebo jak napsat tu žádost? já to pořad hledam na netu nějaky vzor nebo něco ale zatim nic.

Jinak moc vám děkuji a i vám přeji krásny den, a hlavně usměv na tvári :)

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. K tomu, co již bylo řečeno, mě ještě napadá, že by stálo za to vyzkoušet si spolužití se sestrou. Pokud je sestra v péči matky a přesto ji odvezla teta - příbuzná a dospělá osoba, je to totéž, jako byste ji odvezla vy - taky příbuzná a dospělá osoba, k sobě. Poud byste se se sestrou domluvily a udělaly to, mohly byste pak argumentovat i tím, že vám spolužití klape. Byla by to zkušenost a mělo by i to být bráno v potaz. Navíc, když k tetě byla odvezena proti své vůli a k vám by šla ráda. Ida

katka12*
hodnocení

Dobrý den, ano taky mě to napadlo a vim a bylo mi i řečeno od sestry že by šla a moc rada... ale Matka i teta mi vyhrožuji že když ju odvezu k sobě zavolají policii a nechci dělat zbytečne problemy.. Stejnak by policie odvezli sestru zpět k matce porotože ma sestru v peči ona. :( takže nechci dělat problemy. Dala jsem to na OSPOD a tam mi poradili a budu dělat vše proto abych sestru dostala do peči. Dělam to pro sestru ne pro ně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]