Nejste přihlášen/a.
Obratem kontaktujte Obecní / Městský úřad s tím, že syn u vás 3 roky nebydlí, neznáte jeho pobyt a sám se odhlásit nechce. Chtějte zrušit tr. pobyt. Dosvědčit to může pošťák, sousedka. Nyní k vám přijel jen na návštěvu. Až tohoto dosáhnete, bude snažší vyměnit zámky a syna vyhodit. V případě násilí vám pomůže i policie.
Pokud by vás to neobtěžovalo, co vás změnilo - šlo to z vás samotného, nebo zvenčí, někdo vám pomohl? Myslím si, že by v tom, díky vaší zkušenosti, mohla být pro arnyho jistá naděje. A pro vás klobouček, to musela být na vaší straně asi hodně silná vůle.
Nezbednysyn - děkuji za odpověď a obrovský respekt! A pozdrav vašemu synkovi, má sakra dobrého tátu, který už ví.
Z toho, co píšete, je mi jasné, že nejvíc vás užírá bezmoc. Prostě v této chvíli nevidíte žádné východisko a uvědomujete si, že to ničí celou vaši rodinu. Je zřejmé, že se musíte ohlížet i na dvojčata a už kvůli nim máte v mnohém svázané ruce, protože se možná i bojíte silně vyhrocené situace, která, jak se správně domníváte, by je mohla ještě více poznamenat. Cítím, že nechcete jít ani do fyzického násilí, protože víte, že by ty rány nejspíš nejvíc bolely vás a možná i podvědomě doufáte že by to bylo definititní zrušení jakékoliv cesty k synovi, ve kterou snad stále ještě doufáte. Tomu rozumím. Ale ujišťuji vás, že taková cesta není. Jde jednoznačně o narušenou osobnost. V této chvíli jsou tyto úvahy naprosto marné. Všechno odložte stranou a řeště, co můžete. Co nejdříve a neodkladně udělejte všechny kroky k tomu (rady tady už máte), jak zrušit jeho trvalé bydliště u vás. Nebude to sice rychle, ale bude to v dohlednu. Zatím to musíte vydržet a hlavně, obrňte se a dělejte před ním, jako by už bylo vše v pořádku, nic se nedělo. Nesnažte se s ním už nic řešit, když bude totiž z vaší strany směrem k němu klid, začne být nejistý, že jste něco podnikl, o čem on neví a co ho ohrožuje, že se věci daly za jeho zády do pohybu. Opravdu jako když utne. Naprosto zkuste změnit taktiku. Jednejte, jako by už u vás nebyl, vůbec si ho nevšímejte. Možná to přinese víc klidu vám a méně jemu, i když to sebeovládání z vaší strany musí už teď vyžadovat neskutečnou vnitřní sílu. Jen se nenechejte vyprovokovat k ničemu, co by pak mohl zneužít proti vám. Hodně sil přeju.
Tak to jsem rád, že jsem vám trochu ulehčil. Hmm, pokud je tam hyperaktivita, o to těžší to s ním máte. Tyto typy, pokud se tam něco pokazí, jsou totiž neskutečně vynalézavé v tom, jak dělat druhým ze života peklo, ale to víte nejlíp vy sám. A je mi jasné, že ke spoustě věcí se ani nechcete vracet, protože by byly k neuvěření. Vydržte a věřte, že časem se třeba některé věci zkompenzují a bude to pro vás snesitelnější a možná časem k sobě najdete i přijatelnější cestu. Vás musí v této chvíli držet hlavně to, že máte i další děti a ty vám jistě dělají radost a pro ně jste člověkem, kterého potřebují, a hlavně milovaným. Držte se.
@arny - Někde se zase píše, že bychom mu museli trvalé bydliště zrušit, abychom ho byli schopni právní cestou vystěhovat.
Ano trvalý pobyt musíte zrušit. Podrobné informace zde mvcr.cz/... - lhůta je obvykle 30 dní. Doporučuji dodržet radu @id ohledně návštěvy - ale jen v případě, pokud se úřad bude ptát. Jinak synovu přítomnost v bytě sami nezmiňujte.
do očí nám jednoduše řekl, že ho zatím budeme živit my
Žádnou vyživovací povinnost vůči němu nemáte - doporučuji ihned odstranit z bytu cokoli, co by případně mohl prodat. Totéž platí pro doklady, které by mohl zneužít. Máte-li možnost místnosti pozamykat, udělejte to.
Vyměnit zámek, syna vyhodit a na úřadě trvalý pobyt zrušit.
Úřad se jej následně doptá zda-li má užívací právo k nějaké nemovitosti nebo souhlas vlastníka jiné nemovitosti k trvalému pobytu, pokud ne zřídí mu trvalý pobyt na úřadě.
Dovedu si představit, že to není něco o co by rodič stál a je to stres. Ale asi už si chcete užívat klid a ne živit dospělého syna, který nemá kapku snahy. 20let jste se starali a investovali do něj - měl dost času na přípravu.
Komu není radno tomu není pomoci. Kolega měl podobného, jednoho krésného dne ho zbalil a vyhodil, 3 dny chrápal na lavičce v parku a pak si musel najít práci.
Když jej okolnosti netlačí a je doma v teple, s jídlem a internet tak proč by něco měnil?
Jinak k té policii. Policie jej může z nemovitosti vykázat pokud si tak majitel nemovitosti výlučně přeje pro ochranu majetku nebo zdraví. Takové vykázaní je ovšem jen dočasné - následně je potřeba u osoby trvalý pobyt třeba zrušit, aby takové osobě užívací právo zaniklo. Pokud dotyčný vykázaní neuposlechne jde o neuposlechnutí výzvy a to se bude v dalším řízení - následně lze na osobu podat trestní oznámení.
Bohužel s tím vystěhováním resp. vykázáním z bytu nebo domu to není tak snadné. PČR se tomu ve většině brání, jelikož s tím jsou spojené administtrace ´obeslání-výzva jednak majiteli nemovistosti či bytu a i nezbedný syn toto obdrží a kolotoč ohledně vyjádření. Než aby se toho PČR ujala a začala jednat, protože na to máte právo, raději vás budou přesvědčovat, že to stejně ničemu nepomůže, naopak to situaci v rodině ještě více zhorší a že nejlépe je zrušit TB, pak můžou zasahovat a jednat i oni. Je to kolotoč. Něco podobného řešíme už dva roky. A nezbedný syn se jen vysmívá, že máme smolíka. Pak je tu ještě soudní cesta a ta je na dlouhý běh, takže se dá vlastně říci, vše spíše hraje do karet těmhle zmetkům. Bohužel. Ale hlavně že PČR - pomáhá a chrání.
Pane arny, gratuluji Vám i Vaší paní ke konečně rozhodnému kroku a věřím v úspěšné a rychlé vyřešení. On syneček ještě nějakou dobu nějaké problémy bude dělat, ale časem se uklidní, ono mu nic jiného nezbyde, a časem se možná i vzpamatuje, najde si práci, a stane se z něho zase člověk. Moc bych mu to přál, určitě ještě nemusí být ztracený. Vám i celé Vaší rodině přeji zdraví a další dny již radostné, jen se, proboha, nenechte ukecat, promiňte mi to slovo, to by byla zkáza. Odpovědní za děti, myslím ty malé, jste Vy, dospělí! Hodně zdaru, hodně zdraví, hodně radosti, pozdrav letí do dálky, ani nevím kam!
google: zrušení trvalého bydliště syna hledej Tam najdete všechny potřebné informace. Stejně tak vám poradí na matrice obecního /městského/ úřadu. Je to jednoduché a syn bude mít zaevidované bydliště na adrese úřadu v místě bydliště. Kdyby se syn nechtěl hnout z bytu, stačí kontektovat PČR. Nenechte se vydírat flákačem. A také, pokud by se dostal do exekuce a bude u vás bydlet, exekutor může obstavit i vaše věci a museli byste pracně dokazovat, že nejsou jeho. Máte doklady o koupi TV, ledničky, nábytku apod? Asi těžko, po letech. Přeji vám úspěch a pěkný víkend!
Můj strýc měl taky takového nezdárného syna, ale nemohl za to, vychováván byl dobře klukovi asi prasklo v kouli. Věčně problémy, pořád ho hledala policie, nakonec ho zavřeli, pak zase venku zlobil, když už si s ním nevěděli rady tak se kluka zřekli, aby k nim pořád nechodila pro něj policie. Pak už měli pokoj.
Já totéž řešila s bývalým manželem. Nakonec jsem zašla na úřad a zažádala o zrušení trvalého pobytu. Ani na jedno sezení nedošel, takže to bylo šup šup.
Ať je to zdlouhavé jak chce, jinou možnost nemáte. Do správního řízení to musí být postoupeno, dostanete předvolání vy i syn. Tam můžete dokázat svědkem, že 3 roky u vás nebydlel. Hlavně začněte vyřizovat hned, ať máte co nejčerstvější datum podání. Když budete otálet, těžko za půl roku budete tvrdit, že syn je u vás jen na návštěvě.
JJ Id-nám to s dceroutrvalo cca3 měsíce než ji zrušili TP- a to s náma už víc jak deset let nebydlela,ale se zrušením TP ,no vlastně to taky chtěla zrušit
NAPŘED vyřešit na úřadě ten trvalý pobyt, potom budete mít volné ruce a hlavně důvod syna vypakovat z bytu. Počkat si na jeho nepřítomnost v domě a hned vyměnit zámky. Až potom vám pomůže i policie, kdyby něco... Se zrušením jeho trvalého pobytu by jste neměli moc otálet, když má syn i dluhy.
Nelze přijít na úřad a nechat zrušit trvalé bydliště synovi. To lze v tomto případě pouze soudem, jelikož syn nespolupracuje. A dá se očekávat brzké exekuční řízení. Z tohoto titulu se musí podat žaloba na zrušení trvalého bydliště.
V první řadě mu musíte přestat poskytovat veškeré zaopatření. Pokud od vás nedostane jídlo, ošacení, bude ho to nutit. Jesli to neuděláte, tak to budete mít smůlu. Tak jako tak se vám začnou ztrácet věci. Snad vyměnit zámky ve dveřích a nereagovat na tlučení atd.
Upřímně vám nikdo tuto situaci nebude závidět. Ale jak je to jen váš výsledek. Bohužel. Vyživovací povinnost trvá při soustavné přípravě na povolání. To skončilo, tak povinnost nemáte. Ale ... On může požádat soud o určení výživného. Jste v ČR. Soud by zkoumal porušení dobrých mravů. Tak se obrňte a uvidíte co bude.
To se tedy nemýlím. Viz níže odkaz. Zrušit trvalé bydliště na úřadě lze pouze při nevyužívání bydliště po jeho opuštění po danou dobu. Přečtěte si dolní odkaz a uvidíte, že to není vůbec jednoduché. Jde o potomka a ne o nějakého známého. To je podstatný rozdíl.
Musíte to číst celé. ...že se syn nezdržuje. Ale on se zdržuje. To je těžké reagovat a přitom nečíst celý odstavec ...
Pokud však syn byt nadále užívá a nechce jej opustit, bude zřejmě nezbytné podat soudní žalobu na zrušení užívacího práva k bytu. Soud však bude zkoumat Vaši vyživovací povinnost, která zletilostí nekončí. Vyživovací povinnost trvá až do doby, dokud dítě není schopné uživit se samo. Může dokonce na čas zaniknout a zase se obnovit. Zpravidla trvá po celou dobu studia – přípravy na budoucí povolání.
Já teda nevím nemužu radit ani soudit níc takového nás nepotkalo ale...
Jak jste na tom Vy nebo on fyzicky v porovnání? To nejde takovýho zmetka čapnout za flígr mlasknout s ním o zem chytit pořádný nervy a durazně ! mu naznačit jestli se trochu nedá dohromady že špatně skončí? Ale opravdu durazně a v pořádným amoku.
Přece pak musí ten zmetek dostat trochu respekt a strach.Já bych to nevydržel aby se mi smál do obličeje promenádoval se po domě,bral si v ledničce co chtěl atd...a ještě se Vám vysmíval.
To musíte mít nervy jako provazy.
Ale říkám nevím jak on je na tom fyzicky,jak agresivní,nervově labilní,na drogách atd...
Pro jajka: Myslím si, že důvody, proč arny už syna doma nechce tady jasně napsal. Tady už nejde o zkoumání příčin, proč je syn takový, jaký je. Prostě ten stav je neúnosný a devastující pro všechny, kteří se v okolí takového jedince nacházejí. V této situaci není na místě hledat, co jsem já udělal špatně. Proč sebeobviňování a samaritánské sklony k člověku, který o ně nestojí a vysmívá se jim? Arny není spasitel, spoustu dobrodiní už vůči synovi prokázal, proč by dál měl snášet ataky někoho, kdo mu ubližuje? Protože je to jeho syn? Ale to by se syn musel jako syn chovat. Myslím si, že syn dostal dost šancí. Možná základní chybou arnyho bylo, že těch šancí bylo až zbytečně moc.
Já bych jenom připodotkla, že užíváním drog /stačí i 1 cigareta marjánky/ se může změnit osobnost. Někdy stačí jedna cigareta, jedna dávka něčeho silnějšího a v mozku se stanou nevratné změny, rozvine se psychiatrické onemocnění, které dlouho spalo.
Prostě jsou takové výjimky.
Další z možností je, sesazení prince z trůnu.
Opět tu mohou být takové dispozice, že to mladý člověk neunese a nastane revolta.
Nic nepomůže, že píšete, že jste se mu věnovali /byli u moře/.
Také je možné, že syn by byl takový i kdyby zůstal sám jedináček.
Přeji, ať vše vyřešíte bez následků vůči Vám.
Děláte co můžete, ale prostě někdy se dítě nepovede, nechová se tak, jak je norma. Nedávejte si vinu.
Stejně tak, jako se narodí postižené dítě a také nevíte, proč.
Ano, má slabou vůli, a je typické, že za všechno mohou ostatní.
Vždycky za to mohou nějaké nepříznivé okolnosti.
Místo toho, aby člověk na sobě zapracoval, tak svádí vše na okolí.
Domluvy nepomohou.
Pomocnou ruku jste podali a někdy je pro rodiče hodně těžké, nechat dítě jít, jakou cestu si vybralo.
Máte ještě další, tak Vám přinesou radost.
Moje teta měla dva syny a jeden se nevyučil, potom kradl, lhal, neustále něco plánoval, žebral peníze, byl ve vězení, nakonec odešel do zahraničí a jenom jednou za čas se ozval. Nakonec tam i zemřel.
Můj otec si ho vzal k sobě, že ho převychová, denně kapesné, denně kontrola na brigádě, stejně nás okradl a zmizel.
A ten druhý vzorný otec rodiny, celý život v jednom zaměstnání. Prostě černá a bílá.
Myslím, že z toho tady už je docela hloupá diskuse, kdy jste si jenom potřeboval pofňukat, a asi se dál necháte s celou rodinou utiskovat a hřát na prsou hada. No, uvidíme všichni, co uděláte v pondělí, zda konečně vykročíte na úřad a začnete konat. Pokud vám nejde o vás, vem vás čert! Ale trpí i manželka a další děti. Pokud vám NA NICH nezáleží, pak potřebujete řezat vy a ne váš příživnický flákající se synáček. A tady s vámi tolik lidí ztrácí čas. Jsem zvědav na vaši zítřejší zprávu!
Už jsem to tu někde psala, ale raději jsem koukla ještě do papírů. Trochu jsem se sekla. Žádost jsem podala koncem listopadu. Vzhledem k tomu, že ex manžel byl nedostižitelný a nepřišel na jednání a mezitím byli i svátky, tak to trvalo dýl než těch 5 týdnů co jsem si původně myslela.
5.1. byl pozvaný svědek a 22.1. rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že si ex manžel nevyzvedl rozhodnutí, tak muselo být vyvěšeno na úřední desku. Takže suma sumárum 2 měsíce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.