Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se daní výdělek z podnikání?

Od: fini odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
vysvětlí mi prosím někdo nahrubo jak se daní výdělek z vedlejšího podnikání, když by to bylo paušálně?
Příklad vedlejší výdělek je 50 000Kč/ rok.
Výdaje jsou 8 000Kč/ rok.
Kolik budu platit za daň? Je potřeba si schovávat doklady o výdajů, když by to bylo paušálně?
Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

0x

Při uplatňování výdajů paušálem doklady schovávat nemusíte, ale jinak zadání, které jste napsal nelze vypočítat, chybí tam příliš mnoho proměnných. Do daňového přiznání zadáváte i hlavní příjem (ze zaměstnání), pojistné atd. Nicméně daňové interaktivní přiznání vás provede celým výpočtem bez potíží.

hodnocení

0x

když uplatňuješ paušál, tak tě nezajímají výdaje... Záleží v jaké jsi skupině, v jakém oboru (kolik procent)...

Pokud je to třeba z řemeslné živnosti, tak použijež odpočet 80%, tak zaplatíš cca 10.000Kč

V podstatě se paušál vyplatí tam, kde je velký podíl práce a ne obrat... To musíš zvážit...

Nejlépe ti poradí buď učetní, nebo to najdeš někde i tady na netu... Samozřejmostí je, že se musí vyúčtovat zdravotní a i sociální... , donést na sociálkupotvrzení, že jsi v zaměstnaneckém poměru...

zaplatí daň z 10 000kč ;)

id
hodnocení

0x

Neuvádíte v jaké kategorii máte živnost a zda paušál je 60% nebo 80% atd. Při paušálu se doklady nearchivují.

Např. 50 000 mínus 80% výdaje = 10 000,- Kč, z toho daň 15% = 1 500,- Kč.

Je to jen obrazně, možná máte přeplatek daně ze zaměstnání a o to bude doplatek daně nižší.

fini
hodnocení

Přesně teď nevím znění mé živnosti, ale dělám marketing na webový stránkách.
Chápu to dobře, pokud by byl paušál 80%, tak ze zisku 50 000Kč by se zdanilo 10 000Kč, tj.15% = 1500Kč bych doplácel za daň?
Mám to jako vedlejší podnikání OSVČ při práci. Nemohu přijít o úlevu daně na manželku, která je na rodičáku, bez žádného vedlejšího příjmu?
Nemusejí se opravdu přikládat žádné doklady ani příjmy ani výdaje, jen stačí třeba výpis z účtu?
Děkuji
id

Tak si přečtěte živnosťák a zařaďte do správné kategorie. Mám dojem, že u vás výdajový paušlk bude max. 60%., to jen odhaduji. Příklad na danění 50 000,- příjmu jste pochopil správně.

Žádné výdajové doklady nepotřebujete, faktury a bankovní účty uschovejte. Tím prokazujete příjem., Samotné bankovní výpisy nejsou doklady.

radis

Na to byste měl mít živnostenské opravnění volné 66) Reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení.

Paušální výdaje můžete tedy uplatnit nejvýše do 60%.

K příjmům je třeba přičíst příjmy ze závislé činnosti (HPP,DPP,DPČ..).

Pokud máte u faktury hrazené převodem na účet - je třeba doložit i výpis z účtu.

Pokud si nevíte rady bude lepší oslovit nějakou účetní, ta vám to za tisícovku vypracuje a máte klid. Opravdu se v tom dost motáte, jde vidět, že jste v tom nový- letos si to nechte vypracovat a příští rok nasbíráte zkušenosti.

Pro účetní budete potřebovat všechny vystavené faktury, ty vypisy z účtu, přehled o zaplacených soc a zdrav. pojištění a podklady od zaměstnavatele k zpracovaní přiznání.

fini
hodnocení

Dobrý den,
chápu to teda dobře, že budu potřebovat jen faktury, které jsem vyúčtoval nebo vůbec žádné doklady?
Prosím o trpělivost, chci to pochopit.
Děkuji
joudic*
v podstate pokud neprijde kontrola nepotrebujete k nicemu ani ty faktury.. ale ano, pri pausalu vas zajimaji jen vystavene faktury.
fini
hodnocení

A účet musí být podnikatelský nebo může být osobní?
Děkuji
joudic*
osobni muze byt, a dane se bat nemusite, myslim ze mi i parkrat vraceli, ale uz to je 10 let co jsem par let i pracoval soucasne s podnikanim
fini
hodnocení

Dobře, to si zařídím asi nový ještě jeden osobní účet, který je bez poplatků, podnikatelský má hodně za všechno poplatky :(
Bude to lepší než mít jeden účet na všechno, aby to bylo v pořádku i pro FÚ.
Jinak stačí jen jednou za rok udělat daňové přiznání když si jen založím ŽL a nahlásím na soc a zdrav?
Nemusím každý měsíc nic řešit, když mi budou lidé posílat peníze za práci na účet?
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]